Sesi persekolahan sudah pun bermula, bu-ibu yang mahukan anak-anak mendapat khasiat makanan seimbang bolehlah mencuba idea bekal makanan dan bento hasil insipirasi dari Young Chefs Academy ini. Mudah dibuat dan pastinya membuka selera anak-anak untuk dinikmati masa rehat nanti. Yang pasti bekalan makanan yang disediakan dari rumah bukan sahaja menyelerakan tetapi bebas daripada msg dan pengawet. Makanan sihat bernutrisi membentuk akal dan tubuh badan yang sihat dan cergas.

1. BENTO MUFFIN BERSAAMA TELUR HANCUR


BAHAN-BAHAN :

Bahan muffin :

  • 107ml air suam
  • 24gm susu tepung
  • 1sudu teh ibu roti
  • 1 sudu makan gula
  • 306gm tepung roti
  • 1/2 sudu teh garam
  • 30gm mentega
  • 1/2 biji telur
  • 2 sudu makan Polenta
  • 8 hirisan tomato

Bahan telur hancur :

  • 2 biji telur
  • Secubit garam
  • Secubit lada hitam
  • 60ml susu segar
  • 2 sudu makan mentega

CARA MEMASAK :
1.Campurkan air suam bersama susu tepung. Kacau ibu roti dan gula dalam air campuran tepung. Biarkan selama 5 minit sebelum sedia digunakan.
2.Di dalam mangkuk yang lain, campurkan tepung roti, garam dan mentega. Ramas mentega dengan rapi.
3. Kemudian masukkan campuran air ibu roti tadi ke dalam campuran tepung. Kacau dan uli sehingga menjadi doh. Jika doh terlalu cair atau basah tambah tepung dan sehingga tidak melekat pada tangan.
4.Tutup doh dengan kain basah dan rehatkan doh selama sejam.
5. Uli doh dan bahagikan doh kepada empat bahagian. Bulatkan setiap doh dan tekan doh dengan telapak tangan. Letak doh atas dulang pembakar dan taburkan polenta di atas doh. Biarkan seketika selama 10 minit.
6.Panaskan ketuhar di dalam 150 darjah C dan bakar muffin selama 10-15 minit. Gunakan garfu untuk memotong muffin.
7. Untuk membuat telur hancur campurkan semua bahan kecuali mentega di dalam mangkuk.
8. Pukul sehingga sebati. Panaskan kuali dan cairkan mentega. Masukkan campuran telur di dalam kuali, hancurkan telur menggunakan sudip.
9. Letakkan hirisan tomato di atas muffin diikuti telur hancur.

Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 1 jam 30 Minit
Cara memasak : Bakar dan goreng
Jenis masakan: Sajian barat
Keistimewaan : Telur hancur dan muffin gebu lembut sesuai dijadikan bekal.
Anggaran kos : RM10

INFO CHEF : Untuk roti yang lebih lembut, rehatkan doh selama 4 jam.

2. BENTO PASTA 'WAGON WHEEL'& SOS TOMATO BERKRIM


BAHAN-BAHAN :

  • 240gm pasta bentuk wagon wheel | direbus dan tos
  • 2 sudu makan mentega
  • 3 ulas bawang putih | dicincang
  • 1/2 biji bawang besar | dicincang
  • 100gm isi ayam | dipotong dadu
  • 1 cawan puri tomato
  • 185ml krim
  • 125ml susu segar
  • 30gm keju parmesan
  • 1 sudu teh basil
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega di atas kuali atas api yang sederhana. Masukkan bawang putih dan bawang besar dan tumiskan hingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan masakkan ayam hingga empuk.
3. Masukkan kesemua bahan-bahan, kacau hingga keju menjadi cair. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Masukkan pasta dan gaul selama 2 minit atau sehingga soso tomato jadi pekat.

Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan: Pasta
Keistimewaan : Pasta lazat dengan rasa tomato dan keju berkhasiat
Anggaran kos : RM15

INFO CHEF : Jika suka anda boleh variasikan menu dengan memasukkan cendawan butang.

3. BENTO NUGGET AYAM BAKAR


BAHAN-BAHAN :

Bahan nugget ayam :

  • 200gm dada ayam | dipotong kecil
  • 85gm serbuk roti
  • 1 sudu makan minyak zaitun
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh lada hitam
  • 32gm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan air

Bento :

  • 2/3 cawan nasi sushi | dimasak
  • Sos tonkatsu atau sos tomato

CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada 200 darjah C.
2. Panaskan kuali dan goreng serbuk roti yang dicampur dengan minyak zaitun di atas api sederhana sehingga kuning keemasan.
3. Pukul telur dan air. Perasakan daging ayam dengan garam dan lada hitam. Kemudian sadurkan ayam dengan tepung diikuti ke dalam telur yang telah dipukul.
4. Akhir sekali salutkan ayam ke dalam serbuk roti yang telah digoreng.
5. Susun ayam yang telah disalut di atas dulang pembakar. Bakar ayam selama 20-25 minit.
6. Di dalam bekas bento susun nasi dan nugget ayam ikut kreativiti anda.

IKLAN

Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan: Sajian Jepun dan Nugget Ayam Homemade
Keistimewaan : Nugget lebih berkhasiat 'homemade' bebas dari msg dan pengawet. Tidak berminyak kerana ia dibakar
Anggaran kos : RM15

INFO CHEF : Untuk mengepal nasi shushi sentiasa basahkan tangan semasa membentuk nasi supaya ia tidak melekat pada tangan dan mudah dibentuk.

4. BENTO ROTI PRETZEL BERSALUT COKLAT


BAHAN-BAHAN :

Bahan roti pretzel :

  • 80ml air suam
  • 1/2 sudu teh ibu roti
  • 1 sudu teh gula
  • 86gm tepung gandum
  • 1 sudu makan soda bikarbonat
  • 2 cawan air

Bahan hiasan :

  • 62gm coklat susu | dicairkan
  • 30gm coklat putih | dicairkan
  • Biskut oreo secukupnya

CARA MEMASAK :
1. Campurkan air suam bersama gula dan ibu roti. Di dalam mangkuk satukan tepung bersama campuran ibu roti. Kacau hingga rata.
2. Taburkan sedikit tepung di atas meja dan uli tepung sehingga menjadi doh. Tutup doh dengan kain basah dan biarkan doh rehat dalam suhu bilik selama 1 jam.
3. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah C. Bahagikan doh kepada 4 bahagian. Ulis kesemua bahagian doh hingga membentuk pretzel. Tutup doh pretzel dengan kain basah dan biarkan selama 20 minit.
4. Didihkan 2 cawan air di dalam periuk.Kacau soda bikarbonat ke dalam air yang mendidih. Celupkan setiap pretzel ke dalam solusi soda bikarbonat selama 15 saat dan kemudian susun pretzel di atas dulang pembakar.
5. Bakar pretzel di dalam ketuhar selama 10-15 minit. Setelah bakar biarkan pretzel sejuk atas dulang.
6. Salutkan permukaan pretzel di dalam coklat yang telah dicairkan. Boleh hiaskan roti pretzel ke bentuk burung hantu jika suka.

Saiz Hidangan: 2 Orang
Waktu memasak: 1jam 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Snek barat
Keistimewaan : Snek roti bersalut coklat yang pasti digemari kanak-kanak
Anggaran kos : RM12

INFO CHEF : Roti pretzel juga sesuai dimakan bersama sos karamel

5. ROTI TORTILLA BERSAMA TUNA, TELUR DAN JAGUNG




BAHAN-BAHAN :

IKLAN
  • 2 keping roti tortilla
  • 1/2 cawan tuna
  • 1 biji telur | direbus dan disagat
  • 1/2 cawan jagung manis | sudah direbus
  • 1/2 biji bawang besar | dipotong dadu
  • 2 sudu makan mayonis
  • Secubit garam dan lada hitam
  • 2-3 helai daun salad | dihiris nipis

CARA MEMASAK :
1. Masukkan kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
2. Sapukan setengah campuran tuna ke atas sekeping roti tortilla.
3. Letakkan hirisan daun sald di atasnya. Gulung roti tortilla dan potong roti tortila kepada dua atau empat bahagian.

Saiz Hidangan: 2 Orang
Waktu memasak: 20 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Snek barat
Keistimewaan : Snek ala sandwich yang senang dan cepat disediakan.
Anggaran kos : RM10

INFO CHEF : Hidangan ini boleh disediakan sehari sebelum dan simpan di dalam peti sejuk. Panaskan tortila dalam ketuhar mikro sebelum dihidang.

6. BROWNIE ZUHCCHINI


BAHAN-BAHAN :

  • 1 cawan tepung
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/4 cawan minyak sayur
  • 3/4 cawan gula
  • 1 sudu teh ekstrak vanila
  • 1 cawan zucchini | disagat
  • 1/4 cawan kacang pecan | dikisar kasar
  • 3 sudu makan air

CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darajah C.
2. Di dalam mangkuk campurkan tepung, serbuk koko dan soda bikarbonat. Di dalam mangkuk yang lain, pukul gula, ekstrak vanila dan minyak sayur. Masukkan campuran tepung dan kacau hingga rata.
3. Masukkan zucchini dan kacau hingga campuran menjadi basah. Jika campuran itu kering masukkan air sedikit.
4. Campuran brownies akan menjadi pekat dan akhir sekali masukkan kacang pecan dan kacau rata.
5. Masukkan campuran brownies ke dalam tin pembakar dan bakar selama 20-25 minit.

Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Pencuci mulut
Keistimewaan : Brownies sedap dimakan bersama coklat ganache.
Anggaran kos : RM12

INFO CHEF : Sebanyak 95 peratus daripada zucchini adalah air. Ia membantu menjaga keseimbangan tubuh dan mencegah dehidrasi.

7. POP CORN BROKOLI

BAHAN-BAHAN :

  • 1/2 brokoli | direbus dan dicincang halus.
  • 1 biji telur
  • Secubit garam
  • Secubit lada hitam
  • 1/2 sudu teh serbuk bawang putih
  • 1/2 sudu teh oregano
  • 1/2 sudu teh paprika
  • 1/2 cawan keju cedar
  • 1/2 cawan serbuk roti
  • 2 sudu makan minyak sayur

Bahan sos yogurt :

  • 2/3 cawan yogurt
  • 1/2 sud makan jus limau nipis
  • 1 biji bawang putih | dicincang

CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah C.
2. Di dalam mangkuk pukul telur, garam, serbuk bawang putih, oregano, lada hitam dan paprika. Kacau sehingga rata.
3. Masukkan keju cedar, serbuk roti dan brokoli yang telah dicincang. Gaul hingga sebati.
4. Ambil sudu besar kaut dan bentukkan 16 biji bebola.
5. Bakar pop corn di dalam ketuhar selama 15-20 minit.
6. Untuk sos: Masukkan semua bahan-bahan dan kacau hingga sebati.

IKLAN

Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Snek ala cucur
Keistimewaan : Cara terbaik agar kanak-kanak menggemari makan sayur
Anggaran kos : RM 14

INFO CHEF : Brokoli mengandungi kadar kalsium dan vitamin K yang tinggi untuk kesihatan tulang dan cegah osteoporosis.

8. NASI GORENG PELANGI

BAHAN-BAHAN:

  • 1/3 cawan minyak sayuran
  • 2 biji bawang putih | dicincang
  • 1/2 biji bawang besar | dicincang
  • 300gm isi ayam
  • 1 biji telur
  • 1/4 cawan kacang pis
  • 1/4 lobak merah | dipotong dadu
  • 1/4 cawan biji jagung
  • 1/8 kobis ungu | dihiris
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1/2 sudu makan minyak bijan
  • 1 1/2 cawan nasi
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan telur dan kacau sehingga hancur. Masukkan semua jenis sayur dan perasakan dengan garam, lada hitam dan sos tiram.
3. Kacau hingga rata.

Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 30 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan: Nasi
Keistimewaan : Makanan dengan khasiat seimbang dengan pelbagai vitamin di dalam sayur-sayuran
Anggaran kos : RM 10

INFO CHEF : Potong sayur-sayuran dengan kecil untuk mengelakkan anak-anak daripada mengasingkan sayur bila makan.

9. KASEROL HASHBROWN

BAHAN-BAHAN :

  • 1 cawan kentang, dikupas dan disagat
  • 1/2 biji bawang besar | dipotong dadu
  • 1/3 cawan mentega
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan stok ayam
  • 1/2 cawan keju mozarella
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah C.
2. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumis bawang hingga naik bau.
3. Masukkan tepung dan kacau hingga rata. Masukkan stok ayam, garam, dan lada hitam. Kacau sehingga kuah menjadi pekat.
4. Masukkan kentang yang disagat di dalam bekas aluminium. Tuang kuah stok ayam sehingga menutupi kentang dan taburkan keju mozarella.
5.Bakar hashbrown di dalam ketuhar selama 20-25 minit.

Saiz Hidangan: 2 Orang
Waktu memasak: 45 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan: Sajian barat
Keistimewaan : Rasa kentang yang kaya dengan keju enak
Anggaran kos : RM 15

INFO CHEF : Bekal makanan yang kaya dengan serat. Pilihlah kentang russet untuk rasa terbaik

10. GRANOLA BEAR

BAHAN-BAHAN :

1/2 cawan oats
1/4 cawan kismis
3 sudu makan biji kuaci | disangai
2 sudu makan madu
2 sudu makan mentega

CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah C.
2. Cairkan madu dan mentega di dalam periuk. Tutup api dan biarkan seketika.
3. Di dalam mangkuk yang lain, satukan oat, kismis dan kuaci. Masukkan campuran mentega dan gaul bersama campuran oat.
4. Bahagi dan masukkan ke dalam kek cawan. Mampatkan oats ke dalam kek cawan menggunakan sudu.
5. Bakar granola di dalam ketuhar selama 10 minit.

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 30 mint
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Snek bijirin
Keistimewaan : Bijirn oat bekal makanan yang tinggi serat dan mengenyangkan.
Anggaran kos : RM10

INFO CHEF : Selain kismis anda boleh juga memasukkan buah-buahan yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam granola.