Idea perkongsian saudari Nor Fatihah ini memang sangat kreatif. Dari bancuhan roti jala biasa, anda boleh hasilkan roti jala berbentuk tembikai dan lobak merah. Memang menarik. Nak makan pun terasa sayang. Sesuai juga dijadikan hantaran atau buah tangan. Nak cuba? Jom lihat cara-caranya.
BAHAN ROTI JALA
- 3 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 biji telur
- Garam secukup rasa
- Pewarna merah, oren dan hijau secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas. Kacau dan tapis.
2. Bahagikan kepada tiga bahagian dan campur pewarna merah, oren dan hijau. Adun rata.
3. Masukkan adunan ke dalam botol atau acuan roti jala.
4. Corakkan bentuk lobak merah dan tembikai dan biarkan masak.
5. Lipat dan gulung roti jalan seperti di bawah.
6. Sedia untuk dinikmati bersama kuah serawa ataupun kari.
KUAH SERAWA
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan air
- 1/2 cawan gula melaka
- Gula pasir secukupnya
- 1 helai daun pandan | disimpul
- 1 biji telur | dipukul
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan tepung gandum | bancuh dengan sedikit air. Bertujuan untuk memekatkan kuah.
CARA MEMASAK:
1. Satukan santan, air, gula melaka, gula pasir dan daun pandan. Kacau rata dan didihkan di atas api.
2. Kemudian masukkan telur dan garam. Kacau rata.
3. Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung gandum dan air. Kacau lagi hingga kuah pekat.
4. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama roti jala tadi.
Info chef: Untuk biji tembikai, anda boleh hasilkan dengan menabur bijan hitam ataupun titiskan coklat cair diatas roti jala.
Kredit resipi & gambar: Nor Fatihah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Roti Jala Coklat Inti Pisang Ni Sangat Sedap, Comfirm Anak-Anak Suka.
Idea bagus, buat roti jalan coklat, inti pisang dan padankan dengan sos coklat, memang mantap sedapnya. Kepada pengemar coklat rugi kalau tak cuba resipi ni. Cara buat lebih kurang, Cuma tambah inti pisang dan coklat untuk sos dan perasanya. Untuk resipi penuh ada dikongsikan di bawah, bolehlah mencubanya.
ROTI JALA PISANG SOS COKLAT
BAHAN-BAHAN:
150gm tepung gandum
20gm gula halus
15gm serbuk coklat/koko
1/8 sudu teh serbuk kulit kayu manis | jika suka
1/4 sudu teh garam halus
1 biji telur
250ml santan /susu cair
1 sudu teh pes coklat
1sudu makan mentega
INTI:
Pisang Emas | goreng dengan mentega hingga garing
BAHAN SOS COKLAT:
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu makan susu pekat manis
1 cawan susu cair
1 sudu makan gula pasir
1 sudu mentega
Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Campurkan semua bahan kulit kecuali mentega yang dicairkan.
- Kacau rata mengguna mixer atau blender, setelah sebati masukkan mentega. Kacau lagi.
- Tapis dan masukkan dalam acuan roti jala.
- Panaskan kuali non stick leper.
- Jalakan adunan membentuk jaringan biarkan masak.
- Letakkan pisang goreng tadi di tengah roti jala dan gulung.
- Sementara itu sediakan sos coklat dengan memasukkan semua bahan sos dalam periuk, kacau rata, kemudian renehkan atas api sederhana.
- Sentiasa kacau, apabila mendidih, tutup api
- Hidangkan roti jala bersama sos coklat.
5 Resipi, Petua & Tip Cara Hasilkan Kuih Pau Yang Gebu & Lembut
Kuih pau merupakan sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung dan yis, diuli dan dibentuk bulat serta mempunyai inti di dalam.
Pelbagai jenis yang ada seperti daging, isi ayam, coklat, mentega kacang, kacang merah dan banyak lagi.
Namun untuk mendapatkan bentuk pau yang gebu dan tekstur yang lembut, ada petua yang boleh diikut. Sebenarnya, kuantiti air bergantung pada jenis tepung yang digunakan.
Petua dan tip cara buat kuih pau yang dikongsi Zainoor Aliza Ali ini, diharap dapat membantu mereka di luar sana untuk menghasilkan kejadian pau yang terbaik.
RESIPI PAU 1
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum (guna tepung cap lili kuning) – beli online di sini
11g @ 1 peket yis – beli online di sini
2 sudu kecil baking powder
4 sudu besar gula – beli online di sini
4 sudu besar minyak masak – beli online di sini
2 ½ cawan air
1 sudu besar shortening
1 sudu besar ovalette
Sedikit marjerin (semasa uli)
RESIPI PAU 2
BAHAN-BAHAN:
3 ½ cawan tepung gandum (guna tepung cap bunga ros)
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat
½ sudu kecil garam
4 sudu besar minyak masak
1 cawan air
RESIPI PAU 3
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
2 peket yis
3 sudu besar gula
3 ++ cawan air (lebih kurang 770ml)
6 sudu besar minyak masak
6 sudu besar susu tepung
RESIPI PAU 4
BAHAN-BAHAN:
1 peket yis (11gm)
1 cawan air
2 sudu besar gula
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar marjerin
1 sudu teh garam
2 sudu besar minyak masak
RESIPI PAU 5
BAHAN-BAHAN:
2 sudu besar yis (1 peket 11gm)*
2 sudu besar gula*
2 sudu besar susu tepung*
½ cawan air suam*
(* bahan bancuhan)
500gm tepung pau
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar shortening
1 sudu besar baking powder
1 cawan air
TONTON Ayam Buttermilk Salted Egg Bestari & Kari Udang Bestari
CARA-CARA:
1. Uli doh sehingga tidak melekat di tangan (20 minit). Rehatkan doh dan tutup rapat selama 45 minit -1 jam. Biarkan adunan kembang.
2. Bila doh dah kembang, ambil sikit adunan dan bentukkan bebola kecil.
3. Kemudian tekan dan ratakan sedikit di bahagian tengah (canai pun boleh tapi jangan nipis sangat) dan masukkan inti.
4. Setelah itu tutup dan letakkan di atas potongan kecil kertas atau daun pisang.
5. Dah boleh susun dalam bekas kukusan. Biarkan sekejap. Bila air dah mendidih, kukuskan pau selama 7 minit. Balut penutup kukusan dengan kain bagi mengelak wap jatuh ke atas pau.
6. Selepas 7 minit buka penutup pau dan kukus tanpa penutup dalam 2 -3 minit dan tutup api. Rehatkan sekejap pau dalam kukusan sebelum dikeluarkan.
7. Untuk mengelakkan pau mengecut, jangan kukus lama sangat.
TONTON Creamy Garlic Butter Chicken
INTI DAGING: (untuk 500gm tepung)
1 labu bawang besar | dicincang
1 cawan daging cincang
4 biji kentang | dipotong dadu
½ sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar serbuk rempah kari
Garam
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MASAK:
Tumis bawang hingga terbit bau. Masukkan rempah kari. Kacau dan masukkan daging. Biarkan sekejap. Masukkan kentang dan sedikit air. Bila kentang dah empuk, masukkan lada hitam dan garam.
INTI AYAM: (untuk 1kg tepung)
6 ketul ayam | diambil isi & dipotong kecil
10 biji kentang | dikupas kulit & dipotong dadu
2 labu bawang besar | dicincang halus
4 sudu besar cili kering kisar
6 sudu besar rempah kari ayam
1 kiub ayam
Garam
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MASAK:
1. Tumis bawang hingga terbit bau. Masukkan cili kisar. Tumis hingga garing.
2. Masukkan rempah kari dan daun kari. Masukkan ayam dan sedikit air. Masukkan kentang dan kiub ayam, masak hingga sedikit kering. Perasakan garam.
INTI COKLAT: (untuk 500gm tepung)
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1 cawan susu segar
1 cawan minyak masak
2 sudu besar tepung jagung
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA MASAK:
1. Bancuh kesemua bahan. Basak dengan api kecil. Sentiasa kacau hingga jadi pekat, ketulan lembut dan terbit minyak (macam kejadian kole kacang).
2. Angkat dan biarkan sejuk. Sejatkan minyak sebelum diisi inti ke dalam doh.
NOTA:
1. Lepas doh dah kembang (2x ganda) tak boleh dibiarkan terlalu lama. Doh akan bertambah kembang dan bila dikukus, kuih akan mengecut.
2. Masa isikan inti, tarik ke bahagian bawah untuk tutupkan kuih (buat bunjut). Bahagian bawah akan jadi tebal sedikit. Jadi kena cubit keluarkan sedikit doh di bahagian bawah supaya doh masak sekata.
3. Masa mengukus, penutup kukusan kena balut dengan kain untuk elak air menitis pada kuih.
4. Lepas 7 minit kuih dikukus, buka tutup kukusan dan kukus 2-3 minit tanpa penutup kukusan.
5. Ada beberapa sebab pau mengecut bila dah masak:
i) Doh terlebih kembang (overproofing).
ii) Kukusan kena balut penutupnya. Kalau kukusan buluh tak perlu balut.
iii) Terlebih masa mengukus.
iv) Lepas masak, terus buka keseluruhan penutup kukusan. Sebenarnya kena buka sikit-sikit dulu.
v) Api dapur tak boleh terlalu besar.
Kredit resipi: Zainoor Aliza Ali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Baru Nak Belajar Buat Karipap? Ini Resipi A Sampai Z Karipap Gerenti Jadi.
Kuih Tepung Kapur, Rupa Seperti Kuih Kaswi Tapi Rasa Berbeza
Buat Sendiri Shawarma Wrap Homemade, Lagi Puas & Isi Lebih Banyak
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Kuih Bom Inti Ikan Ni Sangat Sedap & Berbaloilah Cuba.
Kuih Bom Inti Ikan kuih tradisi Terengganu yang dikenali juga sebagai kuih Paung Inti Ikan. Ianya sedap dan mudah disediakan kerana hanya menggunakan bahan-bahan yang biasa ada di dalam dapur anda. Kuih ini sangat sesuai dijadikan hidangan untuk minum petang atau sarapan pagi. Untuk resipi penuh ada dikongsikan di bawah ini.
KUIH BOM INTI IKAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
2 cawan kelapa parut
1 sudu kecil garam
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya | untuk menggoreng
BAHAN INTI IKAN:
5-6 ekor ikan kembung + ikan sardin | cuci bersih dan rebus dengan sedikit garam dan sekeping asam gelugor.
1 biji bawang besar/ 4 ulas bawang merah | kisar halus
1 inci halia | kisar halus
1 sudu kecil halba
1 kotak kecil santan segera/1 cawan santan segar
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUAT:
- Campurkan semua bahan, tepung pulut, gandum, kelapa parut dan garam dalam bekas. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil adun dan doh tidak melekat di tangan dan mudah dibentuk bulat-bulat.
- Setelah siap adun, masukkan doh dalam peti sejuk sekejap (tip supaya kuih tidak meletop bila digoreng).
- Sementara itu, boleh sediakan inti ikan. Asingkan isi ikan dari tulang, kemudian hancurkan dengan cara menumbuk atau ramas dengan tangan sahaja. Ikut suka.
- Masukkan isi ikan dalam kuali, diikuti santan dan bahan kisar. Kacau sebati.
- Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa secukupnya dan halba.
- Kacau atas api sederhana hingga kering air (jangan terlalu garing, nanti tak sedap).
- Tutup api dan biarkan sejuk.
9. Keluarkan doh dari peti sejuk. Bulatkan dan tekan di tengah untuk letak inti.
10. Kemaskan dan bulatkan balik semula. Lakukannya hingga habis doh.
11. Panaskan minyak dengan api sederhana, goreng kuih Bom atau Paung hingga perang keemasan. Angkat dan toskan.
12. Setelah sejuk bolehlah dihidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi.
Kredit: Nurieyda Alias