Bulan puasa ni kalau tak pekena cendol macam tak lengkap rasanya. Boleh ikut resipi ini jika mahu membuatnya sendiri. Puas hati kan bila buat cendol sendiri. Tambah di musim panas ni, nak cari yang sejuk-sejuk je. Boleh makan satu family.
Kat sini anda boleh bereksperimen dengan 3 jenis cendol. Pemilik resipi menyukai resepi cendol no 1. Sebab teksturnya sedikit kenyal.Air abu boleh dapatkan di kedai menjual bahan bakeri.
CENDOL
Resepi cendol 1:
100g tepung jagung
500g air pandan
1 sudu makan air abu
Resepi cendol 2:
Ads
50g tepung jagung
50g tepung beras
450g air pandan
1 sudu makan air kapur
Resepi cendol 3:
100g tepung beras
1 sudu makan air abu
450g air pandan
Cara membuat:
1.Satukan kesemua bahan. Kacau sebati.
2.Masak menggunakan api perlahan sehingga adunan pekat dan kental.
3.Sediakan air sejuk/ais di dalam bekas besar.
4.Bila cendol dah masak. tekan ke dalam acuan cendol. Boleh guna acuan maruku. Boleh guna penapis lubang besar. Atau masukkan ke dalam piping bag. Picit perlahan-lahan. Picit sewaktu panas ke dalam bekas berisi ais. alas tangan dengan kain.
RESEPI CENDOL (PENYEDIAAN)
Ads
CENDOL
200g santan kotak – dimasak bersama
2 cawan air dan sedikit garam.
(masak santan sehingga panas. Hati-hati jangan sampai pecah santan)
1 buku gula melaka + 1 cawan gula merah (dimasak dengan 2 cawan air sehingga larut) dan tapis.
Ada yang berazam nak turunkan berat di tahun baru ni? Selain melakukan senaman secara berkala, anda juga boleh cuba minuman ni. Menurut perkongsian saudari Nurul Moolek Cereprove, resipi ini beliau dapat dari blog penulis barat. Bila dicuba, sangat-sangat serasi dengan beliau. Perut kenyang, tiada masalah sembelit malah susu untuk bayi pun banyak.
Nak cuba? Ini resipinya untuk 1 hidangan ( sekali minum).
BAHAN-BAHAN:
1 biji epal hijau
2 biji kurma
1 sudu teh serbuk kayu manis ceylon
1 gelas susu ( saya pilih susu berkrim sebab rasa lagi lemak. Jika nak lagi bagus, guna susu low fat.)
CARA-CARA:
1. Potong kecil buah kurma dan buah epal. Epal jangan dibuang kulit kerana kandungan Flavonoid yang ada pada kulit sangat bagus untuk pelihara jantung dan elakkan strok.
2. Masukkan susu dan buah-buah yang dipotong tadi ke dalam pengisar. Nak lagi sedap boleh masukkan ais. (dalam gambar tidak dimasukkan ais). Kemudian masukkan serbuk Kayu Manis Ceylon
3. Kisar sampai semua bahan menjadi halus. JANGAN TAPIS tau. Minum semua sekali.
4. Siap! Sedia untuk dinikmati. Minuman ini boleh diamalkan setiap hari pada waktu malam atau bila-bila sahaja yang anda suka.
Sedapnya buah naga, kalau anda penggemar buah yang kaya khasiat ini, cer cuba pelbagaikan cara pengambilannya dengan mengolah buah eksotik dalam beberapa menu deseert yang sedap. Tak percaya ini RASA kongsikan tiga resipi dessert yang sedap. Kalau korang tak percaya, korang boleh cuba sendiri:-
PUDING BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
3/4 cawan gula
1 tin susu cair (400 ml)
1 biji buah naga ungu |potong kecil baki potongan buah naga
CARA MEMASAK:
Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih.
Tutupkan api.
Masukkan susu cair. Kacau rata.
Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.
Biarkan lebih kurang tiga hingga lima minit agar hilang wap panas, baru masukkan potongan buah naga.
Sejukkan dalam peti sejuk.
KEK BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung kek/superfine
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
1/2 cawan buttermilk
1/2 cawan gula halus
1 sudu teh pewarna merah
1/2 cawan mentega cair
1/2 cawan buah naga lecek
sedikit buah naga didadu
1 biji telur A
Esen vanila
CARA MEMASAK:
Campurkan tepung kek, baking powder, soda bikarbonat dan garam.
Kemudian ayak bersama dan ketepikan.
Campurkan bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk dan sebatikan.
Masukkan bahan cecair ke dalam bahan kering.
Gaul sebati tapi jangan terlebih adun.
Bakar pada suhu 170 C sehingga masak.
Setelah sejuk bolehlah dipotong dan sedia dihidangkan.
JUS BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
1 biji buah naga
1 tin aiskrim soda
5 sudu makan susu pekat manis
1 gelas ketulan ais secukupnya
CARA MEMASAK:
Kupas buah naga dan potong kiub.
Masukkan isi buah naga dalam mesin pengisar bersama ais, aiskrim soda dan susu pekat
Kisar hingga hancur.
Tuang ke dalam gelas dan tambah ketulan air di dalamnya.
Tatkala badan letih dek kerana cuaca panas, memang sedap dan sesuai sangat jika dapat minum Air Sirap Bandung Soda Cincau yang padu ni. Terlalu mudah cara pembuatannya. Malah anak-anak pun boleh buat sendiri dengan senang. Bila diminum, gigit sekali dengan cincau tu, terasa kenikmatannya. Lebih enak lagi bila dihidang sejuk-sejuk. Jom cuba resipi perkongsian saudari Dani J Thang ni. Buat untuk keluarga. Pasti ramai yang suka.
1. Untuk menyediakan Air Sirap Bandung Soda Cincau, ambil cincau dan potong mengikut saiz yang disukai.
2. Masukkan cincau yang telah dipotong tadi ke dalam jug atau bekas yang bersesuaian.
3. Masukkan ice cream soda. Sukatan ini ikut selera, jika mahu buat banyak, lebihkan bahan-bahan mengikut selera masing-masing.
4. Kemudian masukkan susu cair sambil dikacau. Ia bertujuan untuk elak air dari berketul dan berbintil. Jika air bertintil, nampak tak cantik dan kurang menyelerakan.
5. Seterusnya masukkan ais dan juga sirap dengan secukupnya. Jumlahnya agak-agak sahaja. Kacau hingga sebati.
6. Itu dia… Air Sirap Bandung Soda Cincau paling padu sedia untuk dihidang dan dinikmati. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.