Anda dan keluarga suka makan steamboat? Kalau makan di restoran, harganya boleh tahan mahal. Kalau nak tahu, tahap keenakan sesuatu hidangan steamboat ni terletak pada sos pencicahnya. Jika sedap sos, makan sedaplah steamboat anda tu. Nak cuba buat sendiri sos steamboat homemade? Ini resipi sos yang anda kena cuba.

 

RESIPI SOS STEAMBOAT HOMEMADE ALA JOHNNY’S

 

BAHAN-BAHAN:

10 biji cili merah (cili besar)

4 ulas bawang putih

5 sudu besar minyak bijan

5 sudu besar sos ikan

5 sudu besar cuka epal – tak ada cuka biasa pun ok

2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar kicap – sis guna kicap kipas udang manis

1 sudu besar pati sunquick

1 sudu kecil tepung jagung

1 cawan air

garam dan gula secukup rasa

2 sudu besar bijan – digoreng tanpa minyak

Sedikit daun ketumbar – dihiris halus

 

CARA MEMASAK:

1. Kisar cili merah dengan bawang putih hingga halus.

2. Masukkan bahan kisar, minyak bijan, sos ikan, cuka, sos tiram, kicap dan sunquick ke dalam periuk

3. Masak hingga mendidih. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dengan 1 cawan air.

4. Masak hingga kuah agak pekat dan berkilat. Rasa garam dan gula secukupnya.

5. Sebelum tutup api,masukkan sedikit bijan yang telah digoreng tanpa minyak dan hirisan daun ketumbar.

 

BAHAN SUP STEAMBOAT ( STOK AYAM)

3 ulas bawang putih – ditumbuk

Sedikit minyak untuk menumis

2 ketul kiub pati ayam

Tulang ayam

Garam secukup rasa – jika perlu

Hirisan daun ketumbar

 

CARA MEMASAK:

1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk.

2. Tumiskan bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan airdengan secukupnya.

3. Bila dah mendidih,masukkan kiub pati ayam dan tulang ayam (kalau ada).

4. Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar. Bila stok ayam ni dah masak,boleh la masukkan bahan-bahan steamboat ya.

5. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Saba Natasha