10 resipi dessert layan ‘craving’, memang sedap terangkat. Bila tekak terasa nak makan benda manis, apa kata kita cuba buat sendiri dan makan dengan ahli keluarga. Lagi jimat dan berbaloi. Siap boleh tambah lagi!
Kadang-kadang dessert yang dibeli di kedai lebih mahal dan terlalu manis. Ikut resipi dessert layan ‘craving’ yang RASA sediakan ni, tahap kemanisan boleh kawal ikut selera masing-masing.
PUDING ROTI BUTTERSCOTCH
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan susu full cream
1 biji telur
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar butter
7-8 keping roti butterscotch
Gula perang
Cip coklat
BAHAN-BAHAN SOS KASTARD:
1 tin susu cair
2-3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
Hiasan:
Kismis
Cip coklat
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BUKO PANDAN
BAHAN-BAHAN AGAR-AGAR PANDAN:
Air biasa 600ml
Serbuk agar agar 10gm
Daun pandan 1 helai
Pewarna hijau epal seckupnya
Gula pasir secukupnya
BAHAN-BAHAN LAIN:
Biji sagu 100gm
Isi buah kelapa atau jelly kelapa secukupnya
Susu segar 1/2 cawan
Whipping cream 1/2 cawan
Susu pekat manis 1/3 cawan
Ais batu secukupnya
Ads
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BUBUR GUNTING MELAKA
BAHAN-BAHAN TEPUNG:
15 sudu makan tepung gandum
200ml air
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh esen vanila
1 biji telur
1/2 sudu teh perisa pandan
1/2 sudu teh pewarna hijau
BAHAN-BAHAN KUAH:
300ml air
4 1/2 ketul gula melaka kecil
2 sudu makan gula
65ml santan cair
1/4 sudu teh garam
1 sudu makan tepung jagung
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUDING YOGURT
BAHAN-BAHAN:
150ml air tapis
1/4 bungkus agar-agar tali
150ml susu sejat
350gm yogurt asli
100gm gula kastor
Buah-buahan campuran dalam tin
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AGAR-AGAR CENDOL
BAHAN-BAHAN A:
750ml air
10gm agar-agar tali
170gm gula pasir
250ml santan
1 sudu makan tepung jagung (dibancuh)
Cendol
BAHAN-BAHAN B:
750ml air
10gm agar-agar tali
250gm gula melaka
250ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BUBUR JAGUNG SAGU
BAHAN-BAHAN:
2 tongkol jagung
1 cawan gula pasir
200ml santan
Sagu
Air secukupnya
1-2 helai daun pandan
Garam
Ads
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUDING MARSHMALLOW
BAHAN-BAHAN: 1 tin susu cair
3 tin air | Sukat guna tin susu cair
1 paket serbuk agar-agar
2 sudu tepung kastard | Bancuh dengan air
1/2 tin susu pekat
1 sudu teh esen vanila
Sedikit garam
Sumi
Jem
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Sedapnya Kek Zebra Putih Telur ni atau tajuk asal dalam bahasa Indonesianya dipanggil Bolu Zebra Putih Telur. Nampak gebu dan sedap kan? Malah, bahan-bahannya nampak mudah. Jom cuba resipi perkongsian Mak Frida dari IG @fridajoincofee ni. Pasti puas hati.
CARA MASAK KEK ZEBRA PUTIH TELUR
BAHAN-BAHAN: 250gm putih telur ( guna lebih kurang 7 biji telur) 120gm gula pasir 1/2 sudu teh emulsifier (SP) – boleh didapati di kedai menjual alatan kek) 100gm tepung gandum protein rendah (tepung halus @ tepung superfine) 15gm susu tepung 15gm tepung jagung 100gm mentega cair 10gm serbuk koko Pes mocha secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Pukul putih telur, gula pasir dan SP sehingga kembang dan kental. 2. Masukkan tepung gandum, susu tepung dan tepung jagung yang telah diayak. Kaup balikkan hingga rata. 3. Masukkan mentega cair yang sudah disejukkan pada suhu bilik. Kaup balikkan lagi hingga rata. 4. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Satu bahagian ditambah dengan pes mocha, satu bahagian dicampur serbuk koko dan satu bahagian lagi dibiarkan pada warna asal.
5. Ambil loyang, oles marjerin dan tabur sedikit tepung bagi mengelakkan kek melekat. 6. Tuang satu sudu makan adunan secara berselang-seli. Lakukan hingga kesemua adunan habis.
7. Bakar kek dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 30 minit atau sehingga masak. 8. Keluarkan kek dan sejukkan sebelum dipotong dan dinikmati
Masukkan mee (Numee tak perlu dicuci, ditulis pada paket). Saya celur sekejap dalam air panas, untuk elakkan mee patah bila digaul nanti. Mee keras bila keluarkan dari peti sejuk.
Pecahkan sebiji telur dan biarkan jadi scramble (nak pekatkan kuah)
Masukkan udang yang digoreng tadi, tutup api dan sedia dihidang
Nak makan nanti tabur daun sup, bawang goreng, perah limau dan makan bersama timun
NOTA:
Saya rujuk 70% resepi Azie Kitchen dan olah ikut bahan yang ada dapur sahaja. Dia guna kicap pekat dan kicap mee. Saya pula tak pernah beli macam-macam jenis kicap. Hanya ada kicap manis.
Seringkali dengar bila nak buat karipap pusing, mesti tak jadi bahagian pusingnya tu. Bila jadi macam ni, selalu terfikir apalah rahsia untuk menghasilkan karipap pusing yang cantik.
Nah, perkongsian resipi daripada Vivianti Khirrudin, rupa-rupanya resipi kulit pun dah berbeza.
1.Masukkan marjerin ke dalam tepung sedikit demi sedikit. Gaul dan uli sehingga sebati.
*Tips penting untuk tahu bila adunan itu menjadi ialah apabila kita kepal tepung tak berderai dan tepung juga tak sangat lembik.
2.Kemudian apabila siap kedua-dua doh, ambil bahagian doh dalam dan satukan dengan bahagian doh luar. Uli sehingga keduanya menjadi sebati.
3. Selepas itu, ambil satu doh dan canaikan doh sehingga menjadi satu bulan yang besar. Kemudian, gulung sehingga menjadi memanjang.
4. Canai lagi doh itu dan gulung semula. Kemudian, ambil pisau dan potong dua.
5. Ambil sekeping doh dan canai. Tetapi jangan canai nipis ye. Sedang-sedang saja.
6. Isikan inti ke dalam doh dan kelim dengan kemas.