Kuih tepung pasung atau kuih serunai ini, popular di bahagian negeri Pantai Timur.

Diperbuat daripada tepung beras dan mempunyai inti, ia diletakkan dalam acuan berbentuk kon yang dibuat dari daun pisang.

Kuih ini sesuai dimakan waktu pagi atau waktu petang. Melalui perkongsian daripada Tahrunnisah Jali ini, dia kongsikan resipi dan cara buat kuih ini.

KUIH TEPUNG PASUNG/KUIH SERUNAI

Kuih Orang Lama, Tepung Pasung @ Serunai, Ini Cara Membuatnya

Mula-mula, kena buat kelongsong dia. Saiz 14cmX14cm, layurkan daun pisang dulu atas api dan ikut step by step.

Kuih Orang Lama, Tepung Pasung @ Serunai, Ini Cara Membuatnya

Kuih Orang Lama, Tepung Pasung @ Serunai, Ini Cara Membuatnya

Kuih Orang Lama, Tepung Pasung @ Serunai, Ini Cara Membuatnya

Kuih Orang Lama, Tepung Pasung @ Serunai, Ini Cara Membuatnya

Kuih Orang Lama, Tepung Pasung @ Serunai, Ini Cara Membuatnya

BAHAN BAHAGIAN BAWAH:

IKLAN

2 sudu besar gula*
1 ½ ketul nisey atau kalau tak ada, boleh guna gula melaka*
1 2/3 cawan air (350ml-400ml)*
1 helai daun pandan disimpul*
40gm tepung beras
20gm tepung ubi
1 sudu kecil air kapur

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

Kuih Orang Lama, Tepung Pasung @ Serunai, Ini Cara Membuatnya

CARA-CARA:

1. Bahan bertanda * dididihkan dan ditapis. Kemudian, dibiarkan sejuk.
2. Campurkan ke dalam adunan air gula, tepung beras, tepung ubi dan air kapur. Kacau sebati.

Kuih Orang Lama, Tepung Pasung @ Serunai, Ini Cara Membuatnya
3. Panaskan periuk yang mengandungi adunan di atas dan kacau hingga keluar wap dan sedikit kental. Tutup api.

BAHAN BAHAGIAN ATAS:

IKLAN

1 ½ cawan santan pekat
2 ½ sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil garam (anggaran)
1 sudu kecil gula

Kuih Orang Lama, Tepung Pasung @ Serunai, Ini Cara Membuatnya

CARA MEMBUAT:

1. Campur kesemua bahan di atas dan didihkan atas api kacau sehingga sedikit kental.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Kuih Orang Lama, Tepung Pasung @ Serunai, Ini Cara Membuatnya
2. Dah siap dua bahan ni, panaskan kukusan. Kelongsong daun pisang tadi dimasukkan dalam lubang-lubang kukusan.

Kuih Orang Lama, Tepung Pasung @ Serunai, Ini Cara Membuatnya
3. Masukkan adunan bawah 3/4 penuh. Kukus dalam 7 minit atau hingga ia masak. Masukkan pula bahagian atas dan kukus dalam 12-15 minit.

IKLAN

Kuih Orang Lama, Tepung Pasung @ Serunai, Ini Cara Membuatnya

Kredit resipi & foto: Tahrunnisah Jali

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Lagi Jimat, Cara Buat Kek Coklat Moist Versi Sikit

Laksa Indonesia Lebih Popular Daripada Laksa Malaysia?

Resipi Donut Lembut Ala Bakery, Anak-Anak Mesti Suka

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI