Bila rasa nak selsema atau demam, hidangan berkuah seperti sup sangat sesuai anda nikmati. Kuah yang panas dan enak ini boleh menambahkan tenaga malah membuka selera. Jom cuba!

SUP BEBOLA IKAN BERSAMA MI TELUR

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 10 biji bebola ikan
  • 1 mangkuk mi telur | dicelur dan toskan
  • 1/2 biji bawang besar | dicincang halus
  • 1 ulas bawang putih | dicincang halus
  • 2cm halia muda | dihiris memanjang
  • 1 pokok daun bawang |dihiris memanjang 3cm
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1 sudu teh perasa ayam
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1.  Masukkan air dalam periuk, biarkan hingga kuah mendidih.
  2.  Masukkan pula  bawang merah, bawang putih dan halia.
  3.  Seminit kemudian masukkan bebola ikan
  4.  Masukkan serbuk perasa ayam, serbuk lada sulah dan  garam secukup rasa.
  5.  Akhir sekali masukkan daun bawang, kemudian tuangkan dalam mangkuk berisi mi telur.

INFO CHEF: Untuk rasa lebih enak, sup ini boleh dinikmati dengan sambal cili udang kering.

IKLAN

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI