Personaliti VIP yang Min temui kali ini adalah wanita dan usahawan butik pakaian Cindai dari Jitra, Kedah. Menariknya Muslimah bertubuh genit ini walaupun anak watan Kedah, namun seleranya cukup serasi dengan lauk pauk negeri Sembilan.

Usahawan Kedah Datin Aidasuraini … Kongsi Resipi Lauk Nogori dan Pekasam.

Bagi melazatkan lagi masak lemak cili padi, Datin AidaSuraini Ibrahim akan memasukkan daging atau ikan pekasam ke dalam lauk masakannya.

Bermula bulan lalu pakaian jenama Cindai ini telah pun berjaya menembusi jualan pakaiannya di pusat membeli belah terkenal Metrojaya. Bukan mudah produk Bumiputra nak ‘masuk’ dalam gedung ternama ini.

Namun dalam kesibukan perniagaannya, Datin Aidasuraini Ibrahim masih punya waktu memasak untuk suaminya Datuk Wan Ahmad Muazzam Wan Ismail dan dua anak bujangnya.

Usahawan Kedah Datin Aidasuraini … Kongsi Resipi Lauk Nogori dan Pekasam.

Bila dah masukkan daging pekasam, Datuk suka juga makan masak lemak cili padi sebab ada rasa masam-masam sedikit dari daging ni. Biasanya saya beli dalam kuantiti yang lebih kerana ia boleh disimpan dan tahan lama dalam peti sejuk. Lebih istimewa daging pekasam buatan asli Kedah berjenama ‘Tanties’ ini adalah lebih lama tempoh menyimpannya rasanya menjadi lebih sedap,” ceritanya kepada RASA.

Kalau nak tahu lebih lanjut lagi teknik menggunakan pekasam dalam lauk, jangan lupa membeli majalah RASA keluaran Disember, dah ada dalam pasaran pun. Banyak lagi cerita menarik dari Datin ni…

Usahawan Kedah Datin Aidasuraini … Kongsi Resipi Lauk Nogori dan Pekasam.

Usahawan Kedah Datin Aidasuraini … Kongsi Resipi Lauk Nogori dan Pekasam.

Nah…ni min kongsikan 2 resipi darinya :

KUAH LEMAK CILI PADI DAGING PEKASAM

Usahawan Kedah Datin Aidasuraini … Kongsi Resipi Lauk Nogori dan Pekasam.

BAHAN-BAHAN :

IKLAN
  •  200 gm@ sebungkus daging pekasam
  • 4 biji bawang kecil
  • 5 biji cili padi
  • 1 biji kelapa | ambil santannya
  • 1 sm kunyit hidup
  • 15 ekor ikan bilis | ditumbuk *jika suka
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

1. Tumbuk bawang kecil, cili padi dan kunyit hidup.

2. Kemudian didihkan adunan bawang ,cili padi dan kunyit tadi dengan sedikit air.

3. Selepas mendidih, masukkan santan.

4. Kemudian masukkan garam secukup rasa..Angkat selepas kuah mendidih.

5. Kemudian goreng daging pekasam.Selepas itu potong daging pekasam mengikut saiz dikehendaki.

6. Masukkan daging pekasam dalam mangkuk kemudian baru dituangkan kuah ke atasnya.

Saiz hidangan : 4 orang

Waktu memasak : 30 minit

IKLAN

Cara memasak : Didih dan reneh

Jenis masakan : Lauk utama

Keistimewaan :Mempunyai rasa pedas berlemak dan masam dari daging pekasam

Info :Daging pekasam dipotong selepas digoreng agar daging tidak pecah kala digoreng.Tumbuk 15- 20 ekor ikan bilis dan masukkan ke dalam kuah untuk rasa yang lebih lemak dan manis.

 KACANG BOTOL GORENG BERLADA

Usahawan Kedah Datin Aidasuraini … Kongsi Resipi Lauk Nogori dan Pekasam.

BAHAN-BAHAN :

  • 15 biji kacang botol
  • 1 biji bawang besar
  • 4 biji bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 biji cili padi
  • 1 biji cili merah | jika suka
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK.

1. Potong kacang botol kecil atau menyerong

IKLAN

2. Tumbuk bawang besar, merah dan putih dan cili padi sehingga lumat.

3. Tumis bahan bahan itu tadi dengan sedikit minyak.

4. Kemudian masukkan kacang botol dan masukkan garam dan kacau.Usah goreng lama.

5. Tutup api dan sajian siap dihidang

Saiz hidangan : 4 orang

Waktu memasak : 5-10 minit

Cara memasak : Kacau goreng

Jenis masakan : Sayuran ulam

Keistimewaan :Sayur ulaman yang rangup.

Info : Kacang botol bukan sahaja sayur ulaman yang berkhasiat ia juga baik untuk kesihatan dan tinggi serat membantu penghadaman.

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI