Kalau anda ingin membeli peralatan dapur, pastikan ia tidak diperbuat daripada bahan-bahan yang  akan Min nyatakan ini. Makanan paling sihat sekalipun kalau dimasak atau disimpan dalam bekas yang bahan buatannya bertoksin, boleh menjadi ‘racun’ yang menjejaskan kesihatan kita.

Jom semak dan teliti, senarai bahan ini…

1.PERALATAN ALUMINIUM

Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin, Tukarlah Alternatif Selamat.
Kredit Foto : doityourself.com

Kuali dan periuk ada yang diperbuat daripada aluminium. Malah aluminium adalah material yang mampu beli murah dan pelbagai kegunaannya. Walaubagaimanapun, makanan berasid seperti sos tomato dan garam boleh menyebabkan aluminium terserap masuk ke dalam makanan. 

Kertas aluminium atau aluminium foil sebaiknya diguna hanya untuk membungkus makanan sahaja. Kerana suhu yang tinggi boleh menyebabkan proses ‘leeching’ pengeluaran logam yang menjadikan makanan tidak ‘selamat’ dimakan .

2.PERALATAN KUPRUM @ ‘copper’

Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin, Tukarlah Alternatif Selamat.
Kredit Foto : 2knowandvote.com

Kuprum terkenal mampu mengekalkan suhu dan menahan haba, malah periuk dan kuali kuprum adalah kegemaran kebanyakkan chef kan. Kuprum atau ‘copper’ sebenarnya dibuat daripada bahan logam lembut dan biasanya campuran bahan buatannya sering digandingkan dengan nikel. Kedua logam ini boleh membebaskan toksin logam bila dipanaskan dan boleh meresap dalam makanan.

Apabila anda memerah lemon contohnya, lagi lah terhakis logammya dan makanan pun menyerap logammnya dan boleh menjejaskan kesihatan . Kuprum yang berlebihan masuk ke tubuh sering dikaitkan dengan masalah kanser, tisu penghubung, dan pengeluraran estrogen yang tinggi.

3. PERALATAN DARI PLASTIK

Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin, Tukarlah Alternatif Selamat.
Kredit Foto : pfannenprofis.de

Jika dibiarkan pada suhu yang tinggi, peralatan plastik akan cair dan mengeluarkan bahan dan gas kimia yang bahaya ke dalam makanan.Peralatan kayu dan besi adalah lebih selamat digunakan.

4. PERALATAN DARI TEFLON/TIDAK MELEKAT (NON STICK)

Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin, Tukarlah Alternatif Selamat.
Kredit Foto : plantbasedu.com

 

Kuali teflon memang kerap digunakan untuk menumis, menggoreng dan sebagainya kerana Teflon memudahkan aktiviti memasak tanpa minyak lebih mudah. Bahan tidak lekat menyebabkan semua makanan seperti meluncur di atas permukaannya. Bahan saduran ‘tidak melekat’ ni dibuat dari ‘fluoropolymers’ , ia boleh mengeluarkan ‘perfluorooctanoic’ asid (PFOA) bila dipanaskan. Dan PFOA ni boleh terkumpul dalam badan dan tubuh kita tidak boleh metabolisasikannya.

Kalau nak tahu Teflon boleh mencapai suhu konduktif dan membebaskan asap atau gas beracun selepas 2 hingga 5 minit di atas api

5. PERALATAN DARIPADA KELULI TAHAN KARAT  DAH CALAR.

Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin, Tukarlah Alternatif Selamat.
Kredit Foto : thomsondukeindustrial.com

Ada apa dengan keluli tahan karat nih (stainless steel) ? Jika ia masih elok dan tiada kesan calar. Ia selamat digunakan. Tapi awas, jangan sampai ada kesan calar, terutamanya jenis yang tidak berkualiti atau rendah kualitinya .

Besi tahan karat memang pelbagai guna dan tahan lasak, namun tidak semuanya tahan calar. Apabila sudah tercalar, ia boleh membebaskan mineral seperti besi, kromium, dan nikel ke dalam makanan. Ia boleh menjejaskan kesihatan bila terkumpul dalam tubuh.

NI DIA ALTERNATIF PERALATAN SELAMAT:

1. BESI ALOI (CAST IRON)

Jadi elakkan dari menggunakan kuali, periuk, senduk atau bekas makanan daripada  bahan-bahan tadi ya. Peralatan yang dibuat daripada ‘cast iron’ iaitu besi tuang (dicetak atau dikenali dengan besi aloi) lebih selamat. Begitu juga keluli tahan karat yang tidak tercalar.

Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin, Tukarlah Alternatif Selamat.
Kredit Foto : amazon.com

Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin, Tukarlah Alternatif Selamat.

2. GELAS TEBAL

Begitu juga dengan peralatan memasak daripada gelas tebal tahan haba contohnya seperti bekas daripada pyrex.

Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin, Tukarlah Alternatif Selamat.
Kredit Foto : bigW.com.au

 

3. STONEWARE

Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin, Tukarlah Alternatif Selamat.
Foto : naturalnigerian.com

Ia adalah bahan seakan seramik, dibuat dari tanah liat yang dibakar dengan api dan haba tinggi dan telah digunakan zaman berzaman oleh manusia. Walau pun ia dibuat daripada tanah liat alami adalah lebih bijak memilik peralatan masak stoneware yang bermutu tinggi dan berkualiti. Terdapat jenama murahan yang mungkin mengandungi kesan raksa atau bahan merbahaya yang boleh membebaskan toksin ke dalam makanan.

Lain-lain peralatan masak yang boleh dijadikan alternatif selamat adalah yang dibuat daripada tanah liat seperti periuk tanah dan seramik. 

 

ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAN PERKAKAS DAPUR TERBAIK, LAYARILAH DI SINI.

 

ANDA MUNGKIN MENYUKAI VIDEO MASAKAN INI :

DAN JUGA PETUA PETUA DI LINK INI :

 

Petua Pilih Daun Limau Purut Supaya Masakan Tak Pahit

Rahsia & Tip Dalam Masakan Yang Mungkin Anda Tak Tahu

https://www.rasa.my/selain-menyejukkan-badan-ini-5-kegunaan-air-kelapa-muda-dalam-masakan/

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI