Mungkin ada yang nak mengadakah majlis potluck hujung minggu ni. Masih tak tahu menu apa nak dibawa? Menu sandwich paling mudah dan gerenti ramai yang suka. Boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
TUNA CROISSANT SANDWICH
Bahan-bahan:
1 bungkus roti Croissant dipotong 2
Hirisan timun jepun
Hirisan tomato
Salad romaine
Capcicum dicincang (kalau suka pedas guna cili padi)
Bahan inti tuna:
1 tin tuna mayonis
1 tin tuna cili
3-4 sudu besar mayonis
4 kepingan cheesedale
Cara membuat:
1.Roti croissant dipotong di bahagian tengah tanpa putus.
2.Dalam mangkuk, masukkan tuna,mayonis,serbuk lada sulah, serbuk lada hitam,sedikit garam dan Gaul rata.
3.Sudukan tuna yang telah dibancuh di tengah roti,letakkan cheesedale atasnya
4.Bakar selama 2 minit,tekan menu “air fryer” dengan suhu 200c.
Nampak mudah nak buat pizza roti burger ni, amat sesuai untuk dijadikan bekal anak ke sekolah, bekal nak ke pejabat atau buat jamuan hari jadi. Boleh berjimat, mudah nak buat dan cepat disediakan. Boleh cuba untuk menu makan malam atau hujung minggu. Selamat mencuba!
RESIPI PIZZA ROTI BURGER Bahan-Bahan:
Roti burger rm4.50 (10biji belah 2)
Bahan sos:
Tomato puree (kecil) jenama Tesco rm2.80
Lobak merah 2btg potong dadu rm1.50
Bawang besar potong dadu
Bawang putih 3 ulas dadu
3 sudu sos cili
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Daun sup 3btg hiris
Garam secukup rasa
Sosej ayamas sebungkos kecil potong nipis boleh letak byk2 rm3
Sajian yang cukup mudah untuk dibuat tanpa memerlukan masa yang lama. Gabungan keju, roti, sosej dan telur menghasilkan hidangan yang cukup lengkap untuk sarapan atau makan lewat malam anda.
ROTI GORENG SOSEJ CHEESE LELEH
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus roti Gardenia, nak guna roti lain pun boleh
Sosej
Cheese
2 biji telur atau lebih jika nak buat banyak
CARA MEMASAK:
1. Mula-mula sediakan 2 keping roti.
2. Letakkan cheese di atas roti
3. Kemudian letakkan sosej yang dipotong kecil di atas cheese. Sosej nak potong memanjang pun boleh juga.
4. Tekapkan lagi sekeping roti diatas cheese dan sosej yang telah disusun tadi
5. Pecahkan 2 biji telur di dalam mangkuk atau pinggan dan kacau.
6. Kemudian celupkan roti pada telur tadi sehingga sama rata.
Harum semerbak bila membakar korean garlic bread ni. Ada lebihan roti yang tak habis, boleh cuba guna roti gardenia ikut resepi ni. Tak sangka lagi sedap rupanya. Tapi kalau yang suka pakai roti bun pun boleh, buat dua sekali.Tambah serbuk badam di atas lagi rasa crunchy.
KOREAN GARLIC BREAD ALMOND
Bahan-bahan:
Roti gardenia/roti bun
Serbuk badam@badam cincang
Bahan A
1 ketul butter
1 biji telur
3-5 ulas bawang putih
1sudu madu@gula
Parsley
Bahan B
250gm Cream cheese
2 sudu susu pekat
3 sudu susu cair/susu segar
Cara membuat:
1.Sebatikan A dengan cara cairkan butter,kemudian masukkan bawang putih biarkan sejuk seketika,kemudian masukkan sebiji telur yang dah dikocak ke dalam butter tadi bersama madu, parsley kering dan kacau sebati.
2.Untuk bahan B masukkan cream cheese ke dalam mangkuk.Aduk bersama susu pekat dan susu cair sehingga sebati dan ketepikan.
3.Kemudian ambil sekeping roti buang bahagian tepinya,letakkan cream cheese tadi dan lipat 2.Kelim pada bahagian tepi dengan garfu supaya tidak terbuka ketika membakar.
4.Salut roti ke dalam bahan A tadi susun atas dulang pembakar,dan bakar pada suhu 160°c selama 10 minit atau sehingga masak dan garing.Siap dihidangkan.