Cuti sekolah bakal berakhir. Ibu-ibu dah fikir nak bekalkan makanan apa untuk anak-anak ke sekolah? Tortilla wrap ini mungkin salah satu idea bekal yang mudah dan berkhasiat untuk anak-anak.
Nak sediakan pun tak renyah. Waktu pagi pun masih sempat lagi nak buatkan untuk bekalan anak-anak. Bila digulung, anak-anak nak pegang dan makan pun mudah. Tak comot!
Ikuti perkongsian Nur Mimie menyediakan tortilla wrap yang lazat ini. Selain dijadikan sarapan pagi, sesuai juga dijadikan snek minum petang.
1. Perap seketika isi ayam dengan tepung Bestari. Lagi lama, lagi sedap.
2. Campurkan tepung Bestari, Cornflake dan Nestum dan gaul rata. Ketepikan.
3. Ketika nak menggoreng, celupkan ayam yang telah diperap tadi ke dalam telur.
4. Kemudian, celupkan pula ke dalam campuran tepung Bestari, Cornflake dan Nestum tadi untuk menambahkan kerangupan ayam goreng. Sedap kan nampak. Krup krap krup krap lagi bertambah crunchy!
Cakar Ayam antara snek tradisional yang cukup digemari hingga ke hari ini. Walau pun ada banyak pilihan biskut moden namun Cakar Ayam tetap menjadi tarikan ramai apabila dihidangkan di atas meja hidangan. Mana tidaknya, sekali makan memang tidak boleh berhenti mengunyah. Tak sedar hampir habis sebalang Cakar Ayam dimakan. Jom kita cuba buat Cakar Ayam mengikut resipi yang dikongsikan oleh Are peace ini.
RESIPI CAKAR AYAM
BAHAN-BAHAN:
Ubi keledek putih (parut kasar) Gula pasir – BELI ONLINE Minyak untuk menggoreng – BELI ONLINE
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan minyak yang banyak.
Ubi keledek yang diparut kasar.
2. Masukkan gula pasir ke dalam minyak panas. Sukatan untuk gula dan ubi adalah 2 cawan ubi parut = 4 sudu besar gula pasir
3. Kacau sehingga gula cair dan menjadi keperangan.
4. Masukkan ubi yang telah diparut tadi. Goreng hingga keperangan (kacau jangan berhenti ketika ini)
5. Angkat dan toskan minyak. Ketika masih panas-panas, bentukkan supaya menjadi bulat. Masuk dalam acuan dan tekan dengan sudu. Boleh guna botol yang dipotong menjadi bentuk gelang. Buat sampai habis. Selepas itu bolehlah susun di dalam balang.
RotiJohn adalah antara makanan ringan yang menjadi kegemaran ramai. Bila ke pasar malam, gerai yang jual Roti John sedap pastinya dikerumuni ramai. Namun, agak susah nak jumpa gerai yang jual Roti John ni yang memuaskan hati dan kena dengan selera. Harga pun boleh tahan mahal. Inti pun ciput je. Hirisan kubis je tinggi menimbun. Anda terasa nak makan? Jom belajar buat Roti John secara homemade. Pasti puas hati.
ROTI JOHN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
200gm daging kisar
4 biji telur
1 biji bawang besar | potong dadu
2 biji ubi kentang | potong dadu
1 kiub pati ayam
1 paket kecil rempah sup
Garam secukup rasa
1 sudu makan marjerin / mentega
Daun sup dan daun bawang secukupnya
Roti frankfurter @ roti sosej
Mayones secukupnya
Sos cili secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan mentega @marjerin .
2. Masukkan bawang besar.Tumis sampai sedikit layu.
3. Masukkan kentang yang dipotong dadu. Kuantitinya ikut citarasa. Nak lebihkan pun boleh.
4. Kemudian masukkan daging kisar.Gaul sekata.
5. Masukkan kiub pati ayam. Kacau lagi hingga larut.
6. Selepas semua bahan kelihatan mesra, masukkan rempah sup.
7. Perasakan dengan sedikit garam. Guna sedikit sahaja kerana kiub pati ayam tadi telah memberikan rasa masin.
8. Lepas dah siap masak, pecahkan telur dan campurkan dengan inti yang siap dimasak tadi. Selebihnya simpan dalam peti sejuk dan boleh tahan sebulan.
9. Tambahkan sedikit daun sup dan daun bawang.
10. Potong roti ,belahkan jadi 2 macam dalam gambar.
11. Masakkan inti di dalam kuali. Jumlahnya ikut citarasa masing-masing.
12. Setelah inti kelihatan sedikit masak, letakkan 2 keping roti. Kemudian terbalikkan.
13. Ini rupa roti dengan inti yang dah diterbalikkan.
14. Sapukan mayones dengan secukupnya.
15. Seterusnya sapukan sos cili mengikut citarasa.
Kuih lidah buaya atau juga dikenali sebagai kuih tiram ni memang rangup dan sedap dikunyah. Kuih yang lebih kepada kerepek ini memang popular bila tiba musim raya.
Resipi yang dikongsi Salju Rindu ini, senang sangat cara nak membuatnya.
Lagi jimat bila buat sendiri dan puas hati kerana kuih tiram yang dijual di pasaran boleh tahan juga harganya ye.
KUIH TIRAM @ KUIH LIDAH BUAYA
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum | ayak (saya guna jenama rose, apa-apa jenama pun boleh asalkan tepung gandum) – beli online di sini 2 sudu besar minyak masak – beli online di sini 1 sudu besar marjerin (sejuk dari dalam peti ais) – beli online di sini 1 cawan air (tak perlu habiskan jika doh dah okay kelembutannya) ½ sudu kecil garam (secubit rasa)