Jika anda sukakan sandwic, resipi sandwic telur perkongsian saudari NaNie ini boleh anda cuba. Mudah dan ringkas sahaja cara penyediaannya. Kalau nak buat untuk meniaga pun boleh. Selamat mencuba!
ROTI SANDWIC TELUR VIRAL
BAHAN-BAHAN:
- 10 biji telur | direbus dan dilecek
- 1 senduk mayones
- 1 sudu teh lada sulah ajishio
CARA-CARA:
1. Campur semua sekali dan gaul sebati.
BAHAN SAMPINGAN:
- Tomato | dipotong bulat
- Salad (Ikut suka nak guna salad pokok atau salad biji@bulat)
CARA MELAPIS:
- Sapu roti dengan mentega.
- Ambik sekeping roti, letakkan tomato.
- Letakkan sesudu bumbu bancuhan telur dan letak atas tomato tadi. Ratakan.
- Letakkan sekeping salad di atas bancuhan telur dan akhir sekali letakkan roti.
- Potong serong 2 atau 4. Siap.
*susunan roti: roti, tomato, bancuhan telur, salad, roti.
Yang ni Nanie potong serong 4 dan masukkan dalam paper cup
Info: Resipi ini adalah untuk inti roti 2 paket jumbo.
Kredit resipi & foto: NaNie
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lazatnya 5 Roti Dan Pastri Berempah Ni.
Hidangan lima roti dan pastri hasil inspirasi Chef Nurjafri Nordin dan Chef Yap Wai Keong memang ternyata lazat. Ramuan rempah ratus dan cili menghasilkan rasa yang sungguh berperisa. Ditambah pula dengan pastri rapuh dan tekstur roti yang gebu memang sesuai dihidangkan sebagai sarapan dan juga minum petang. Selamat mencuba.
1. ROTI KAYU MANIS CRUMBLE BERKURMA
BAHAN-BAHAN :
- 250gm tepung gandum | diayak
- 80gm mentega
- 80gm gula
- 5gm garam
- 2 biji telur
- 5gm serbuk kayu manis
- 150gm kurma | dibuang biji
- 10gm yis
- 30ml madu
- 80gm susu tepung
- 80ml air
Bahan Crumble :
- 100gm tepung gandum
- 50gm mentega
- 50gm gula
- 2gm serbuk kayu manis
*Gaulkan kesemua bahan dan ramas hingga hampir menjadi serbuk
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung gandum, yis, susu tepung, serbuk kayu manis ke dalam
bekas dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian masukkan gula, garam, madu dan telur ke dalam campuran tadi
dan uli sehingga menjadi doh
3. Masukkan kurma ke dalam doh. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian
kecil, lebih kurang 300gm setiap satu dan rehatkan sehingga ia naik dua kali ganda.
4. Uli semula doh dan masukkan ke dalam acuan kek dan biarkan ia kembang.
5. Taburkan crumble ke atas doh. Akhir sekali, masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200°C selama 15 minit.
Saiz hidangan : 2 biji , sebesar 23sm
Waktu memasak: 1 ½ jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Rasa rempah kayu manis dari crumble menjadikan ia cukup enak
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF: Jika anda penggemar manisan boleh memilih jenis kurma madu. Ia lebih lembut dan manis.
2. KEK CREPE PISANG KAYU MANIS
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A (crepe ):
- 200gm susu segar
- 20gm gula pasir
- 1 biji telur
- 100gm tepung gandum
- 20gm mentega | sudah cair
- Sedikit perwarna kuning
Bahan B (pisang gula hangus ) :
- 150gm gula perang
- 3gm serbuk kayu manis
- 3gm serbuk buah pala
- 50gm krim putar
- 3 biji pisang sederhana | dipotong halus
- 500gm krim putar manis (pukul sehingga kembang)
CARA MEMASAK :
Cara masak bahan A crepe :
1. Masukkan susu segar, gula, telur dan tepung gandum ke dalam mangkuk dan kacau
hingga sebati
2. Tapiskan adunan supaya tiada tepung yang masih berketul
3. Panaskan kuali,sapukan sedikit mentega cair. Tuangkan 1 sudu besar adunan ke dalam kuali rata dan ratakan sehingga permukaan crepe kering. Kemudian terus angkat
4. Ulang langkah 3 sehingga adunan habis.
Cara masak bahan B (pisang gula hangus):
1. Masukkan gula perang dalam kuali yang sederhana panas dan masak hingga
bergelembung
2. Masukkan krim putar, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala, kacau hingga sebati.
3. Kemudian, masukkan pisang sehingga pisang diselaputi gula dan campuran serbuk
tadi
Cara melapis crepe :
1. Lapiskan crepe dengan krim putar, pisang gula hangus. Ulang langkah ini hingga
habis.
2. Akhir sekali, salut kek crepe dengan krim putar manis dan hias.
Saiz hidangan : Ukuran 23 sm, bulat
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Masak dengan sedikit mentega
Jenis masakan : Snek@ pencuci mulut
Keistimewaan : Keenakan gandingan pisang , rempah kayu manis dan krim .
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Selain pisang emas anda juga boleh menggunakan pisang berangan. Pisang jenis ini tidak mudah lebam
3. PANNA COTTA MANGGA BEREMPAH DAN SAGU
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan sagu :
- 250gm sagu
- 2 liter air
- Sehelai daun pandan
Bahan Puding Panna Cotta :
- 80gm gula pasir
- 250gm krim putar
- 150ml susu segar
- 100gm puri mangga | *kisar mangga segar tanpa air
- 3gm serbuk kayu manis
- 3gm serbuk buah pelaga
- 10gm gelatin
- 40ml air
CARA MEMASAK :
Cara masak sagu:
1. Rendam biji sagu selama setengah jam
2. Didihkan air dengan daun pandan, masukkan biji sagu ke dalam air yang
mendidih dan masak sampai sagu bertukar menjadi jernih.
3. Tapis dan basuh sagu dan letakkan ke dalam acuan
Cara masak puding panna cotta :
1. Rendam gelatin dengan air panas sehingga larut
2. Masukan gula pasir, krim putar, susu segar dan puri mangga ke dalam kuali. Masak
hingga mendidih.
3. Masukkan serbuk kayu manis, serbuk buah pelaga dan gelatin cair tadi dan kacau
hingga sebati
5. Masukkan ke dalam acuan sagu tadi dan sejukkan dalam peti ais sebelum
Dihidangkan.
Saiz hidangan : 8 cawan
Waktu memasak : 45 minit
Cara memasak : Didih dan dinginkan
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Sedap dimakan masa dingin
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Puri mangga sudah cukup manis, jadi gunakan sukatan gula sedikit sahaja atau boleh juga tidak menggunakan gula.
4. PAI INTI PARU BERLADA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh pai :
- 200gm tepung gandum
- 80gm mentega
- 5gm garam
- 1 biji telur
Bahan inti paru berlada :
- 250gm paru
- 1 keping asam keping
- 50gm gula perang
- Serbuk perasa secukup rasa
- Garam secukup rasa
- 6 tangkai cili merah | ditumbuk
- 2 ulas bawang putih | ditumbuk
- 2 ulas bawang merah | ditumbuk
- Sedikit minyak masak
Bahan sos pai :
- 2 biji telur
- 150ml krim
CARA MEMASAK :
Cara masak doh pai :
1. Masukkan tepung, mentega, garam ke dalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan telur dan uli sehingga sebati dan adunan menjadi doh lembut.
2. Rehatkan doh di dalam chiller selama 15minit.
4. Kemudian canaikan doh tadi dan masukkan ke dalam acuan pai. Rehatkan di
dalam chiller semula selamat 10minit.
Cara masak inti :
1. Panaskan minyak dan goreng paru sehingga garing. Ketepikan
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis yang ditumbuk sehingga naik bau dan sedikit
garing.
3. Masukkan asam keping, garam, gula dan serbuk perasa.
4. Akhir sekali, masukkan paru yang telah digoreng tadi dan kacau rata.
Cara masak sos pai :
1. Kacaukan telur bersama krim sehingga sebati.
2. Kemudian tuangkan ke dalam acuan pai
3. Isikan acuan dengan inti paru berlada.
4. Bakar selama lebih kurang 40 minit pada suhu 200°C di dalam ketuhar
5. Sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 2 biji, ukuran garis pusat 23sm
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Pastri
Keistimewaan : Inti paru berlada tetapi tidak terlalu pedas
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Paru lebih sedap bila diperap kunyit, asam, garam dan gorengkan sampai garing.
5. ROTI BERINTI KARI AYAM DAN TELUR
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- 200gm daging ayam cincang
- 2 ½ sudu makan serbuk kari daging atau ayam
- 3 helai daun kari
- 1 biji bawang besar
- 4 biji bawang merah | ditumbuk
- 3 ulas bawang putih | ditumbuk
- 5 sm @2 inci halia | ditumbuk
- Gula secukup rasa
- 2 biji telur rebus
- Daun sup secukupnya | dihiris
Bahan roti :
- 200gm tepung gandum
- 5gm yis
- 80gm gula
- 5gm garam
- 60gm susu tepung
- 100ml air
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari, tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
3. Masukkan pula ayam cincang dan masak hingga inti kering.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Angkat dan biarkan sejuk.
Cara masak roti :
1. Masukkan semua bahan uli sehingga menjadi doh lembut. Perapkan doh
selama 15minit
2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, lebih kurang 50gm setiap
satu.
3. Susunkan doh (50gram) di atas dulang pembakar. Rehatkan doh selama
15minit lagi. Kemudian leperkan doh-doh yang disusun, isi satu sudu besar inti
bersama potongan telur rebus dan cantumkan semula doh.
4. Biarkan doh kembang selama 15minit, masukkan ke Akhir sekali, masukkan
ke dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 12 minit.
Saiz hidangan : 10 biji roti
Waktu memasak : 1-2 jam
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Inti kari ayam makin enak dengan telur rebus
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan bahan inti ditumis hingga pecah minyak dan ayam benar-benar masak dan sebati dengan ramuan.
RESIPI : CHEF BAKER NURJAFRI NORDIN DAN ASST. CHEF PASTRI YAP WAI KEONG
Terima kasih : One World Hotel, First Avenue, Bandar Utama City Centre,Selangor. http://www.oneworldhotel.com.my/
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI :
RESIPI NI PUN BOLEH DICUBA :
Pai VS Quiche, Mana Satu Jadi Kegemaran. Rasa Enak Tapi Jenis Pastri Berbeza
JOM TENGOK RESIPI NI, SEDAP WEII :
5 Resipi Roti Bijirin Ala Café, Mudah Je Nak Buat Sendiri
Roti enak gebu dan lembut, keluar panas-panas dari ketuhar, memang sedap dapat makan roti buatan sendiri.
Lagi-lagi makan bersama keluarga, memang puas hati. Jika biasanya sebelum ini, beli di kedai, nah dah boleh buat sendiri di rumah. Lagi menjimatkan.
Yang penting cara ulinya kena betul dan gunakan bahan bermutu. Jom cuba aneka resipi roti buku (loaf) yang enak ni.
HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur / untreated
100gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar )
20gm tepung susu lemak penuh
8gm garam halus
50gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm yis kering
5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan)
450gm air sejuk
120gm serat gandum kasar
20gm brown malt flour (pilihan untuk warna perang pada roti)
Dapatkan Primada Sweetheart Pink 4L Pressure Cooker dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza.
3. Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu.
4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar (5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas.
7. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening.
8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. Keluarkan doh yang sudah kembang.
9. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
INFO CHEF: Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Saiz Hidangan: 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Keistimewaan: Roti yang menyihatkan
Cara Memasak: Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur /untreated
70gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar)
30gm tepung susu lemak penuh
8gm garam halus
50gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm yis kering
5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan)
450gm air sejuk
50gm serat gandum kasar
150gm bijian campuran (7 jenis)
20gm brown malt flour (pilihan untuk warna perang pada roti)
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah.
7. Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
8. Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
INFO CHEF: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Saiz Hidangan: 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Keistimewaan: Mengandungi tujuh jenis bijirin
Anggaran harga: RM20-RM30
GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur / untreated
100gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar)
8gm garam halus
50gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm yis kering
5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan)
250gm air sejuk
30gm serbuk teh hijau
50ml Espresso Double Shot
CARA MEMASAK:
1. Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan.
2. Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
3. Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit.
4. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
5. Setelah itu, kelim doh dengan cermat. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening.
6. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
7. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Saiz Hidangan: 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Keistimewaan: Rasa teh hijau yang beri keunikan pada roti
Cara Memasak: Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
HONEY OAT LOAF
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur / untreated
80gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar)
30gm tepung susu lemak penuh
8gm garam halus
60gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm yis kering
5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan)
350gm air sejuk
150gm oat bermadu (seperti di atas)
150gm oat
100gm madu
CARA MENYEDIAKAN:
1. Untuk membuat oat madu; campurkan oat dan madu ke dalam mangkuk dan gaul rata.
2. Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan.
3. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan.
4. Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti.
5. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
6. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit.
7. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
8. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
9. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
10. Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi.
11. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
INFO CHEF: Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk mengelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
Saiz Hidangan: 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Keistimewaan: Rasa madu dan oat yang sedap
Anggaran harga: RM20-RM30
DARK CHARCOAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur / untreated
100gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar)
30gm tepung susu lemak penuh
8gm garam halus
50gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm yis kering
5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan)
350gm air sejuk
30gm black charcoal powder
20gm brown malt flour
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
4. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening.
8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
INFO CHEF: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Saiz Hidangan: 4 biji loaf
Waktu Memasak: 3 jam
Keistimewaan: Rasa yang amat berbeza
Cara Memasak: Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
Terima kasih: Chef Sharizat, Golden Republic
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Jom Buat Piza Sendiri, Gebu dan Mewah Topping
Buat sendiri piza di rumah, kita boleh letak apa-apa sahaja bahan sebagai topping. Boleh juga letak seberapa banyak keju yang kita suka. Memang berbaloi buat sendiri piza di rumah.
Pun begitu, kena lihat juga resipinya supaya kegebuan piza itu menjadi sangat cantik dan sedap dimakan.
Jom kita lihat resipi yang dikongsikan oleh seorang ahli kumpulan facebook Rasa Share Resipi, Ieda Jahaya ini.
PIZA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN
3 cawan tepung high protein
1/2 peket yis
1/2 cawan air suam
1 sudu besar gula kastor
2 sudu kecil susu pekat manis
1 biji telur ayam
2 sudu besar marjerin atau mentega
CARA MEMBUAT
1. Dengan menggunakan breadmaker, masukkan semua dalam breadmaker tersebut. Jika tiada breadmaker, masukkan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ketika menguli, jika terasa kering, tambah air secukupnya.
3. Perap sehingga doh menjadi kembang.
4. Keluarkan doh. Canaikan mengikut bentuk piza yang anda inginkan. Ketebalannya juga boleh mengikut cita rasa anda.
5. Letakkan doh yang telah dicanai ke atas loyang. Cucuk dengann garpu supaya angin keluar. Jom sediakan bahan topping.
BAHAN TOPPING
Sos pasta secukupnya
Bebola ayam atau daging (hiris nipis)
Sayur pilihan (cendawan, lada benggala, nanas)
Keju pilihan
Mayones dan sos
CARA MEMBUAT
1. Atas doh, sapukan sos pasta secukupnya.
2. Susun bebola ayam atau daging.
3. Letakkan sayur pilihan.
4. Taburkan keju.
5. Letakkan mayones dan sos.
6. Panaskan oven pada suhu 180 darjah selsius. Bakar selama 30 minit.
Selamat mencuba!