
Sebut pasal cendawan, terbayang keenakan cendawan goreng tepung, sup cendawan dan banyak lagi sajian enak yang boleh dihasilkan menggunakan bahan ini. Kalau yang suka sangat, hari-hari lauk cendawan pun tak apa. Namun cendawan ni sifatnya agak ‘manja’. Ia sukar untuk disimpan lama dalam peti sejuk kerana nanti ia akan menjadi lembik dan kurang enak apabila dimasak.
Ada cara yang boleh anda cuba yang boleh memanjangkan tempoh kesegaran cendawan ini. Apa yang diperlukan ialah:
BAHAN-BAHAN:
- Cendawan segar
- Tisu dapur
- Kertas surat khabar
CARA-CARA:
- Keluarkan cendawan yang baru dibeli dari plastik. Elakkan dari terkena air.
- Ambil tisu dan tindankan diatas kertas surat khabar lama.
- Letak cendawan tadi dan bungkus dengan kemas.
- Simpan di dalam peti sejuk di bahagian sayur-sayuran.
- Hasilnya cendawan yang anda beli boleh tahan lebih dari seminggu dan tidak lembik.
INFO PENTING!
- Jika nak simpan cendawan, elakkan sama sekali daripada terkena air. Basuh cendawan bila nak masak sahaja.
- Air akan membuatkan cendawan ‘bernafas’ dan inilah yang membuatkan ia menjadi lembik, busuk dan tidak tahan lama.
- Selain surat khabar, anda juga boleh menyimpan cendawan di dalam beg kertas apa apa-apa sahaja bekas yang boleh menyerap kelembapan.
Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Perbezaan Halia dengan Lengkuas, Jangan Tersalah Ye!

Bagi yang sudah biasa memasak, mesti kenal dan boleh bezakan halia dengan lengkuas. Tapi yang yang baru belajar masak atau si bujang mungkin was-was sebab secara fizikal kedua-duanya hampir sama. Kedua-duanya adalah bahan tumisan penyedap makanan yang mempunyai aroma. Walaupun hampir sama, kedua-duanya mempunyai fungsi yang berbeza dalam masakan. Nak tahu apa dia, anda baca tip yang rasa kongsikan ini.
Warna Dan Tekstur Kulit
Halia berwarna kuning kecoklatan atau coklat lembut. Sementara lengkuas coklat yang lebih gelap dan mempunyai rerambut akan pada ruas lengkuas. Garis-garis pada lengkuas juga lebih jelas berbanding halia. Tekstur kulitnya juga lebih kasar, licin dan berkilat berbanding halia.
Warna Dan Tekstur Isi
Tekstur isi halia lebih lembut dan berserabut, sedangkan lengkuas lebih keras, sementara warna halia lebih kepada kuning muda. Lengkuas pula berwarna coklat terang dan sedikit kemerahan. Ia juga agak keras.
Bau Dan Rasa
Halia dan lengkuas mempunyai aroma yang segar sifatnya, namun bila diamati betul-betul, ia sangat berbeza. Halia mempunyai bau yang lebih kuat dan . Sementara lengkuas memiliki sedikit aroma citrus yang tersendiri dan menyegarkan. Kedua-dua rempah ratus ini mempynyai rasa yang pedas panas, tetapi lengkuas lebih kuat berbanding halia.
Penggunaan Dalam Masakan
Kedua-dua bahan ini digunakan kerana fungsinya yang memberikan aroma dalam masakan. Namun lengkuas jika digunakan dalam masakan dengan carra hirisan atau ketuk, ia tidak boleh dimakan sekali kerana keras. Sedangkan halia, walaupun tidak dihancurkan ia boleh dimakan bersama bahan masakan yang lain sebab kembut dan rasa hangat yang lembut.
Jenis Masakan
Disebabkan aromanya yang hangat lembut, halia lebih meluas penggunaannya dalam masakan dan juga minuman serta kuih muih berbanding dengan lengkuas yang panas, pedas lebih kuat. Kerana itu, lengkuas banyak digunakan dalam kebanyakan masakan Asia yang lebih pedas dan panas sifatnya seperti rendang, tomyam dan singgang..
Jelaskan berbezaannya? Jadi jangan tersalah beli dan penggunaannya ye.
11 Organizer Yang Wajib Ada & Memudahkan Kerja Di Dapur

Sebagai seorang wanita, tentunya seronok bila melihat keadaan di dapur yang teratur dan tersusun kemas. Bila dapur cantik dan kemas, hati pun rasa tenang nak masak. Menurut perkongsian saudari Noor Hafiza Mohamad, berikut merupakan antara 11 item yang wajib ada untuk memudahkan kerja anda di dapur. Harga pun mampu milik.
1. WIRENET
Kenapa perlu ada wirenet? Kerana anda boleh sangkut bakul mengikut saiz yang anda suka. Anda boleh susun dan letak bahan-bahan masakan seperti minyak, garam, kunyit dan banyak lagi.
2. TEMPAT LETAK SUDIP
Nak nampak kemas, boleh susun sudip anda di tempat letak sudip ini. Tidaklah nampak serabut dapur anda nanti.
3. PLASTIK SAMPAH BASAH
Boleh beli bakul dan plastik ini di DAISO. Sangat praktikal untuk menapis sisa makanan anda. Bila dah penuh, boleh ikat dan buang terus dalam tong sampah.
4. PENGHADANG ALUMINIUM
Sangat bagus untuk mengelakkan minyak daripada terpercik ke dinding.
5. RAK GANTUNG CAWAN
Rak ini boleh beli di IKEA. Boleh gantung terbalik dan menjadi dua fungsi. Rujuk gambar di atas.
6. LACI 3 TIER
Boleh beli di online atau di kedai barangan rumah. Sesuai letak dalam kabinet yang tiada para atau di atas rak. Boleh simpan barang-baran kecil seperti sudu, pisau, cawan atau stok makanan yang belum dibuka.
7. RAK RUANG KABINET
Rak ini sangat berguna ruang di dalam kabinet. Boleh menjimatkan ruang. Ada 2 saiz yang boleh dipilih, besar dan kecil.
8. BAKUL PLASTIK
Bakul ini sangat berguna untuk letak bahan-bahan masakan seperti bawang merah dan bawang putih. Juga boleh letak barang-barang lain.
9. BEKAS SABUN
Sangat berguna! Masukkan sabun bersama air, lebihkan sabun. Memang jimat sabun berbanding celup span di dalam bekas. Air sabun pun tak kotor.
10. RAK TUDUNG PERIUK
Salah satu item yang perlu dibeli. Bila ada rak ni, segala tudung periu akan diletakkan pada satu bahagian sahaja. Barulah dapur nampak kemas.
11. HANGING BASKET
Menariknya hanging basket ini kerana ada tempat penggantung tisu. Bila nak guna, tarik je. Selain online, boleh juga didapati di MR DIY dan DAISO.
Kredit: Noor Hafiza Mohamad
Anda mencari KUALI NON STICK yang murah dan berkualiti? Boleh cari DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
https://www.rasa.my/ini-tip-nak-hilangkan-lilih-pada-buah-mudah-sangat/
6 Minuman Ini Boleh Buat Anda Tidur Lena..Tiada Insomnia Lagi.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
12 Makanan Ini Boleh Rendahkan Risiko Kanser. Jom Jadikan Amalan

Apa yang kita makan menggambarkan diri kita, ungkapan ini ada benarnya. Mengamalkan corak pemakanan sihat dan seimbang penting tau untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Selain itu pilihlah makanan yang boleh membantu menghindari dan meningkatkan pertahanan badan daripada serangan penyakit.
Kandungan anti oksidan, vitamin, mineral dan serat di dalam makanan ini jika diamal selalu boleh membantu badan untuk melawan pertumbuhan sel kanser dalam tubuh. Di samping mengamalkan gaya hidup sihat, pemakanan dikatakan salah satu cara terbaik untuk menjaga kesihatan ditahap yang optimum. Jom kenali makanan-makanan terbaik yang boleh diamalkan untuk anda dan keluarga.
1. BROKOLI
Foto : simplyrecipes.com
Brokoli elok dimakan kukus atau mentah. Ia mengandungi sulforraphane and isothiocyanates. Kedua komponen ini bertindak dengan enzim dalam tubuh untuk melawan kanser. Brokoli juga kaya dengan vitamin C dan K.
2. TOMATO
Foto : newsmobile.in
Tomato sedap dimakan bila dijadikan salad, masak sup dan sos dan pelbagai masakan. Isi buah tomato juga mengandungi vitamin C. Terdapat kajian yang menunjukkan lycopene sumber anti oksidan yang terdapat dalamnya juga bersifat anti kanser.
3. BAWANG PUTIH
Foto : medicalnewstoday.com
Bakar, tumis panggang, gunakanlah bawang putih bila memasak. Kandungan sulfurnya boleh mengurangkan risiko terbentuknya beberapa jenis kanser.. Bawang putih juga adalah sumber terbaik vitamin B6 dan mineral manganese.
4. JAGUNG
Foto : believeinbristol.org
Samada anda mengukus, memanggang atau merebus jagung, atau dijadikan bahan ramuan dalam sajian, kesemua ini baik dijadikan rutin makanan anda. Jagung mengandungi beta-cryptoxantin dan asid ferulic, keduanya ini dipercayai dapat menghalang pembiakan dan pertumbuhan sel kanser. Tapi ingat jangan letak garam dan mentega/marjerin berlebihan, nanti tak sihat la pulak.
5. UBI BIT @ BEET ROOT
Foto : healthline.com
Tengok warnanya sahaja dah boleh tahu ia adalah makanan anti kanser.Iya warna ungu tua yang menaikkan selera. Kukus, rebus, panggang, dibuat sup atau masukkan ke dalam salad, kedua isi ubi dan daunnya mempunyai khasiat kesihatan yang baik. Pigmen warnanya betacyanin dipercayai dapat menghindari kanser.
6. LOBAK MERAH
Komponen anti kanser dipercayai dalam pigmennya , carotenoid dan termasuklah beta karotene memberikan warna oren pada lobak merah. Makan lobak ni mudah aje kan jadikan jus makan mentah atau ramuan masakan, memang sedap.
7. TEH HIJAU
Foto : archanakitchen.com
Teh hijau mengandungi polyphenols yang boleh mengelakkan dari pertumbuhan sel kanser. Daun teh kering iaitu camellia sinensis dipercayai dapat merangsang system pertahanan tubuh (imun) dengan menyingkir toksin dan meningkat tahap kesihatan. Bagaimanapun teh hijau mengandungi kafein, usah minum berlebihan pulak.
8. KUNYIT HIDUP
Foto :superlife.com
Warna oren pada kunyit adalah kandungan curcumin yang mempunyak efek anti kanser terhadap pelbagai jenis kanser. Ia juga bersifat anti keradangan dan komponen anti oksidan yang sangat membantu mengurangkan risiko kanser.
9. STRAWBERI
Foto : news.abs-cbn.com
Berita baik buat penggemar strawberi , ia mengandungi phytochemical yang terbukti bersifat anti kanser dan anti keradangan. Ia juga kaya dengan sumber vitamin C dan manganese.
10. BAYAM
Foto : medicalnewstoday.com
Kartun Popeye jadi kuat bila makan bayam tu ada mungkin benarnya. Bayam adalah sayur yang penuh dengan pelbagai khasiat kesihatan. Komponen melawan kansernya terdapat pada lutein dan zeaxanthin. Anda akan dapat khasiat terbaik dengan menjadikan ia salad mentah, tepati kalau masak sup nakkan khasiat berganda jangan lupa masukkan bawang putih.
11. BIJIRIN PENUH @ WHOLE GRAIN
Foto : goodhousekeeping.com
Pilihlah bijirin penuh setiap kali membeli roti, tepung atau bijirin. Khasiat bijirin penuh iaitu lignans dan saponins menghalang sel daripada pertumbuhan berganda. Memakan sajian tinggi serat ini juga sangat membantu penghadaman dan mengelakkan risiko kanser
12. DAUN HERBA MASAKAN
Foto : jamieoliver.com
Terdapat beberapa daun herba yang mengandungi komponen yang membantu menghalang pertumbuhan sel kanser. Gunakanlah herba yang melazatkan makanan anda seperti daun pudina, selasih, thyme dan rosemary. Eloklah ambil daun segar dari pokok herba yang ditanam sendiri dalam pasu, lebih asli dan lebih manfaatnya