Walaupun banyak biskut moden di pasaran, biskut lama juga yang menjadi kesukaan ramai. Bahan yang mudah digunakan dan rangup. Buat banyak-banyak, simpan untuk kudapan seisi keluarga. Jom kita buat ikut resipi ini. 

Semperit Klasik Rangup Jadi Kegemaran Ramai

SEMPERIT KLASIK

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum-beli online di sini

1 cawan tepung kastard-beli online di sini

1 cawan tepung jagung-beli online di sini

1 cawan majerin-beli online di sini

1 cawan gula aising

2 biji kuning telur

IKLAN

1 sudu kecil esen vanilla

Gula manik urai sebagai hiasan

 

Cara membuat:

1.Ayak ke tiga-tiga tepung tadi.

2.Gula dan majerin pukul sampai kembang.

IKLAN

3.Masuk kuning telur dan esen vanilla.

4.Kacau lagi masukkan tepung sikit demi sikit.

5.Uli sampai jadi doh dan tak lekat di tangan.

6.Guna acuan semperit,potong 2 inci susun dalam Loyang.

7.Hias dengan manik urai.

IKLAN

8.Bakar suhu 160 darjah,15 minit bergantung pada oven masing-masing.

Semperit Klasik Rangup Jadi Kegemaran Ramai

Kredit : Aishah Ismail

Memang Sedap. Resipi Popia Lapis Rangup Best Untuk Minum Petang

Lamb Shank Stew Resipi Istimewa Olahan Chef Sue

Resipi Vietnamese Spring Roll Sedap & Tak Guna Banyak Bahan

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI