Jika anda tiada idea untuk masak menu apa, boleh cuba 10 resipi lauk pauk yang dikongsikan Umie Watie ini.

Resipi yang senang, cepat dan sedap ini, sesuai juga buat anda untuk mencari-cari menu sempena Ramadan nanti.

 

TUMIS JANTUNG PISANG

10 Menu Lauk Pauk Yang Sedap, Mudah Dimasak & Cepat Siap 

BAHAN TUMIS:

1 biji jantung pisang | dihiris
1 biji bawang merah | tumbuk halus – beli online di sini
2 ulas bawang putih | tumbuk halus – beli online di sini
Ikan bilis – beli online di sini
Cili api – beli online di sini
Asam keping – beli online di sini

TONTON Asam Pedas Ikan Kembung | Dapur Rasa Live

CARA MASAK:

1. Semua bahan tumis tadi, kecuali asam keping dan jantung pisang, ditumbuk halus. Panaskan minyak, tumis hingga naik bau.
2. Bila bahan tumisan kita dah garing elok, masukkan asam keping dan 1 cawan air. Biarkan semua bahan tadi bercampur mesra.
3. Masukkan jantung pisang yang kita dah hiris tadi.

Dapatkan Angie Jewels Crossly Shell Pearl Necklace & Bracelet Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan  DISKAUN EXTRA RM5!

4. Biarkan dia mereneh. Saya suka dia sedikit kering. Jadi saya biarkan dengan api kecil dan kerap kacau-kacaukan.
5. Bila jantung dah lembut, perasakan dengan garam secukupnya. Dah siap, tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

 

ASAM PEDAS AYAM NYONYA STYLE

10 Menu Lauk Pauk Yang Sedap, Mudah Dimasak & Cepat Siap 

BAHAN-BAHAN:

8 ketul ayam
1 biji bawang merah**
3 ulas bawang putih**
½ inci halia** – beli online di sini
10 tangkai cili kering** – beli online di sini
2 sudu besar serbuk kari ikan – beli online di sini
Belacan sebesar guli**
Asam jawa sebesar bola pinpong
Terung
Tomato
Daun limau purut
(Bahan bertanda ** kisar halus. Cili kering tu saya rebus kejap bagi lembut barulah kisar)

TONTON Mango Baked Cheesecake | Dapur Rasa Live

CARA MASAK:

1. Tumiskan bahan kisar dengan serbuk kari ikan. Kenapa guna kari ikan? Sebab kari ikan lebih kuat bahan rempahnya berbanding serbuk kari ayam. Tapi kalau awak nak guna serbuk kari ayam pun tak salah. Tumiskan sampai pecah minyak ya. Guna api kecil saja tau.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

2. Bila bahan tumisan kita elok garing dan pecah minyak bolehlah masukkan ayam yang telah dicuci bersih dan daun limau purut. Kacau rata, renehkan 10 minit.
3. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan mendidih sampai ayam kita empuk elok. Saya guna api kecil dan tutupkan periuk.
4. Bila ayam dah masak masukkan terung dan tomato. Kacau rata, biarkan mereneh lagi sampai terung kita lembut. Perasakan dengan garam. Matikan api.

 

KANGKUNG IKAN MASIN

10 Menu Lauk Pauk Yang Sedap, Mudah Dimasak & Cepat Siap 

BAHAN-BAHAN:

2 ikat kangkung
2 keping ikan masin
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
Cili api
Cili merah

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

CARA MASAK:

1. Mula-mula kita gorengkan ikan masin. Saya guna ikan tenggiri jeruk, boleh beli di pasaraya ye.
2. Bila ikan masin kita dah masak dan lerai dari tulang, masukkan semua bahan kecuali kangkung. Tulang ikan tu buang la ye.

IKLAN

Dapatkan Restore Air Mist Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan  DISKAUN EXTRA RM5!

3. Masukkan ¼ cawan air bila bawang semua dah layu. Biarkan mendidih ya.
4. Masukkan kangkung yang telah kita cuci bersih. Saya tak bubuh dah garam. Semua dah cukup rasa. Gaul sekata. Dah siap.

 

GULAI IKAN MASIN NENAS TUMIS DARAT

10 Menu Lauk Pauk Yang Sedap, Mudah Dimasak & Cepat Siap 

BAHAN-BAHAN:

Ikan masin
Nenas
½ kotak santan

BAHAN A:

1 biji bawang merah**
3 ulas bawang putih**
1 peket kecil serbuk kari ikan

BAHAN B:

1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu teh halba campur
Cili kering
Daun Kari
(Bahan bertanda ** kisar halus)

Dapatkan DeRoyal 3 in 1 Cordless Chopper & Mixer dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan  DISKAUN EXTRA RM5!

CARA MASAK:

1. Dalam periuk, bubuh bahan yang telah kita kisar dengan 1 peket kecil serbuk kari. Bubuh air ¼ cawan. Biarkan api kecil, sesekali kacau-kacaukan. Kita nak rempah kita ni masak. Tak bubuh minyak tau. Biarkan lebih kurang 3 minit.
2. Masukkan nenas dan ikan masin pilihan sendiri. Ini saya guna ikan duri. Masukkan air lebih kurang 1 ½ cawan. Biarkan dia mereneh. Saya tak rebus asing tau nenas tu. Sebab nak rasa masam manis dari nenas. Biarkan sampai nenas layu.
3. Masukkan ½ kotak santan. Kalau suka banyak kuah boleh tambah air lagi tau. Masa ni kalau nak perasakan garam boleh la bubuh. Tapi saya tak bubuh pun. Dah sedang helok dah rasa gulai ni.
4. Dalam kuali lain, tumiskan bawang merah, bawang putih yang dimayang. Masukkan cili kering, halba campur dan daun kari. Tumiskan sampai naik bau wangi dan bawang kita layu.
5. Masukkan dalam periuk berisi kuah gulai kita tadi. Kacaukan supaya semua rata. Matikan api.
6. Akhir sekali, saya masukkan cili api, cili hijau dan cili merah. Ini optional saja. Boleh je kalau tak nak masukkan. Dah siap.

 

DAGING MASAK HITAM SIMPLE

10 Menu Lauk Pauk Yang Sedap, Mudah Dimasak & Cepat Siap 

BAHAN-BAHAN:

500 g daging
2 biji bawang merah**
4 ulas bawang putih**
1 inci halia**
2 batang serai**
Asam jawa (saiz setengah bola pingpong)
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar kerisik
¾ cawan kicap
Daun limau purut
(Kisarkan bahan bertanda **)

Dapatkan British Polo Amira Handbag Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan  DISKAUN EXTRA RM5!

IKLAN

CARA MASAK:

1. Tumiskan bahan kisar dan pes cili. Pes cili tu kalau boleh buat sendiri tau. Baru sedap, kadang yang kat kedai tu masam la, pahit la kadang tu tengik pun ada.
2. Bila elok bahan kisar kita pecah minyak, masukkan kerisik dan air asam jawa. Kalau tak bubuh kerisik pun takpe, tapi kalau bubuh padu wei. Rasa dia manis kelapa tu. Lepas tu dia ada rasa lemak.
3. Masukkan daging yang telah direbus terlebih dahulu. Masukkan juga kicap manis pilihan.
4. Masukkan daun limau purut. Ini wajib bubuh tau. Barulah daging hitam wangi. Biarkan lauk mereneh. Matikan api. Dah siap.

 

SUP DARAT

10 Menu Lauk Pauk Yang Sedap, Mudah Dimasak & Cepat Siap 

BAHAN A:

Ayam | dipotong kecil-kecil
1 batang saderi
1 biji kentang | dibelah 4
1 batang serai
2 ulas bawang putih | diketuk
½ inci halia | diketuk
Cili api | diketuk

BAHAN B:

Daun sup | dihiris
Cili merah | dihiris
1 biji bawang merah | ditumbuk
Limau nipis | dipotong 2
Bawang goreng

Dapatkan La Gourmet Macaron Collection 1.5L Glass Blender Mint Green dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan  DISKAUN EXTRA RM5!

CARA MASAK:

1. Dalam periuk, masukkan semua bahan A. Rahsia sup ni tambah sedap ialah gunakan ayam yang segar.
2. Bubuh air secukupnya, rebus sampai ayam dan kentang empuk. Sambil tu, siapkan bahan kedua pula. Bila dah semua bahan empuk perasakan dengan garam.
3. Masukkan bahan B semua bila ayam dan kentang kita dah empuk. Tak perlu tunggu mendidih. Lepas masukkan bahan ni, terus matikan api. Dah siap.

 

BENDI GORENG BELACAN

10 Menu Lauk Pauk Yang Sedap, Mudah Dimasak & Cepat Siap 

BAHAN-BAHAN:

20 batang bendi
½ biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 biji tomato*
3 biji cili api*
Sedikit belacan*
1 cawan udang kertas

CARA MASAK:

1. Kisar bahan yang bertanda *. Belacan tu ejaslah ikut kegemaran ye. Nak bubuh banyak atas sikit. Terpulang. Tumiskan sampai bahan kita ni garing.
2. Bila semua bahan dah garing, masukkan udang kertas. Udang kertas ni ada orang panggil udang putih. Ikutlah mana-mana kan. Saya bubuh secawan udang kertas. Terpulang pada awak nak bubuh berapa banyak. Gaulkan semua sampai udang masak helok.
3. Masukkan bendi yang telah dicuci dan dipotong serong. Kacau-kacaukan sebati ya. Saya tak bubuh air langsung tau.
4. Tadaaaa dah siap pun lauk kita hari ni. Bendi belacan udang bersepah siap.

IKLAN

 

SAMBAL BILIS PETAI
10 Menu Lauk Pauk Yang Sedap, Mudah Dimasak & Cepat Siap 

BAHAN-BAHAN:

3 papan petai
Segenggam cili kering
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Segenggam bilis
1 keping asam keping

CARA MASAK:

1. Mula-mula basuh bilis dan gorengkan sehingga garing. Tapi api kecil saja tau, elok rangup bilis tu nanti.
2. Baki minyak tadi, tumiskan bawang merah + bawang putih + cili kering yang dikisar halus. Minyak banyak tak apa, nanti kita buang bila dah siap. Minyak banyak mudah sambal kita masak rata.
3. Masukkan sekeping asam keping. Masukkan air ¼ cawan biarkan mereneh dan pecah minyak kembali. Ulang proses ni 2 atau 3 kali untuk sambal yang cantik warna dan tahan lebih lama.
4. Petai tadi tu basuh bersih dan hiriskan. Ketepikan. Kemudian, bila sambal elok pecah minyak, masukkan petai, perasakan dengan garam dan gula ikut selera.
5. Gaulkan sebati, tutup api dapur. Tonggekkan sikit kuali biar minyak dia terkumpul di tepi. Nanti minyak tu kita buang tau.
6. Bila sambal dah suam elok, bubuh bilis tadi. Dah siap.

 

AYAM MASAK MERAH KENDURI

10 Menu Lauk Pauk Yang Sedap, Mudah Dimasak & Cepat Siap 

BAHAN-BAHAN:

Ayam | dipotong & digoreng terlebih dahulu
2 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
½ cawan sos cili
½ cawan air
2 sudu besar minyak sapi
1 biji bawang holland | dihiris membulat
1 tin kecil kacang peas

CARA MASAK:

1. Kisarkan bahan bertanda *. Kemudian, panaskan minyak. Masukkan bahan kisar dan cili kisar. Tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
2. Bila bahan tumisan dah pecah minyak, masukkan sos tomato, sos tiram, sos cili dan air. Biarkan mereneh dengan api kecil.
3. Bila sambal dah mula memekat, masukkan ayam yang dah digoreng. Masukkan juga minyak sapi. Kalau nak tahu minyak sapi ni yang buat ayam masak merah kita berbau harum dan rasa lemak. Warna sambal juga lebih cantik berkilat.
4. Masukkan kacang peas yang ditoskan terlebih dahulu dan bawang holland. Kacau dan gaul sekata. Dah siap.

 

PUCUK UBI GORENG PEDAS

10 Menu Lauk Pauk Yang Sedap, Mudah Dimasak & Cepat Siap 

BAHAN-BAHAN:

1 ikat pucuk ubi
20 tangkai cili kering*
1 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
½ inci halia*
2 batang serai*
Segenggam bilis*
Asam keping

CARA MASAK:

1. Bahan bertanda * dicincang halus. Saya gunakan chopper je. Kalau tak ada chopper bolehlah tumbuk kasar. Asam keping tu hiris halus dulu. Cili kering tu sebelum kita cincang rendam dengan air panas bagi lembut dulu.
2. Cuci bersih pucuk ubi, toskan sehingga kering. Gorengkan dalam minyak yang banyak sedikit demi sedikit. Gorengkan sehingga daun bertukar jadi hijau tua.
3. Panaskan minyak, masukkan bahan yang telah dikisar kasar tadi. Tumiskan sampai sambal garing. Saya tak masukkan sedikit pun air tau. Gunakan api kecil supaya tak hangus.
4. Perasakan dengan garam dan gula. Gorengkan lagi sampai betul-betul garing. Sampai dia bertukar warna sedikit gelap. Matikan api biarkan sambal ni suam. Jangan lupa toskan minyak dari sambal.
5. Bila dah suam, masukkan pucuk ubi yang digoreng tadi. Minyak tadi kita buang tau. Gaulkan semua sebati. Toskan lagi, bila sejuk bolehlah di simpan di dalam botol. Dah siap

Kredit resipi: Umi Watie

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Simpan Resipi Mudah Buat Tart Coklat Cadbury Ini, Memang Sedap!

Resipi Mudah & Super Sedap, Asam Rebus Ikan Parang @ Asam Pedas Utara

Resipi Ikan Masak Pedas Thai, Campak-Campak Je Siap!

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official