Nak makan snek yang rangup, creamy dan penuh dengan rasa laut? Shrimp Crab Toast ni jawapannya! Guna udang, crabstick & mayones, lepas tu bakar sampai garing. Makan panas-panas memang padu. Anda wajib cuba di rumah. Gerenti puas hati.
SHRIMP CRAB TOAST
Bahan-bahan:
Roti baguette
450gm udang | dicincang kasar
450gm crabstick | dicincang kasar
½ cawan daun bawang | dihiris halus
2 biji putih telur
½ cawan mayones
½ sudu kecil serbuk lada hitam kisar
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk bawang putih
Serbuk paprika secukupnya
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk, satukan udang, crabstick, daun bawang, putih telur, serbuk bawang putih, serbuk lada hitam, gula dan mayones. Gaul hingga sebati. Sejukkan selama 15 minit.
Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 10 minit.
Cedokkan satu sudu penuh inti dan letakkan di atas hirisan roti. Buat hingga habis.
Kemudian, taburkan serbuk paprika di atasnya.
Letakkan roti di atas loyang dan bakar selama 20-25 minit pada suhu 180C. Sesuaikan suhu mengikut oven masing-masing.
Roti siap untuk dinikmati. Makan panas-panas memang sedap.
Penggemar Capati pasti suka dengan resipi yang satu ni. Sangat mudah disediakan serta hanya menggunakan tepung gandum dan bukan tepung atta seperti kebiasaan.
Menurut saudari Yatt Ismail, resipi ini adalah resipi yang diwarisi dari moyangnya Abdul Aziz yang diturunkan kepada keluarga. Patutlah istimewa. Bila air tangan orang dulu-dulu ni, pasti sangat enak rasanya.
Oh ya, empunya resipi juga berpesan, resipi ini sukatan yang diberi adalah anggaran sahaja kerana biasanya bila beliau masak, hanya main letak sahaja bahannya. Bagi yang nak cuba, boleh ubah suai sendiri ikut selera ya.
Capati ini boleh dinikmati bersama kari. Jika anda suka, boleh sahaja nikmatinya bersama Sambal Sardin. Jom cuba! Anda pasti suka.
RESEPI CAPATI TOK JIT. SEDAP, MUDAH & HANYA GUNA TEPUNG GANDUM
CARA MEMASAK:
1.Masukkan tepung gandum ke dalam besin bersama marjerin. Gaul.
2.Masukkan minyak masak. Gaul lagi.
3.Seterusnya masukkan air. Uli sampai sebati dan doh yang tidak melekat di tangan.
4.Bulatkan doh sebesar saiz pau. Lakukan hingga habis adunan.
5.Ambil sebiji doh dan nipiskan atas papan canai yang telah ditabur dengan sedikit tepung gandum.
6.Bakar atas pan tanpa minyak hingga masak. Terbalikkan dan masak lagi hingga sempurna.
7.Angkat dan boleh dicicah dengan kari atau sebarang kuah pilihan.
Ada kalanya, tekak kita inginkan sesuatu yang pedas namun teringin juga menikmati makanan gaya ala barat. Lagi-lagi kalau telah terbiasa dengan cita rasa pedas.
Roti john telah biasa kita lihat cara penyediaannya yang ringkas iaitu sedikit sayuran dan telur sahaja. Namun, olahan meletakkan cili padi bancuhan telur sangat menarik kerana sesuai dengan selera masyarakat tempatan.
Jom kita cuba resipi roti john pedas ni.
ROTI JOHN CILI PADI
BAHAN-BAHAN
2 biji telur ayam
1 keping daging burger
1/2 labu bawang besar (potong dadu)
3 tangkai cili padi
Garam secukup rasa
sedikit marjerin
1 ketul roti john
Sos cili
Moyones
Nampak cili padi di dalam telur.
CARA MEMBUAT
1. Pecahkan telur ayam.
2. Masukkan daging burger yang telah dihancurkan.
3. Masukkan bawang besar.
4. Masukkan hirisan cili padi.
5. Masukkan sedikit garam.
6. Gaul semuanya sehingga sebati.
7. Atas kuali leper, letakkan sedikit marjerin.
8. Tuangkan bancuhan telur tadi. Masak seketika.
9. Tekapkan roti john. Biarkan bancuhan masak.
10. Terbalikkan roti. Biarkan seketika.
11. Angkat dan letakkan di atas pinggan.
12. Tuangkan sos cili dan mayones. Sedia dimakan.
Gabungan mayones dan sos cili yang mengasyikkan.
Selamat mencuba!
Sedapnya bila tergigit hirisan cili padi tu. Fuhhhh.
Cantik pula cream puff ni bila dibeli, letak pula dalam kotak bersusun begini. Nak beli sekotak memang harga pun boleh tahan mahalnya. Kalau anda penggemar cream puff ni, boleh jer buat sendiri.
Mula-mula buat untuk keluarga makan, bila dah pandai nanti boleh ambil order. Tambah juga pendapatan anda. Boleh ikut resepi yang dikongsikan ini.
CREAM PUFF
Bahan-bahan Puff:
110g butter
1 cawan air
1/2 sudu teh garam
2g gula
1 cawan tepung gandum
4 biji telur
Cara membuat:
1.Masukkan air,butter,gula,garam kacau sebati hingga mendidih.
2.Perlahankan api masukkan tepung kacau sehingga tidak melekat. Tutup api.
3.Kacau sehingga adunan suam kemudian masukkan telur 1 persatu hingga habis.
4.Pipekan guna nozel 1M, bakar dengan kepanasan suhu 180, 30 minit (bergantung pada oven masing-masing)