Teringin nak makan masakan sendiri tetapi selalu terbantut oleh kekangan masa dan tercari-cari resipi menyebabkan bertangguh untuk  memasak. Jangan cari alasan lagi, jom cuba resipi mudah saji ni. Pilihan bujang berkerjaya yang boleh disediakan ketika balik kerja atau pun hujung minggu.. Mudah jer!

SPAGETI BUJANG LEMAK BERKRIM

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm spageti |rebus dan tos
  • 150ml susu penuh krim
  • 50gm mentega
  • 6 ekor udang  saiz XL
  • 50gm cendawan butang dalam tin | hiris
  • 50gm brokoli |dadu kecil
  • 1/2 biji bawang besar | cincang
  • 3 ulas bawang putih | cincang
  • Sedikit serbuk lada sulah
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:

Spageti Bujang Lemak Berkrim

1. Panaskan mentega di dalam kuali, tumis bawang merah dan putih hingga wangi.

IKLAN

Spageti Bujang Lemak Berkrim

2. Masukkan susu dan kacau hingga mendidih.

Spageti Bujang Lemak Berkrim

IKLAN

3. Seterusnya masukkan udang, diikuti dengan cendawan butang.

Spageti Bujang Lemak Berkrim

4. Kemudian masukkan pula brokoli.

IKLAN

Spageti Bujang Lemak Berkrim

5. Perasakan dengan garam dan lada sulah secukupnya.

Spageti Bujang Lemak Berkrim

6. Akhir sekali masukkan spageti yang telah direbus. Gaul rata dan angkat.

Sedia untuk di makan!… Bon appétit