
Anak-anak kadang-kala susah sangat kalau nak makan pagi. Tak ada selera katanya. Anda mungkin boleh cuba hasilkan roti goreng macam ni. Simple dan rasanya pun sedap juga. Kalau ada roti sandwic yang dah kurang lembut, masak cara sebegini pasti akan jadi lebih enak. Sesuai sangat dinikmati sebagai alas perut sebelum menikmati hidangan yang lebih berat.
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji telur gred A
- 2@ 3 sudu makan susu pekat manis
- Secubit garam
- Roti potong (besar)
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Pecahkan telur. Masukkan susu dan garam. Kacau hingga sebati.

2. Potong roti ikut suka pastu celup dalam adunan tadi.

3. Bila minyak dah panas. Goreng aje apa tunggu lagi. Hehe

4. Taraaa! Ciapp. Sedia untuk dinikmati.

Kredit gambar & resipi: Ratna Sari Zain
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Donut Paha Ayam. Memang ‘Rare’! Anak-Anak Pasti Suka.



Berikan kelianan pada donut anda dengan pemegang istimewa seakan memegang peha ayam.
DONUT PAHA AYAM
BAHAN A:
- 1/2 cawan air suam
- 1 sudu makan gula
- 6gm yis
( Biarkan selama 1 jam sampai yis mengembang)
BAHAN B:
- 500gm tepung gandum
- 2 biji kuning telur
- 30gm margerin
- 30gm shortening
- 5gm ovalette
- 1 biji ubi kentang kecil | rebus & lecek
- 1/2 sudu teh garam
BAHAN C ( KRIM):
- 250gm shortening
- 50gm margerin
- 1 sudu makan gula
- Sedikit garam
( satukan semua bahan dan pukul)
- Coklat rice secukupnya
CARA MEMASAK:
- Campur bahan A bersama tepung. Uli seketika.
- Kemudian masukkan ubi kentang, marjerin, shortening dan ovalette. Uli lagi.
- Masukkan kuning telur serta garam. Uli hingga sebati dan sempurna. Biarkan doh naik 2 kali ganda dalam 1 jam.
- Bahagiakan doh kepada 10-14 bahagian dan bulatkan. Cucuk doh pada lidi dan bentukkan menjadi seakan bentuk paha ayam. Tabur tepung supaya doh tidak melekat.
- Biarkan donut selama 30 minit sebelum digoreng menggunakan api perlahan sehingga masak.
- Sejukkan donut dan sapukan krim serta coklat rice dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Bika Ambon
Kulit Limau Mandarin Oren Kering, Snek Tahun Baru Cina Yang Mudah

Mudah je rupanya nak buat snek Kulit Limau Mandarin Oren ni. Hanya perlu sediakan tiga bahan sahaja dah menjadi snek mudah ni. Bila menjelang Tahun Baru Cina memang tiba-tiba banyak stok limau mandarin di rumah kan? Kulitnya boleh disimpan buat snek dengan langkah mudah yang akan dikongsikan dibawah. Boleh cuba di rumah sahaja tak perlu beli lagi.
Resipi penuh telah dikongsikan oleh Christine’s Recipe. Jom kita cuba!
KULIT LIMAU MANDARIN KERING

BAHAN-BAHAN:
Anggaran 10 biji limau
Garam
Air
CARA PENYEDIAAN:
1. Buang kulit limau, kalau boleh kulit dia tu kupas sekali atau 2 kali kopek je.. sebab kan limau ni mudah lekang dari isinya kan.. senang nak cuci nanti nak buang putih kat dalam kulit limau tu
2. Sediakan air dalam mangkuk yang boleh tenggelamkan kulit limau dan masukkan garam.. agak-agakla garam tu ya.kacau sikit biar garam dan air tu sebati sikit
3. Rendam kulit limau dalam air bergaram nak bagi hilang wax kat kulit limau tu.. gosok-gosok sikit cuci nak guna dengan berus gigi pun boleh..
4. Rendam dalam 30 minit, bila dah nampak urat putih kat kulit limau dah mula serap air tu boleh la mula mengikis guna sudu .. buang yang urat putih tu pahit..
5. Masa proses merendam ni urat putih senang nak buang.
6. Bersihkan kulit limau dan mula atur atas dulang dan jemur dalam 3- 4 hari dan pastikan kulit limau betul-betul kering sebelum disimpan dalam bekas kedap udara

SELAMAT MENCUBA!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:
Murtabak Mini Rangup Gunakan Kulit Popia

Bila makan makan murtabak mini comel akan rasa kerangupan dan keenakan inti rempah kari.
MURTABAK MINI
BAHAN-BAHAN INTI:
- 500 gram isi ayam / daging di cincang
- 5 biji kentang di potong dadu
- 3 sudu makan rempah kari
- 1 ulas bawang putih di hiris
- 1 biji bawang besar dihiris
- 2 biji bawang besar di potong dadu
- Hirisan daun sup
- Sedikit garam
- Sedikit gula
- Sedikit minyak masak utk menumis.
CARA MEMASAK INTI:
1. Panaskan kuali. Tuangkan sedikit minyak masak. Masukkan bawang yang dihiris.
2. Maaukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak.
3. Masukkan isi ayam dan masukkan kentang. Masukkan air separas bahan-bahan yang dimasak. Jangan lebih nanti inti lembik.
4. Masak sehingga air hampir kering. Masukkan sedikit garam dan gula. (Jika suka boleh letakkan serbuk perasa).
5. Masak hingga betul-betul kering. Sejukkan dan sedia uuntuk langkah menyediakan murtabak mini.
CARA MENYEDIAKAN MURATABAK MINI:
1. Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam. Masukkan bahan2 inti ayam dan kentang yang dimasak tadi.
2. Masukkan daun sup dan bawang. Kacau hingga sebati.
3. Buka kulit popia, letak atas dulang. Ambil 3 sudu makan inti yang di campurkan dengan telur dan bawang tadi tu. Letak di tengah-tengah kulit popia intinya. Lipat atas, bawah, kiri dan kanan. Terbalikkan bila di lipat dan masukkan dlm kuali.
4. Untuk masak panaskan kuali, letakkan sedikit minyak. Letakkan popia. Kalau suka boleh letak minyak banyak tapi bagi yanh yang tidak suka berminyak boleh letak sedikit sahaja. Jadi ikut selera masing-masing.
5. Bakar sehingga masak. Balik-balikan dan bila sudah masak bolehlah dihidangkan. Ulangi langkah membuat sehingga siap.
INFO: Sedap makan masih ketika panas kerana kulit masih rangup.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Roshima Ibrahim Shima
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:








