Anda dan keluarga suka makan steamboat? Kalau makan di restoran, harganya boleh tahan mahal. Kalau nak tahu, tahap keenakan sesuatu hidangan steamboat ni terletak pada sos pencicahnya. Jika sedap sos, makan sedaplah steamboat anda tu. Nak cuba buat sendiri sos steamboat homemade? Ini resipi sos yang anda kena cuba.
Lontong Goreng selain sesuai untuk menu sarapan pagi, boleh juga dijadikan menu istimewa untuk rumah terbuka. Lontong Goreng adalah hidangan serba boleh kerana ia boleh dihidangkan mengikut cita rasa anda. Boleh tambah sayur-sayuran seperti tauge, sawi hijau, kubis dan sebagainya. Anda juga boleh memilih sama ada udang, daging cincang atau ayam dalam masakan anda. Boleh juga disesuaikan dengan sos dan sambal untuk perasakan Lontong Goreng dengan cara yang anda suka. Jom kita cuba resipi Lontong Goreng yang dikongsikan oleh Nurul Ateekah
RESEPI LONTONG GORENG@NASI IMPIT GORENG
BAHAN-BAHAN:
Lontong 900 gram (dipotong dadu besar) Udang sederhana (200- 300gram) Isi dada ayam (direbus & dicarik ) 2 sudu besar sos cili – beli online 2 sudu besar sos tomato – beli online 2 sudu besar sos ikan – beli online 3-4 sudu besar kicap manis – beli online Kucai (agak-agak) Kubis dihiris tipis (jika mahu) 4 biji telur 1-2 sudu besar gula – beli online Garam (jika perlu Serbuk perasa ( jika perlu ) Daun sup (bahan hiasan ) Cili merah (bahan hiasan) Daun bawang (bahan hiasan)
BAHAN YANG PERLU DIKISAR:
10-15 batang cili kering ½-1 biji bawang besar 5 ulas bawang putih 2-3 sudu besar udang kering
CARA MASAK:
1. Panaskan minyak secukupnya. Masukkan bahan yang telah dikisar tadi dan masak sehingga pecah minyak.
2. Masukkan udang dan masakkan ia seketika.
3. Kemudian, masukkan sos cili, sos tomato, sos ikan, kicap, gula, garam dan serbuk perasa (jika perlu) dan gaulkan.
4. Masukkan lontong, kucai, kubis, isi ayam dan telur. Gaulkan kesemuanya sehingga sebati.
5. Kemudian taburkan cili merah, daun bawang dan daun sup.
Bagi yang mengenali Cikgu Afy, pasti tahu yang wanita ini sangat suka berkongsi resipi di laman facebook miliknya. Resipi yang dimasak bukan calang-calang. Semuanya lengkap berinformasi dan nampak menyelerakan! Bagi anda yang menggemari hidangan Lamb Chop, boleh cuba resipi perkongsian Cikgu Afy ni. Memang nampak sedap! Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI LAMB CHOP CINTA
BAHAN PERAP DAGING ( 3 KEPING)
3 sudu makan sos lada hitam
3 sudu makan serbuk keju/cheese ( dalam plastik. Boleh didapati di kedai bakeri)
1 sudu makan sos spageti cendawan
3/4 sudu makan lada hitam kisar
1/2 sudu teh parsley flakes
CARA MEMERAP:
Satukan semua bahan perapan dalam bekas besar.
Lumurkan pada kepingan daging kambing yang telah dicuci bersih tanpa darah beku.
Perap selama 8 jam untuk hasil yang terbaik.
Perapan tidak perlu ditambah garam kerana serbuk keju sudah memberikan rasa.
Jika perap daging semalaman, kena simpan dalam peti sejuk di bahagian bawah.
CARA MEMANGGANG:
1. Panaskan 3/4 sudu makan planta di atas pan dan susun daging yang diperap dengan teliti.
2. Masak menggunakan api yang agak besar. Daging harus sentiasa dibalik-balikkan. Anggaran masa memasak adalah 10-15 minit.
3. Pastikan konsistensi daging tidak garing kering dan masih berjus serta lembut.
4. Sebelum diangkat, boleh layurkan daging sekejap di atas api gas. Ia bertujuan untuk menaikkan bau daging. Jika tak suka, boleh abaikan langkah ini.
RESIPI SOS BLACK PEPPER
BAHAN-BAHAN:
3/4 sudu makan planta
1 ulas bawang putih | racik halus
1 tin sos spageti keju (250gm)
1/2 tin air suam
1 1/2 sudu makan serbuk keju
1/2 sudip kicap lemak manis
3/4 sudu makan serbuk lada hitam kisar
3/4 sudu teh gula
CARA MEMASAK:
1. Cairkan planta menggunakan api kecil sahaja. Kemudian masukkan bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
2. Seterusnya masukkan sos spageti keju dan juga air suam.
3. Masukkan serbuk keju dan kicap lemak manis.
4. Tambahkan juga serbuk lada hitam kisar dan gula. Bagi mengelakkan sos terlebih manis, tambahkan gula sedikit demi sedikit sambil dirasa.
5. Kacau sos hingga sebati dan padamkan api. Sedia untuk dinikmati bersama daging tadi.
6. Bagi melengkapkan hidangan, boleh disajikan bersama kentang goreng, sos cili, mayones, jagung rebus dan juga coleslaw.
Pernah cuba menu Daging Goreng Kentang? Ringkas resipinya namun rasa sangat sedap. Bagi penggemar daging, masakan ini memang mudah dan senang disediakan. Kombinasi daging bersama kentang pastiya akan memberikan rasa yang lebih enak. Namun pastikan daging tersebut lembut dan empuk. JOm cuba resipi perkongsian saudari Nadia Mohamad ni. Pasti puas hati.
1. Gaul ubi kentang yang telah dipotong bersama garam. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat.
2. Kemudian goreng pula daging yang telah digaul bersama kunyit. ( seeloknya rebus daging dengan sedikit air tanpa minyak dulu. bila kering, masuk minyak lebihan gorengan kentang tadi. Ini petua nak bagi daging empuk)
3. Apabila daging telah masak, angkat. Masukkan cili dan bawang holland yang sudah dikisar dalam minyak lebihan gorengan tadi.
4. Gaul rata dan tunggu sampai garing. Seterusnya masuk garam dan sedikit perasa.
5. Akhir sekali, masukkan daging dan ubi kentang. Gaul rata dan angkat. Sedia untuk dinikmati.