Lauk ayam, daging, sotong dan udang, adakalanya bosan juga. Jika sesekali datang ‘mood’ nak makan makanan ringkas, lauk Sambal Sardin Cili Kering antara yang anda boleh pertimbangkan. Makan dengan nasi sedap, nak cicah dengan roti pun jalan. Best! Jom cuba!

BAHAN-BAHAN:

  • 1 tin sederhana ikan sardin | diasingkan kuah dan ikan digoreng seketika
  • 8 biji tomato ceri
  • 1 biji ubi kentang | dihiris dan digoreng seketika
  • 3 sudu makan pes cili kering
  • 1/3 biji bawang besar | hiris
  • 2 ulas bawang putih | cincang
  • Daun bawang | hiris
  • Garam secukup rasa | tambah gula jika perlu
  • 3 sudu makan minyak masak

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.

2. Masukkan pes cili, kacau hingga pecah minyak.

IKLAN

4. Masukkan kuah sardin dan  sardin yang telah digoreng. Kacau rata.

5. Kemudian masukkan tomato ceri dan ubi kentang yang telah digoreng.

IKLAN

6. Perasakan dengan garam secukup rasa dan juga daun bawang. Masak seketika.

7. Tutup api, angkat dan hidangkan.

IKLAN

Tonton video penyediaan Sambal Sardin Cili Kering:

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI