Dah beli daging tapi masih mencari idea nak masak apa. Dah tak payah susah-susah ikut aje 4 idea resipi yang gerenti enak ni.

Penulis buku masakan Azian Hasan ada resipi sedap yang mudah dimasak. Sedap dibawa berbuka nih.

1.DAGING STROGANOFF

BAHAN-BAHANNYA :

  •  1 biji bawang holland | dipotong dadu
  • 1 ulas bawang putih | dicincang halus
  • 3 cendawan butang | dihiris nipis
  • 3 sudu makan cuka epal (cider)
  • 3 sudu makan mentega
  • 500 gm daging batang pinang | dipotong memanjang
  • 1 cawan krim
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu teh pasli kering
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAKNYA :

  1. Panaskan dan cairkan mentega dan masukkan bawang holland dan bawang putih.
  2. Masak sehingga wangi. Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan cendawan butang dan masak selama 2-3 minit. Angkat dan ketepikan.
  4. Masukkan daging dan masak sehingga daging keperangan.
  5. Masukkan epal cider dan sedikit air dan biarkan ianya mendidih.
  6. Masukkan serbuk lada hitam, pasli, garam,susu segar dan krim
  7. Renehkan sebentar sehingga kuahnya pekat.

Saiz hidangan     : 2 orang

Waktu memasak : 25 hingga 30 minit

Cara memasak    : Tumis dan reneh

Jenis masakan     : Sajian Tradisional Russia 

Keistimewaan     : Daging berjus dengan rasa lemak berkrim   

INFO CHEF : Gunakan daging segar yang mempunyai sedikit lemak untuk rasa lebih enak. Sajian tradisional Russia ini sudah wujud sejak abad ke 19 dan amat popular di seluruh dunia.

2. STEW DAGING

 BAHAN-BAHAN :

  •  500gm daging batang pinang | dipotong saiz 3 sm
  • 1 biji bawang holland | dipotong dadu
  • 100gm mentega
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • 2 biji lobak merah | dipotong membulat tebal
  • 2 batang saderi | dipotong pendek
  • 3 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh thyme
  • 1 sudu teh rosemary
  • 3 helai daun bay
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya

CARA MEMASAK :

  1. Panaskan kuali dan cairkan mentega
  2. Masukkan bawang holland dan masak setakat ianya layu.
  3. Masukkan tepung dan kacau sehingga warnanya menjadi keperangan.
  4. Tuangkan air sedikit demi sedikit
  5. Ulang langkah ini selama 3 kali dan akhir sekali tuangkan air mengikut kesesuaian.
  6. Masukkan kesemua bahan-bahan lain dan reneh sehingga daging lembut.

Saiz hidangan     : 2 orang

Waktu memasak : 30 minit

Cara memasak    : Tumis dan reneh

Jenis masakan     : Sajian barat 

Keistimewaan     : Sajian stew bertambah lazat, bila dihangatkan dari lauk semalaman.

INFO CHEF : Enak dimakan bersama roti. Anda juga boleh menambahkan kentang, cendawan dan kacang pis hijau ikut rasa yang anda gemari.

3. NASI KARI DAGING

BAHAN-BAHAN :

  • 1/2kg daging | dipotong besar dan direbus sehingga lembut, simpan airnya)
  • 3 cawan beras biasa
  • 4 cawan air rebusan daging
  • 2 labu bawang merah besar | dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih | dihiris halus
  • 1.5 sm halia | dihiris halus
  • 2 sm kulit kayu manis
  • 1-2 kuntum bunga lawang
  • 3 sudu makan mentega
  • 3 sudu makan minyak masak
  • 3 sudu besar rempah kari daging | campurkan sedikit air,jadikan pes
  • 1 sudu makan serbuk cili
  • 2 sudu makan tomato puri
  • 2 biji tomato | dipotong dadu
  • 1 ikat daun ketumbar | secekak, dihiris halus
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAKNYA :

  1. Panaskan minyak dan mentega
  2. Tumis, bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga wangi
  3.  Masukkan rempah kari daging  dan serbuk cili yang sudah dibancuh dengan air dan dijadikan pes. Masak sehingga rempah garing
  4.  Masukkan daging, air daging, tomato puri, garam dan masak sehingga mendidih
  5.  Masukkan beras, tomato dan daun ketumbar.
  6. Apabila masak gaulkan sekata.

Saiz hidangan     : 6 orang

Waktu memasak : 35 minit

Cara memasak    : Tumis dan didih

Jenis masakan     : Sajian Nasi 

Keistimewaan     : Hidangan nasi berdaging dengan diperkayakan rempah ratus

INFO  : Nasi kari daging ini adalah sajian fusion India dan Melayu . Diinspirasikan dari masakan India tapi menepati citarasa dan selera Melayu

4. DAGING SELASIH

BAHAN-BAHAN :

  • 250gm daging cincang
  • 4 biji cili merah | dihiris halus
  • 4 biji cili padi| ditumbuk
  • 5 ulas bawang putih | ditumbuk
  • 2 sudu makan kicap cair
  • 2 sudu makan sos ikan
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 3 sudu makan minyak masak
  • 2 genggam daun selasih
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

  1. Tumbuk cili merah, cili padi dan bawang putih.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
  3. Masak sehingga cili garing.
  4. Masukkan daging cincang dan masak sehingga daging empuk dan masak,
  5. Masukkan sos ikan, kicap cair dan sos tiram. Kacau sebati.
  6. Perasakan dengan garam.
  7. Masukkan daun selasih dan gaul kan kesemuanya.
  8. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Saiz hidangan     : 2 orang

Waktu memasak : 20 minit

Cara memasak    : Tumis dan kacau goreng

Jenis masakan     : Sajian Nasi, masakan pengaruh Thai 

Keistimewaan     : Keunikan rasa yang sedap dibangkitkan oleh daun selasih

INFO CHEF : Daun selasih atau dikenali dengan daun kemangi , sering digunakan sebagai penyedap makanan dalam sajian atau lauk bagi membangkitkan aroma hidangan yang disediakan.