Mulut asyik mahu mengunyah lebih baik jadikan tempe snek ringan yang berkhasiat. Tempe diperbuat daripada kacang soya yang mengalami proses penapaian.
Sepotong tempe mengandung berbagai unsur yang bermanfaat, seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.
TEMPE GORENG REMPAH
.
BAHAN-BAHAN:
Ketumbar
Jitan manis
Bawang putih
Serbuk kunyit
Garam
Tepung gandum
Air
.
INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)
IKLAN
CARA MEMASAK:
1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
.
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
.
IKLAN
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
.
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan
IKLAN
.
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.
.
INFO:
Boleh makan begitu saja atau sedap cicah dengan sos atau sambal kicap.
Makain nipis tempe dipotong makin rangup bila digoreng.
Salah satu resipi nasi tumis yang mudah dan enak. Makan banyak kali pun tak muak. Malah nak hasilkannnya tidak terlalu rumit. Sangat sesuai dicuba di Aidilfitri nanti.
NASI BUKHARI AYAM
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam | dipotong 6-8 ketul
750gm beras basmathi | dicuci dan tos airnya
750gm air untuk nasi
250 susu segar
250 air untuk ayam
2 biji bawang besar | dihiris
6 ulas bawang putih | dihiris
3cm halia | dihiris halus
2 biji cili hijau
1/2 batang lobak merah | dicincang
2 sudu besar tomato puri
2 tangkai daun pudina
2 pokok daun ketumbar
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar mentega
1 kiub stok ayam
Garam secukup rasa
BAHAN REMPAH PENUMIS:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
BAHAN REMPAH SERBUK:
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk buah pala
1/2 sudu teh serbuk bunga cengkih
1/2 sudu teh serbuk serbuk buah pelaga
1/2 sudu teh perwarna kuning
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak sapi dan mentega dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan rempah penumis hingga wangi.
Kemudian masukkan semua rempah serbuk, hirisan lobak merah dan tomato puri.
Kacau sebentar masukkan ayam dan 250 ml air.
Kemudian masukkan daun pudina, daun ketumbar, garam dan stok ayam. Masaklah sehingga kuah agak memekat dan kering. Tutup api.
Alihkan bahan yang telah ditumis tadi ke dalam periuk nasi elektrik.
Masukkan juga beras, cili hijau, susu segar dan air. Kacau sebati. Masaklah seperti biasa.
Apabila nasi telah masak hias dengan kacang gajus, kismis dan bawang goreng.
INFO CHEF: Periuk nasi jangan didibuka dan beras jangan dikacau sehingga nasi betul-betul masak untuk mendapat nasi yang cantik dan tidak patah. Apabila nasi telah masak dinasihatkan kacau menggunakan penyepit atau garpu dua mata.
Sambal pembuka selera yang terkenal di negeri Pahang. Ini cara paling mudah dan cepat untuk anda cuba buat sendiri sambal hitam Pahang dalam portion yang sedikit.
SAMBAL HITAM PAHANG
BAHAN-BAHAN:
Minyak masak
Belimbing buluh yang sudah di rebus
1/2 cawan cili padi (ikut kepedasan masing korang)
1. Tumbuk cili padi sehingga halus. Tumbuk 5 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih sehingga lumat. Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat. Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.
2. 2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih di hiris nipis.
3. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang merah dan putih yang di hiris sehingga bau wangi.
4. Masukkan bahan bahan tumbuk sekaligus & tumislah bahan bahan tersebut sehingga pecah minyak.
Biasanya cendawan enoki dibuat sup atau digoreng kilas. Sebenarnya ia lebih sedap kalau dibuat snek. Tidak sukar pun, hanya dengan menggunakan beberapa bahan sahaja anda boleh menghasilkan enoki goreng yang sesuai dinikmati seisi keluarga.
foto: www.onegreenplanet.org
Anda boleh menjadi lebih kreatif untuk sos. Boleh dinikmati dengan sos cili dan tomato atau anda boleh mempelbagaikan resipi sos mengikut citarasa anda.
ENOKI GORENG
BAHAN-BAHAN:
600gm cendawan enoki
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
2 biji telur
1 sudu besar pati ayam
1 sudu kecil lada hitam | ditumbuk kasar
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SOS:
5 sudu besar mayonis
2 sudu besar mustard
2 sudu besar madu
1 sudu besar jus lemon
2 biji cili api
CARA MEMBUAT:
Satukan campuran tepung bersama pati ayam dan lada hitam.
Kemudian pecahkan telur dalam mangkuk lain dan aduk rata.
Celupkan enoki ke dalam telur dan campuran tepung.
Goreng dalam minyak panas sehingga keemasan dan angkat.
Untuk membuat sos, satukan semua bahan dan kacau sebati.
Info chef: Jika mahukan salutan tepung yang lebih rata dan tidak mengotorkan tangan, anda boleh masukkan cendawan yang telah dicelup dalam telur ke dalam ‘zip lock bag’ yang sudah diisi campuran tepung.
Untuk melihat cara membuat enoki goreng, lihat video ini: