Kuah Rojak Buah Homemade By Cik Pooja, Pekat Dan Likat

Kuah rojak buah homemade by Cik Pooja ini simple je nak buat tapi sedap tak terkata. Bahkan, nak buat jualan pun boleh sangat.

Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Cik Pooja ni ye. Ramai yang dah cuba mengakui kesedapan kuah rojak buah buatannya ini. Selain dimakan dengan pelbagai jenis buah-buahan, boleh juga dimakan dengan cekodok pun boleh.

Kuah Rojak Homemade By Cik Pooja

Bahan-bahan:
 3-5 tangkai cili kering (dipotong dan dibuang bijinya dan dibasuh bersih dan direndam sekejap dengan air panas, dalam 5 minit.Toskan) – boleh beli online di sini

Sedikit belacan (cik Pooja guna belacan Melaka. Ini optinal) – boleh beli online di sini

 1 cawan gula merah (bukan gula perang ye) – boleh beli online di sini

3 – 4 cawan gula pasir – boleh beli online di sini

 ½ cawan kicap (yang makan dengan nasi tu) – boleh beli online di sini
 5 sudu besar sos cili – boleh beli online di sini

 3 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan ½ cawan air) – boleh beli online di sini

 2 sudu besar garam (boleh bubuh sikit-sikit kalau takut masin) – boleh beli online di sini

Segenggam kacang tanah digoreng tanpa minyak dan dikisar kasar – boleh beli online di sini
2 sudu besar bijan

Cara Memasaknya:

Kuah Rojak Buah Homemade By Cik Pooja, Pekat Dan Likat Cili,  belacan dan secawan air disatukan dan dikisar sampai halus. Kemudian masukkan dalam kuali.

 Gula merah dibancuh dengan secawan air dan ditapis (masukkan dalam kuali)
 Masukkan gula pasir dan tambah kicap dan sos cili.Masak dulu semua bahan tadi smpai mendidih. Jaga-jaga sebab dia cepat meruap Kena sentiasa kacau ye.

Bila kuah dah mendidih, masukkan garam secukupnya supaya seimbang rasanya.

Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung tadi dan kacau sebati. Waktu ini kena sentiasa kacau dan kena guna api perlahan ye.

Kuah Rojak Buah Homemade By Cik Pooja, Pekat Dan Likat

IKLAN

Masak sampai kuahnya agak pekat barulah masukkan bijan dan kacang tanah yang dikisar. Tinggalkan sedikit kacang kisar dan tabur di atas rojak bila nak makan nanti. Masak lagi sampai pekat hitam memikat. Siap!

Boleh makan dengan aneka jenis buah-buahan.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Buat Acar Buah Homemade, Tak Perlu Tunggu Kenduri Kalau Teringin

Masak Sambal Nanas Ibu Mentua, Rasa Sekali Pasti Nak Lagi

IKLAN

Budu Goreng, Makan Dengan Nasi Saja Pun Sedap

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI