Kuih tepung pasung atau kuih serunai ini, popular di bahagian negeri Pantai Timur.
Diperbuat daripada tepung beras dan mempunyai inti, ia diletakkan dalam acuan berbentuk kon yang dibuat dari daun pisang.
Kuih ini sesuai dimakan waktu pagi atau waktu petang. Melalui perkongsian daripada Tahrunnisah Jali ini, dia kongsikan resipi dan cara buat kuih ini.
KUIH TEPUNG PASUNG/KUIH SERUNAI
Mula-mula, kena buat kelongsong dia. Saiz 14cmX14cm, layurkan daun pisang dulu atas api dan ikut step by step.
Ads
BAHAN BAHAGIAN BAWAH:
2 sudu besar gula* 1 ½ ketul nisey atau kalau tak ada, boleh guna gula melaka* 1 2/3 cawan air (350ml-400ml)* 1 helai daun pandan disimpul* 40gm tepung beras 20gm tepung ubi 1 sudu kecil air kapur
1. Bahan bertanda * dididihkan dan ditapis. Kemudian, dibiarkan sejuk. 2. Campurkan ke dalam adunan air gula, tepung beras, tepung ubi dan air kapur. Kacau sebati.
3. Panaskan periuk yang mengandungi adunan di atas dan kacau hingga keluar wap dan sedikit kental. Tutup api.
BAHAN BAHAGIAN ATAS:
1 ½ cawan santan pekat 2 ½ sudu besar tepung beras 1 sudu besar tepung gandum 1 sudu kecil garam (anggaran) 1 sudu kecil gula
CARA MEMBUAT:
Ads
1. Campur kesemua bahan di atas dan didihkan atas api kacau sehingga sedikit kental.
Kuih bakar memang sedap. Kalau jumpa yang cukup lemak manisnya, lembut, wangi bau daun pandan, memang puas hati. Namun, agak susah nak jumpa kuih yang betul-betul menepati selera dan citarasa. Ada yang nak cuba buat sendiri? Tak susah pun. Jom cuba!
KUIH BAKAR TRADISI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
3 biji telur
2 cawan santan ( empunya resipi guna santan Kara)
1 cawan air ( kisar bersama 6 helai daun pandan) – tapis
Secubit garam
Pewarna hijau jika suka
Bijan sangai secukupnya – hiasan
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan( kecuali bijan sangai) ke dalam mangkuk. Adun sebati dan tapis bagi memastikan adunan tidak berketul.
2. Sapu sedikit minyak pada loyang. ( empunya resipi panaskan loyang dengan minyak supaya kuih bakar tidak melekat).
3. Tuang adunan kuih bakar dan tabur bijan sangai.
4. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar menggunakan api atas bawah pada suhu 180C selama 40 minit.
5. Untuk menikmatinya, biarkan kuih sejuk sedikit terlebih dahulu dan baru dipotong.
Pulut panggang adalah salah satu kuih Melayu tradisional. Kini pulut panggang telah diperbaharui resipinya yang membolehkan kuih ini disejukbekukan. Jadi, anda boleh menikmati pulut panggang pada bila-bila masa anda mahu. Cuma perlu dikeluarkan daripada peti sejuk, kemudian dipanggang sahaja.
PULUT PANGGANG
BAHAN PULUT
1 kg beras pulut
1 cawan santan
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT PULUT
1. Cuci beras bulut bersih-bersih. Rendam selama 30 minit. Kemudian kukus sehingga masak.
2. Keluarkan pulut yang sudah dikukus tadi. Gaul dengan sedikit santan dan garam. Kukus lagi beberapa minit.
3. Matikan api dan biarkan sejuk.
BAHAN INTI
7 tangkai cili kering
3 cm kunyit hidup
1 sudu besar udang kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 inci halia
2 batang serai
3 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 biji kelapa (diparut)
1 cawan air
Gula perang secukup rasa
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT INTI
1. Kisar cili kering, kunyit hidup, udang kering, jintan manis, jintan putih, halia, serai, bawang merah dan bawang putih.
2. Panaskan kuali dan masukkan kelapa parut. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi.
3. Masukkan air. Masak inti dengan api sederhana. Selalu kacau.
4. Masukkan gula perang dan garam. Kacau sehingga inti kering. Matikan api, ketepikan.
CARA PENYEDIAAN
1. Ambil pulut. Kepal-kepalkan. Letak inti. Kemaskan.
2. Gulung dalam daun pisang. Kemaskan. Kemudian klip dengan lidi atau dawai kokot (stapler)
3. Panggang atas api atau guna air fryer pun boleh. Siap.
Pulut panggang yang dah siap.
Beginilah rupanya.
Nota: Mana yang belum mahu dipanggang, masukkan dalam bekas plastik. Boleh simpan dalam peti sejuk untuk disejukbekukan.
Sedapnya Colek Mangga Muda empat rasa ni ni. Kalau biasa anda makan manga atau jambu cicah dengan gula dan kicap je, apa kata lepas ni cuba resipi pencicah perkongsian saudari Azira Mamat ni. Bahan tak banyak tapi hasilnya memang mengecurkan liur. Selain manga muda, kalau nak cicah dengan jambu batu, jambu air, kedondong atau nanas pun boleh. Tidak perlu beli lagi kuah rojak di kedai. Buat sendiri pencicah ringkas macam ni sudah membuka selera. Selamat mencuba!
RESIPI COLEK MANGGA MUDA GUNA 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
3 sudu gula
1 sudu garam kasar
1 sudu cuka
3 sudu kicap kicap
3 biji cili padi – dipotong halus
1 inci belacan – beli online BELACAN KAMPUNG sedap DISINI
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan-bahan diatas. Kalau nak tambah udang kering dan kacang sangai tumbuk pun boleh.
2. Gaul semua bahan hingga sebati.
3. Kuah pencicah ni biar pekat dan tak cair. InsyaAllah baru sedap.
4. Rasa colek ni masin, manis, masam, pedas semua ada. Selamat mencuba!
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...