Nasi iaitu dari beras basmathi boleh dimasak dengan pelbagai cara masakan. Lebih-lebih lagi nasi dari negara Arab mahupun Mediterranean.

Kalau masak guna basmathi tu jangan lupa direndam dahulu sekurang-kurangnya setengah jam sebelum memasak. Barulah gebu nasi tu. Ni min kongsikan 4 resipi Nasi dari negara Yemen, Turki, Palestin dan Mesir.  Boleh jadikan juadah raya.

1. NASI DAGING YEMEN

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm daging | potong kiub besar
  • 4 cawan beras basmathi | basuh dan toskan
  • 2 biji bawang besar | mayang halus
  • 4 cawan air rebusan daging
  • 3 sudu makan mentega/minyak sapi
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu teh air rendaman safron
  • 1 sudu teh jus lemon
  • 2 helai daun bay leaf
  • 1 sudu teh biji lada hitam
  • 5 ulas bawang putih
  • Garam dan gula perang secukupnya
  • Bawang goreng dan kismis secukupnya
  • Air secukupnya

BAHAN-BAHAN B (TUMIS):

  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 4 ulas bawang putih | kisar
  • 3cm halia |kisar

CARA MEMASAK:

1. Rebus daging bersama bay leaf, lada hitam dan bawang putih hingga daging empuk. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan mentega di dalam periuk. Tumis bahan-bahan B dan bawang besar yang dimayang halus hingga wangi.
3. Masukkan serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis bersama sedikit air lalu teruskan menumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan daging yang telah direbus bersama air rebusan daging. Masukkan beras, garam dan gula perang secukup rasa. Tanak hingga masak.
5. Tuang air rendaman safron dan jus lemon ke dalam nasi. Kacau sebati.
6. Tambah bawang goreng dan kismis jika suka.
7. Angkat dan sedia dinikmati.

Saiz hidangan: 4-5 orang
Jenis hidangan : Yemen
Keistimewaan : Penuh perisa
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus dan didih

Info chef: Tidak perlu masak lauk lain kerana sudah terdapat daging di dalam nasi.

2. NASI KOSHARY RINGKAS

BAHAN-BAHAN A:

  • 4 cawan beras basmathi | basuh dan toskan
  • 4 cawan air rebusan ayam/daging
  • ½ cawan tomato puri
  • ½ cawan kacang dhal | rebus hingga empuk
  • 1 sudu teh air rendaman safron/pewarna kuning
  • Garam, lada sulah dan serbuk lada hitam secukup rasa

BAHAN-BAHAN B (TUMIS):

  • 2 sudu makan minyak sapi
  • 4 ulas bawang merah |mayang halus
  • 2 ulas bawang putih | mayang halus
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 4 biji buah pelaga

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan B hingga wangi.
2. Masukkan beras, tomato puri dan air rebusan ayam/daging.
3. Tambah garam, lada sulah, lada hitam dan tanak hingga nasi masak.
4. Renjiskan air rendaman safron/pewarna kuning dan gaul rata.
5. Gemburkan nasi sebelum dihidangkan bersama lauk-pauk yang bersesuaian.

Saiz hidangan: 3-4 orang
Jenis hidangan : Mesir
Keistimewaan : Penuh perisa dan lemak
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus dan didih

Info chef: Jika ikut resipi asli dari Mesir mereka akan menambah ½ cawan kacang kuda dan ½ cawan makaroni ketika nasi sedang mendidih. Kacang kuda direndam dulu.

3. NASI TURKI KAMBING

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan beras basmathi | basuh & toskan
  • 2 cawan air rebusan daging kambing
  • 2 cawan susu cair
  • 300gm daging kambing | potong dadu sederhana & rebus empuk
  • 2 biji ubi kentang |belah empat
  • 2 biji tomato | potong bulat
  • 1 batang lobak merah |potong bulat
  • 3 sudu makan minyak sapi
  • Garam secukup rasa
  • Kismis & bawang goreng | untuk hiasan
  • 2 – 3 biji telur rebus | pilihan

BAHAN-BAHAN B (KISAR):

  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 3cm halia
  • 2 sudu teh jintan putih

BAHAN-BAHAN C:

  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk lalu tumis bahan-bahan B dan C hingga wangi dan naik bau.
2. Masukkan daging kambing berserta air rebusan, susu cair, beras, garam, ubi kentang dan lobak merah lalu didihkan hingga nasi tanak.
3. Gemburkan nasi menggunakan garpu dan ratakan.
4. Jika suka boleh tambah 2-3 biji telur yang telah direbus ketika cecair telah sejat dan gaulkan sebati. Tabur dengan kismis dan bawang goreng.
5. Angkat dan sedia dinikmati

Saiz hidangan: 3-4 orang
Jenis hidangan : Turki
Keistimewaan : Rasa daging kambing
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus dan didih

Info chef: Enak jika dihidangkan bersama sup dan salad sayuran sebagai tambahan.

4.  Nasi Maqlubah Kambing

BAHAN-BAHAN :

  • 1 kg beras basmathi /basuh dan rendam setengah jam
  • 2 kg daging kambing /dipotong kiub 2 inchi@ 5 sm
  • 4 sudu makan rempah Maqlubah
  • 1 sudu makan serbuk lada hitam
  • 2 liter air stok daging
  • 2 biji bawang besar /dimayang
  • 10 ulas bawang putih/ diketuk
  • 2 batang kayu manis
  • 10 biji bunga cengkih
  • 10 biji buah pelaga
  • 5 biji cili hijau / potong 1 inci@ 2.5 sm
  • 3 biji lobak merah /dihiris dan goreng kuning keemasan
  • 3 biji terung panjang /dipotong bulat 1 sm, digoreng kuning keemasan
  • 6 biji kentang / dipotong bulat 1 sm , digoreng kuning keemasan
  • 300 gm kubis bunga/ dipotong, digoreng kuning keemasan
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 4 sudu makan minyak sapi
  • 1 sudu makan garam halus

Bahan hiasan :

  • Beberapa hiris tomato
  • Beberapa helai daun pudina
  • Beberapa hiris lemon

CARA MEMASAK :
1. Daging kambing direbus selama 30 minit, dan ambil air stoknya.
2. Panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam periuk.
3. Tumiskan bawang besar dan bawang putih.
4. Masukkan cili hijau bersama rempah ratus kayu manis, cengkih, pelaga, tumis hingga naik bau.
5. Masukkan rempah maqlubah dan serbuk lada hitam . Tumis hingga pecah minyak.
6. Masukkan air rebusan daging kambing dan masukkan garam halus
7. Didih dengan api perlahan selama 45 minit. Angkat asingkan kambing dan masukkan pula beras.
8. Kacau dan ratakan beras, laraskan sukatan air kira-kira 40 mm melebihi paras beras.
9. Biarkan mendidih dengan api sederhana dan tutup api sebelum kering.
10. Sediakan periuk lain, masukkan satu sudu makan minyak masak.
11. Masukkan satu senduk daging kambing, masukkan satu lapisan sayuran yang telah digoreng tadi diikuti satu lapisan beras. Lapiskan sayur, daging dan beras secara berselang seli.
12. Setelah semua dimasukkan keringkan nasi menggunakan api paling kecil selama 20 minit.
13. Setelah masak ambil dulang dan tutup periuk menggunakan dulang. Angkat periuk dan terbalikkan atas dulang tadi dan ketuk perlahan-lahan bahagian luar periuk.
14. Tarik periuk keluar perlahan-lahan dan hiaskan nasi dengan hirisan lemon, daun pudina dan tomato.

Saiz hidangan : 8 -10 orang
Waktu memasak : 1 jam 45 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis hidangan : Nasi Arab Palestin dan Syria
Keistimewaan : Berbeza dengan nasi Arab yang lain, nasi Maqlubah menggunakan sayur goreng sebagai ramuan.
Anggaran kos : RM 70

INFO CHEF : Nasi Maqlubah adalah sajian Arab yang terkenal di Palestin dan Syria. Campuran daging dan sayur menjadikan ia sajian nutrisi lengkap berempah dan lazat.