Spageti aglio olio boleh dijadikan pilihan untuk hidangan ketika mengadakan rumah terbuka. Ia boleh dimasak dalam kuantiti banyak dalam satu masa. Jimat masa dan tenaga kan?
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Nafsiah Rahim ini ye. Tiap orang ada cara tersendiri masak. Ini cara puan Nafsiah. Cubalah.
1) Mula-mula, rebuskan spageti bersama sesudu minyak masak. Rebus selama 7-8 minit dan tapiskan. Simpan sikit air rebusan tu untuk digunakan kemudian.
.2) Dalam kuali yang yang lain, masukkan minyak masak dan tumis bawang putih yang telah dihiris. Agak dah naik bau, baru saya letak cili kering yang telah dipotong. Saya letak lambat sikit takut hangit.
Ads
.3) Kemudian,masukkan udang, sotong dan sosej. Masak selama 1 minit. Lepas tu masukkan pula sedikit air rebusan spageti tadi.
.4) Seterusnya, masukkan serbuk cili flakes, serbuk lada hitam, serbuk oregano, keju dan kiub ayam. Masak seketika.
.5) Lepas tu bolehlah masukkan spageti, tomato ceri dan lada benggala. Gaul sehingga rata.
Okay dah siappp!! Bagi yang sukakan pedas, boleh ejas lebih sikit chili flakes dengan lada hitam tu.
Bila musim hujan, menu apa yang sedap untuk dinikmati? Sudah tentu maggi kari. Kalau buat maggi kari begitu tidaklah enak jika dibandingkan jika ia ditumis. Rasanya sedap ya ampun.Layan pula depan televisyen sambil tengok movie, memang licin sepinggan.
MAGGI KARI
Bahan-bahan: Maggi kari Bawang putih Bawang Holland Cili padi Udang Perencah maggi Air limau 1 biji telur
Cara memasak:
1.Tumiskan bawang putih, bawang Holland dan cili padi.
2.Masukkan udang atau apa-apa rencah pilihan.
3.Masukkan sambal. Korang guna je mana-mana sambal tumis yang korang ada. Sambal ayam penyet ke, sambal nyet, sambal berlada pun boleh.
4
4.Gaul hingga sekata.
5.Masukkan air, kemudian masukkan perencah maggi kari.
6.Sedikit air limau.
7.Masukkan maggi dan sayur pilihan. Besarkan api.
8.Sebelum maggi lembut, perlahan api, pecahkan sebiji telur. Kemudian kuat kan api semula.Nak biarkan telur seketul tu pun boleh, nak kacau-kacau pun boleh.
Pad Thai sangat popular di kalangan penjual-penjual makanan jalanan di Thailand. Pergilah kemana sahaja ceruk negara gajah putih, pasti anda boleh mendapatkan hidangan ini dengan mudah. Pad Thai ni sangat ringkas penyediaannya dan dilengkapi dengan pelbagai ramuan menjadikan ia antara makanan wajib cuba jika berkunjung ke sana. Cuma di Malaysia, kuetiau thai tu susah nak dapat. Tapi anda boelh je masak guna kuetiau halus yanag ada jual dekat kedai runcit tu. Sama je sedapnya.
PHAD THAI UDANG THAI
BAHAN-BAHAN:
300gm Kue Teow Thai | rendam lebih kurang 30 minit kemudian toskan – boleh ganti dengan kuetiau halus
1 batang fish cake | hiris memanjang
100gm udang | buang kulit, cuci bersih dan tos
2 biji telur
50gm tauge
50gm daun kucai
4 tangkai cili padi | hiris
3 ulas bawang putih | cincang halus
2 ulas bawang merah | cincang halus
1 sudu makan pes cili
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan air asam Jawa
1 sudu makan kicap
1 sudu makan sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK;
Sebelum menggoreng sediakan sos masam manis dahulu dengan mencampurkan gula, air asam Jawa dan sos ikan kacau rata hingga gula larut. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, apabila minyak panas masukkan kue teow kacau rata lebih kurang satu minit.
Kemudian masukkan sos yang telah siap disediakan tadi. Kacau rata hingga sebati dengan minyak dan sos.
Tolakkan mi ke tepi kuali, tambahkan satu sudu minyak, tumiskan bawang putih dan merah, hirisan cili padi. Seketika kemudian masukkan pes cili.
Seterusnya masukkan pula fish cakedan udang.
Kacau rata, kemudian ketepikan kue teow dan tungkan telur dan kacau hingga menjadi telur hancur.
Kemudian perasakan dengan sos tiram, kicap, garam dan gula secukupnya.
Kacau rata dan akhir sekali masukkan daun kucai dan tauge. Kacau lagi seketika.
Sesekali layankan selera ala Itali ni memang sedap juga. Cara penyediaannya pun ringkas dan tidak memerlukan banyak bahan. Jom cuba resipi perkongsian KieSha IzzRul ni. Anda pasti kagum dengan rasanya.
PASTA CARBONARA MAYONES
BAHAN-BAHAN:
1 pek pasta Fettuccine – direbus dengan minyak dan garam
2 tin sos Carbonara (tin biru)
1/2 botol sederhana Mayones – boleh letak lebih. Ikut selera.
2 tin air (guna tin biru tadi) – jika kuah terlalu pekat, boleh lebihkan.
Daging kisar secukupnya
Sayur campur secukupnya
Cendawan butang
Bawang besar dan bawang putih – dipotong dadu. Jumlah ikut citarasa
Sedikit garam
Serbuk pati ayam
CARA MEMASAK:
Rebus pasta hingga lembut. Ketepikan untuk dihidangkan kemudian.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu.
Masukkan daging kisar.Goreng hingga masak.
Seterusnya tambahkan sayur campur diikuti hirisan cendawan butang. Kacau lagi.
Kemudian masukkan sos carbonara dan air.
Masukkan mayones. Kacau lagi hingga semua sebati.
Perasakan dengan serbuk pati ayam dan juga garam. Sebelum tambah perisa, sebaiknya cuba dulu kuah bagi mengelakkan rasa masin yang melampau.
Biar hingga kuah mendidih. Angkat dan nikmati bersama pasta yang telah direbus tadi.
Ketahui kebaikan belimbing buluh yang menakjubkan untuk kesihatan — dari menurunkan tekanan darah hingga membantu detoks hati. Superfood tempatan yang kecil tapi penuh khasiat!