Buat yang craving kek coklat memang kena buat kek yang satu ni. Double Chocolate Cheesecake bukan hanya coklat di dalamnya malah mewah dengan cheese. Apa lagi memang sedap lah rasanya. Makan sejuk lagilah nikmat.

Double Chocolate Cheesecake

Bahan-bahan:

15 keping oreo kasar atau ketuk-ketuk hingga halus

4 sudu besar butter -cairkan

Gaul hingga sebati

Guna 6 inci loyang springform pan

Tuang roti kisar tadi, tekan-tekan bagi padat dan sama rata

Masuk dalam chiller 30 minit

 

Untuk filling:

250g cream cheese tatura pun boleh

2 sudu besar yogurt asli

1 ½ sudu besar gula kastor atau brown sugar-BELI ONLINE DI SINI

IKLAN

Kalau guna salt butter tak perlu masuk garam-BELI ONLINE DI SINI

Kalau guna unsalt butter masuk ½ sudu kecil garam

1 sudu besar tepung gandum serba guna-BELI ONLINE DI SINI

1 sudu kecil esen vanilla-BELI ONLINE DI SINI

1 sudu besar serbuk koko

 

Cara membuat:

1.Masuk semua dalam satu bekas.

2.Mix sebati,guna mixer hingga tercampur semua.Ketepikan sekejap.

IKLAN

3.Double boil 85g coklat beryl atau jenama lain pun boleh.

4.Bila coklat dah nampak mencair kacau rata,tutup api.

5.Kacau hingga betul-betul cair.

6.Tuang ke dalam adunan cheese tadi. Mix hingga sebati.

7.Pecah 1 biji telur dalam satu mangkuk besar. Pukul telur sekejap dalam 2 minit saja.

8.Senduk sikit-sikit adunan cheese tadi.Gaul hingga sebati semua

9.Keluarkan loyang yang dalam chiller tadi.

IKLAN

10.Tuang semua adunan dalam tu.

11.Panaskan oven 130 darjah lebih kurang 50 minit.

12.Bila dah masak, sejukkan dulu selama 8 jam dalam chiller

13.Selepas 8 jam Double boiler. Masuk ½ cawan whipping cream

14.Kemudian coklat masakan lebih kurang 1 ½ cawan.Kacau hingga coklat cair. Tuang ke dalam kek. Sejukkan dulu. Baru keluarkan kek dari springform pan.

Kredit: Ieda jahaya

Sedap Makan Sejuk-Sejuk, Resipi Mini Cheese Cake Mudah & Sedap

Biskut Mazola Sekali Kunyah Rasa Cair Dimulut

Biskut Bangkit Cheese Rangup & Cair Dimulut