Bubur Biji Nangka atau dikenali juga sebagai Butir Nangka merupakan manisan yang sangat digemari masyarakat Melayu. Ia mudah diperolehi dan biasanya menjadi sebutan ramai terutamanya dikala bulan Ramadan.
BAHAN-BAHAN:
150gm tepung pulut
1 sudu makan tepung beras
180ml air
240ml santan pekat
480ml santan cair
1 ulas bawang merah | dihiris
2cm halia | dihiris
1 sudu teh biji halba
90gm gula pasir
2 helai daun pandan
¼ sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
Di dalam sebuah bekas, adunkan tepung pulut dan tepung beras bersama air sehingga menjadi doh.
Bahagikan doh kepada dua bahagian dan ambil satu bahagian dan warnakan dengan sedikit pewarna hijau.
Bentuk menjadi bentuk bujur kecil seakan biji nangka. Ulang proses hingga kedua-dua doh tepung pulut habis.
Selepas itu, rebus di dalam periuk sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
Di dalam periuk berlainan, masak santan, halia, bawang, gula dan garam secukup rasa. Kacau sebentar.
Kemudian, masukkan biji nangka yang telah direbus tadi ke dalam periuk dan gaul rata.
Setelah mendidih, tutup api dan hidangkan. Sedia dinikmati.
Ads
Ads
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Wow, ini pertama kali min dengar nama Bolu iaitu kek span versi Indonesia. Memang nampak sedap.
Resipi bolu dan kek marble adalah perkongsian daripada Rini Handayani, manakala lapis tepung pula daripada Syafiqah Nasuha.
BOLU COKLAT KUKUS
Bolu ialah nama kek yang ada di Indonesia. Jika nama lainnya ialah kek span. Dimasak dengan menggunakan kaedah kukus, hidangan ini sedap dimakan untuk juadah minum petang.
CARA-CARA:
1. Masukkan semua bahan ke dalam mixer. Kacau sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan coklat chips. Gaul rata.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan cawan kertas atau acuan plastik lain.
4. Panaskan pengukus. Kukus selama 10 minit.
CARA-CARA:
1.Kacau semua bahan kecuali telur dan tepung selama 20 minit atau sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan tepung, kacau lagi. Selepas itu, masukkan telur satu demi satu. Kacau rata.
3. Bahagikan mengikut warna yang disukai. Masukkan ke dalam loyang mengikut turutan warna. Boleh juga buat lorekan di bahagian atas.
4. Panaskan ketuhar. Bakar dengan menggunakan suhu 160C sehingga masak.
1.Satukan semua bahan dan kacau hingga gula larut dan tapiskan.
2. Bahagikn kepada 6 bahagian (boleh letak warna kesukaan anda)
3. Sapukan minyak atas loyang atau atas plastik.
4. Panaskan pengukus. Setiap lapisan kukus 7 minit, api jangan kuat sangat . Ulang lapis hingga habis bancuhan.. Kukusan yang terakhir kukus 20 minit..
5. Siap! Tunggu sejuk baru potong.
Ada tetamu nak berkunjung ke rumah. Bolehlah buat puding trifle. Kombinasi kek dan puding ni memang tak cukup sepotong.Makan ketika sejuk lagi nikmat rasanya.
PUDING TRIFLE
Bahan-bahan:
Kek gulung
1 tin susu cair
1 tin mix fruit
1 kotak jelly cristal
3 sudu tepung kastard
4 sudu gula
Cara membuat:
1.Susun kek gulung dalam bekas kemudian tekan-tekan sikit sampai mampat.
2.Asingkan buah-buahan dalam tin dari airnya.
3.Dalam periuk masukkan 1 tin susu cair tadi dan 1 tin juga air.
4.Masukkan gula dan tepung kastard. Kacau sampai sebati dan tepung kastard tak berketul. Kemudian baru masakkan atas api yang kecil sambil kacau sentiasa sampai ada letup-letup kecil baru tutup api.
5.Tuang kastard tadi atas kek gulung dan ratakan. Agak-agak kastard dah nak keras baru susun buah-buahan atas kastard. Tekan sikit buah-buahan supaya nanti bila tuang jelly buah tak timbul. Settle semua tu ketepikan dan masak jelly.
6.Bila dah masak jelly,tuang ke atas kastard buah-buahan tadi. Dah siap simpanlah dalam peti sejuk supaya sejuk dulu baru best nak makan.
Teringin nak makan donut yang sedap? Resipi Donut Pandan Susu yang gebu dan ada wangi bau pandan perkongsian saudari Zaimah Zakaria ni memang anda kena cuba. Lebih istimewa sebab donut ni ada rasa yang lebih lemak sebab ada guna susu tepung. Memang terbaik! Nak cuba buat untuk minum petang ni? Memang sesuai sangat. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT DONUT PANDAN SUSU
BAHAN-BAHAN
1 sudu kecil garam
500gm tepung roti
11gm yis
10gm bread improver
20gm susu tepung
50gm gula pasir
2 biji telur gred A
80gm mentega atau marjerin
160gm air sejuk
2 sudu kecil pes pandan
Susu tepung atau gula halus untuk salut donat
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan-bahan dalam mangkuk mixer kecuali air sejuk.
2. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh yang licin.
3. Asingkan kepada doh kecik dan timbang setiap satu 50gm.
4. Bulatkan dan canai sedikit dan ambik penutup botol tekan bahagian tengah doh.
5. Tunggu doh naik sedikit dan boleh di goreng menggunakan api perlahan.
6. Salutkan dengan susu atau gula halus. Sedia untuk dinikmati.
Tengah usha MIXER baru ke tu? Meh pilih dekat SINI. RASA senaraikan pilihan mesin pengadun terbaik buat anda. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik.
Jom cuba resipi bawah ni. Memang mudah, sedap & gerenti jadi.
Karipap Ikan ni memang sesuai buat minum petang. Goreng garing-garing memang best.
Adunan ini dapatlah dalam 40 biji.Sebahagian boleh buat frozen dan simpan dalam peti...