
Makan sejuk-sejuk memang nikmat. Bagi penggemar manisan, anda patut cuba resipi Agar Agar Buah @ Fruit Jelly perkongsian saudari Miz’s Shaliza ni. Mudah, sedap dan pelbagai rasa. Anda boleh menggunakan apa sahaja buah kegemaran. Buat sendiri memang puas hati. Anak-anak pun pasti suka bila tengok jeli warna warni dan banyak buah ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MEMBUAT AGAR AAGR BUAH @ FRUIT JELLY SEDAP
BAHAN-BAHAN:
10gm serbuk agar-agar (clear) – beli online disini
200gm gula pasir halus (resepi asal 250gm) – beli online disini
1 liter air
Buah strawberi – potong dadu
Buah kiwi – potong dadu
Buah manga – potong dadu
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk. Kacau hingga semua bahan larut.
2. Kemudian masak sampai mendidih. Tutup api.
3. Ambil acuan lompang atau acuan lain yang bersesuaian. Sudukan potongan buah-buahan kegemaran.
4. Tuang cairan agar-agar ke dalam acuan yang sudah berisi buah tadi.
5. Simpan agar-agar di dalam peti sejuk hingga mengeras. Kemudian baru dikeluarkan dari acuan dan dinikmati.
6. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Miz’s Shaliza
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Masak Sayur Pedas Timun Ikut Resipi Arwah Mak. Sedap Tak Terkata
Resipi Terung Goreng Bertuna. Sangat Sedap, Rugi Kalau Tak Cuba
Tambah Sedikit Soda. Petua Buat Cucur Manis Jadi Sangat Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Rendang Ayam Negeri Sembilan. Pedas & Sangat Sedap!

Rendang semestinya suatu kemestian bila tibanya hari raya. Jika mahukan resipi rendang yang ringkas serta cepat masak, Rendang Ayam Negeri Sembilan ni anda perlu cuba. Sekejap je dah siap. Sedap sangat. Orang suka makan pedas, memang kena dengan selera.
RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 ekor ayam | potong ikut suka dan dibersihkan dan tos
- 1 biji kelapa | ambil santan pekatnya
- 2 sudu makan kerisik
- 2 batang serai | dititik
- Garam secukup rasa
BAHAN KISAR:
- 15 biji cili padi
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3cm kunyit hidup
- 1cm halia
- 1cm lengkuas
CARA MEMASAK:
- Masukkan ayam dalam kuali besar dan gaulkan dengan bahan kisar serta serai titik. Hidupkan api dan biarkan sehingga air ayam sedikit kering.
- Kemudian masukkan santan dan besarkan api. Masak sehingga santan mendidih kemudian masukkan garam. Kacau rata dan kecilkan api.
- Kemudian masukkan kerisik dan kacau rata.
- Masak dengan api yang kecil hingga rendang agak pekat dan ayam masak .
- Sedia dihidangkan.
Koleksi Aneka Resipi Puding Yang Sedap & Mudah Buat.

Bagi peminat puding, pastinya berasa geram dan tak sabar nak cuba bila melihat aneka puding yang cantik ni diatas meja. Comel sangat malah rasanya juga sangat sedap. Bagi anda yang terasa nak hasilkan manisan ini untuk keluarga, seleksi resipi yang dikongsi di bawah ini antara yang boleh dicuba.
1. PUDING SUSU LAPIS STRAWBERRY
BAHAN-BAHAN:
- 20gm agar-agar tali – rendam dengan air 1 jam dan toskan
- 5 cawan air
- 1 cawan gula
- 1 tin susu cair – sukat 2 cawan. Jika tidak cukup, tambah air.
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 2 sudu makan tepung kastad – bancuh dengan sedikit air
- Secubit garam
- 10 biji strawberi – hiris nipis
- Sedikit pewarna merah
- Sedikit perisa strawberi
CARA MEMASAK:
1. Masak air dengan agar-agar hingga larut. Masukkan gula. Kacau rata.
2. Kemudian masukkan susu cair, susu pekat manis, tepung kastad dan secubit garam. Masak hingga mendidih. Padamkan api.
3. Susun strawberi dalam loyang bersaiz 8×8. Boleh juga guna loyang bulat.
4. Ambil 1 cawan campuran agar-agar, tuang dalam loyang berisi strawberi perlahan-lahan. Biar hingga sederhana beku.
5. Ambil 2 cawan adunan agar-agar dalam periuk, tuang dalam bekas lain.
6. Kemudian ambil 1 cawan adunan agar-agar dan kisar dengan 1 biji buah strawberi hingga hancur. Tuang dalam bekas berisi campuran 2 cawan agar-agar tadi.
7. Masukkan pewarna merah dan perisa strawberi. Kacau sebati.
8. Ambil 1 cawan agar-agar strawberi dan tuang atas puding di dalam loyang.
9. Ulang proses melapis puding dengan menuang agar-agar yang asal dan agar-agatr strawberi secara berselang seli. Lakukan hingga habis.
10. Simpan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sehingga beku.
11. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zura Zul
2. PUDING MANGGA
BAHAN-BAHAN:
- 20gm agar-agar tali
- 7 cawan air
- 1 cawan gula
- Sedikit gula batu
- 3/4 cawan susu tepung
- 1 sudu makan tepung kastard
- Sedikit garam
- Sedikit pewarna kuning telur
- 3 biji buah mangga manis – lagi banyak lagi sedap
CARA MEMASAK:
1. Masak agar-agar bersama air hingga larut. Tuang gula dan gula batu. Kacau lagi hingga larut.
2. Masukkan susu tepung dan sedikit garam. Kacau lagi hingga sebati dan mendidih. Tutup api.
3. Ambil 2 cawan campuran agar-agar, tuang dalam blender. Masukkan 1 biji isi mangga yang dipotong, tepung kastard dan sedikit pewarna kuning telur. Kisar halus.
4. Basahkan loyang dan tuang 2 cawan agar-agar bersusu ke dalam loyang. Biar hingga sedikit keras.
5. Susun separuh mangga yang dipotong dadu pada permukaan agar-agar tadi. Tuang sedikit agar-agar. Kemudian susun lagi baki potongan mangga dan tuang lebihan agar-agar hingga habis. Biarkan mengeras seketika.
6. Bila agar-agar dah sedikit beku, tuang pulanagar-agar yang dikisar bersama mangga tadi perlahan-lahan.
7. Biarkan sejuk dalam peti sejuk selama 3 jam sebelum dipotong.
Kredit resipi & foto: Zura Zul
3. PUDING ROTI COKLAT PANDAN
BAHAN-BAHAN:
- 4 keping roti putih
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 10gm serbuk agar-agar
- 1/2 cawan gula
- 2 sudu makan mentega/marjerin – cairkan
- 3 1/2 cawan air
- 2 sudu makan serbuk koko @ 1/2 sudu makanChocolate Emulco
- 1/2 sudu makan perisa pandan (empunya resipi guna 3 sudu makan jus pandan)
- Sedikit pewarna hijau dark green
CARA MEMASAK:
1. Carik-carikkan roti. Kisar roti bersama 1/2 cawan air, telur, susu pekat & susu cair. Ketepikan.
2. Masak serbuk agar-agar bersama 3 cawan air dan gula di dalam periuk hingga mendidih.
4. Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk agar-agar. Kacau hingga sebati.
5. Masukkan mentega atau marjerin yang telah dicairkan. Kacau hingga sebati.
6. Masak dengan api perlahan sehingga agar-agar mendidih. Tutup api.
7. Bahagikan agar-agar kepada 2 bahagian. 1 bahagian letak pewarna hijau dan perisa pandan (empunya resipi guna jus pandan & pewarna “dark green”) dan 1 bahagian lagi masukkan serbuk koko atau Chocolate Emulco.
8. Tuang bahagian coklat ke dalam loyang. Biarkan sejuk dan keras sedikit.
9. Kemudian tuang bahagian hijau ke atas bahagian coklat tadi. Perlu dibuat dengan cepat sebab puding ini cepat membeku.
10. Sejukkan dalam suhu bilik. Apabila telah sejuk, baru simpan dalam peti sejuk. Enak dimakan ketika sejuk.
Kredit resipi & foto: Hamidah HA
4. PUDING OREO LAPIS MILO
BAHAN-BAHAN:
10 gm serbuk agar-agar
1 tin susu cair (400ml)
1 bungkus oreo – patah empat
750ml air
150gm gula
3/4 cawan milo
CARA MEMASAK:
1. Masak serbuk agar-agar dan air sehingga larut.
2. Kemudian, masukkan gula dan masak hingga larut guna api sederhana.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati hingga mendidih.
4. Bila dah sebatikan semua bahan-bahan tadi, bahagikan kepada dua bahagian.
5. Satu bahagian dicampurkan dengan milo dan kacau hingga sebati. Pastikan tidak berketul. Campuran milo ini juga kena bahagikan jadi 2 bahagian.
6. Tuang bahagian pertama (milo) ke dalam loyang untuk dijadukan dasar.
7. Bila mengeras sedikit, tuangkan pula adunan agar-agar putih tadi.
8. Taburkan biskut oreo mengikut kreativiti masing-masing. Kemudian tunggu lagi sehingga bancuhan mengeras sedikit .
9. Kemudian tuangkan balik baki adunan milo. Sejukkan sekejap dengan suhu bilik, kemudian masukkan dalam peti sejuk.
12. Bila dah beku sepenuhnya, potong dan hidangkan.
Kredit resipi & foto: Coret Coret Nina
5. PUDING ROTI KARAMEL
BAHAN KARAMEL:
- 2 sudu makan gula – masak dalam loyang 8 atau 9 inci atas api perlahan. Jadikan gula hangus. Bila gula dah cair, ratakan dalam loyang. Ketepikan.
BAHAN A:
- 20gm agar-agar bertali
- 5 1/2 cawan air
- 3/4 cawan gula
BAHAN B:
- 5 keping roti gardenia – carikkan
- 1 tin susu cair
- 1 biji telur
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 2 sudu makan mentega/marjerin
- 1 sudu makan tepung kastard – bancuh dengan sedikit air
- 1 sudu makan esen vanilla
- Pewarna ungu, pink & kuning secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masak (bahan A) agar-agar bersama air hingga larut. Kemudian masukkan gula. Kacau rata & perlahankan api
2. Kisar bahan B kecuali tepung kastard hingga halus. Tuang dalam periuk agar-agar ( Bahan A) tadi. Besarkan api semula. Kacau rata.
3. Masukkan tepung kastard. Kacau sebati hingga mendidih. Tutup api.
4. Ambil 2 cawan agar-agar dan tuang dalam loyang berisi karamel tadi. Biarkan sedikit beku.
5. Ambil lebihan agar-agar dan bahagikan kepada 3 bekas sama banyak.. Warnakan ungu, pink dan kuning.
6. Tuang agar-agar ungu ke atas lapisan agar-agar dalam loyang yang telah sedikit beku secara perlahan-lahan hingga habis.
7. Kemudian tuang pula campuran agar-agar berwarna pink dan seterusnya warna kuning. Kena buat dengan cepat sebab puding roti ni cepat beku.
8. Jika rasa agar-agar terlalu beku sebelum dituang, panaskan sekejap menggunakan api perlahan.
9. Bila agar-agar beku sepenuhnya, simpan dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dikeluarkan dari acuan dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zura Zul
6. PUDING FRUIT DELIGHT
BAHAN A:
• 15gm serbuk agar-agar
• 600ml air
• 150gm gula
• 2 biji putih telur
BAHAN B:
• 10gm serbuk agar-agar
• 600ml air
• 120gm gula
UNTUK HIASAN:
• Sedikit buah strawberi dipotong nipis
• Sedikit buah blueberi, pic atau buah-buahan lain
CARA MEMASAK:
1. Atur hirisan buah strawberi di sekeliling bekas atau acuan plastik bersegi. Ketepikan.
2. Masak bahan A sehingga mendidih kecuali putih telur. Ketepikan seketika dan biarkan suam.
3. Putar putih telur sehingga kembang. Masukkan adunan agar-agar tadi sedikit demi sedikit sambil diputar dengan kelajuan sederhana.
4. Tuang agar-agar putih telur ke dalam bekas atau acuan sehingga paras hirisan strawberi. Biarkan beku.
5. Susun buah-buahan yang anda sukai di atas permukaan lapisan yang telah beku tadi.
6. Masak bahan B hingga mendidih, biarkan suam dan tuang ke atas buah-buahan sehingga penuh.
7. Sejukkan terlebih dahulu dan enak dinikmati ketika sejuk.
7. PUDING COKLAT
BAHAN-BAHAN:
• 50gm gula
• 400ml susu penuh krim
• 30gm krim putar (pekat/thicked) | dipukul sehingga kembang
• 1 sudu makan serbuk agar-agar
• 1 sudu makan serbuk koko | dibancuh dengan sedikit air panas
• ½ sudu makan coklat Hershey’s
UNTUK HIASAN:
• Sedikit krim putar
• Sedikit kepingan coklat
CARA MEMASAK:
1. Didihkan susu, gula dan serbuk agar-agar. Kacau sehingga larut.
2. Campurkan serbuk koko dan coklat Hershey’s.
3. Tapis dan tuang adunan ke dalam mangkuk. Masukkan krim putar dan kacau sehingga sebati.
4. Tuang adunan ke dalam bekas kaca kecil dan sejukkan di dalam peti sejuk.
5. Selepas adunan keras, tuangkan sedikit coklat Hershey’s cair di bahagian atasnya bersama krim putar.
6. Sedia dinikmati ketika sejuk.
8. PUDING AISKRIM OREO
BAHAN-BAHAN :
• 8gm serbuk agar-agar
• 100gm gula
• 500gm air
• 250gm krim putar
• 200gm susu segar
• 4 sudu makan aiskrim vanila
• 200gm biskut Oreo | buang krim dan hancurkan bahagian biskut
CARA MEMASAK :
1. Serbuk agar-agar, gula dan air dimasak sehingga serbuk agar-agar larut.
2. Tutup api dan masukkan krim putar, susu segar, aiskrim vanila dan serpihan biskut Oreo.
3. Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan
Cara Mudah Buat Tat Telur Portugis Guna Puff Pastri Segera.

Bagi penggemar Tat Telur, pasti pernah merasa keenakan Tat Telur Portugis yang biasa dijual di kedai-kedai bakeri. Harga boleh tahan mahal. Jika nak beli dalam jumlah yang banyak, agak ‘gerun’ nak membayarnya. Jadi kalau nak puas makan, apa kata anda hasilkan sendiri. Resipi perkongsian dari saudari Faridah Ainuddin ni antara yang terbaik boleh dicuba. Memang menjadi! Anda bolehlah cuba.
RESIPI TAT TELUR PORTUGIS GUNA PUFF PASTRY SEGERA
BAHAN-BAHAN ( dapat 25 biji tat):
- Puff pastry segera – boleh beli di pasaraya
BAHAN KASTARD:
- 4 biji telur
- Sedikit esen vanilla
- 150ml air
- 250ml susu penuh krim ( full cream) – boleh gantikan dengan susu cair
- 120gm gula kastor
- 1 sudu makan tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Canai ‘manja’kulit pastri dan jangan terlalu nipis. Semasa mencanai, tabur sedikit tepung gandum supaya tidak melekat.
2. Ambil acuan dan letakkan di atas pastri. Potong pastri lebih besar sedikit dari acuan. Sekeping pastri boleh dapat 5 biji tart. Satukan lebihan pastri, bulat-bulatkan, canai semula dan terap. Jika tiada acuan, boleh guna cawan muffin yang keras.
3. Masukkan pastri ke dalam acuan dan tekan supaya rapat. Pastikan tiada gelembung udara. Ketepikan seketika dan pada masa yang sama, boleh panaskan ketuhar pada suhu 200C.
4. Untuk menyediakan kastard, satukan kesemua bahan dan kacau hingga sebati.
5. Tapis adunan kastard tadi dan barulah dituang ke dalam acuan berisi pastri tadi. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200C selama 40 minit.
6. Keluarkan tat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Faridah Ainuddin