
Wah memang terbaiklah dapat nikmati kuih legend ni. First time buat ambik resepi dari Facebook juga. Alhamdulillah menjadi.Resepi putu bambu acuan kuih lompang. Ada ubah sikit resipi.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1 cawan air
1/2sudu teh garam (agak2 je takut masin)
1 helai daun pandan
(Air + daun pandan+ garam masak sampai naik wangi)- tutup api
Cara memasak:
1.Ambik air 16 sudu masukkan ke dalam tepung beras kemudian gaul(akan berketul2)
2.Kemudian ayak di dalam penapis kasar sampai habis. Dia akan menjadi tepung balik. Biar dan jgn diuli. 3.Masukkan ke dlm acuan lompang, masukkan gula merah. Kemudian tabur tepung tadi. Jgn tekan2. Jgn bagi padat.
4.Panaskan air dlm kukusan sehingga mendidih dahulu. Tudung periuk pengukus mestilah dilitupi dgn kain supaya wap air tidak terkena atas kuih. Kukus selama lebih kurang 15minit dgn api yg kuat
Kredit:Koleksi Resipi Kuih Muih
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuih Pulut Sekaya Sedap, Mudah & Gerenti Jadi

Isi Kandungan
ToggleRamai yang suka makan Kuih Pulut Sekaya atau juga dikenali dengan nama Kuih Tok Aji Serban tetapi tak berani nak cuba masak sendiri di rumah kerana risau kuih ini sukar untuk dihasilkan. Jangan bimbang, sebenarnya mudah sahaja. Anda boleh rujuk resipi langkah demi langkah perkongsian saudari Faizah Diandra Khalid. Lengkap dengan gambar. Barulah mudah untuk dirujuk. Jom cuba! Hasilnya memang enak dan beliau guna resipi ini untuk jualan juga. Selamat mencuba!
CARA MASAK KUIH PULUT SEKAYA YANG SEDP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
10 biji telur
5 ketul gula melaka – beli online disini
2-3 sudu gula
1 cawan air
Daun pandan
Sedikit esen vanilla – beli online disini
3 pot beras pulut (rendam sekejap) – beli online disini
1 cawan santan
Sedikit garam
Air secukupnya
Sedikit tepung gandum – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Pecahkan telur dalam bekas dan pukul manja. Ketepikan.
2. Satukan gula melaka, gula, 1 cawan air dan daun pandan. Masak hingga gula cair.
3. Bila larutan gula telah sejuk, campurkan ke dalam bekas berisi telur tadi.
4. Masukkan sedikit esen vanilla. Kacau sebati.
5. Ambil beras pulut yang telah direndam tadi. Masukkan ke dalam loyang.
6. Masukkan santan dan sedikit garam. Masukkan juga air. Sukatannya hingga paras pulut sahaja.
7. Kukus pulut hingga masak sempurna.
8.Bila pulut sudah masak, tekan pulut supaya mampat dan padat dalam loyang.
9. Cucuk permukaan pulut menggunakan garpu dan tabur sedikit tepung. Ia bertujuan supaya adunan melekat pada pulut.
10. Tuang adunan telur tadi dan kukus sekali lagi hingga masak.
11. Sejukkan seketika dan Pulut Sekaya sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Faizah Diandra Khalid
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Suka makan? Dapatkan lebih banyak resipi harian yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan terbaru yang mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Rahsia Buat Kuih Cakoi Lembut & Gebu

Minum petang kalau ada kuih muih atau kudapan pasti sedap. Kuih yang simple dan mudah buat ialah cakoi. Nak lembut dan gebu rasanya boleh cuba resipi yang dikongsi ini.
CAKOI
Bahan A:
¹/2 kilo tepung gandum-beli online di sini
¹/2 peket yis mauripan-beli online di sini
Gaul bersama.
Bahan B:
2 sudu majerin-beli online di sini
2 sudu gula pasir-beli online di sini
2 sudu besar susu pekat manis-beli online di sini
Dapatkan EKOBEE 3 IN 1 INTELLIGENT MULTI-COOKER WITH STEAM TRAY dengan HARGA ISTIMEWA DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
Cara membuat:
1.Campur A & B. Gaul bersama.
2.Guna air sejuk peti ais. Lebih kurang 1¹/4 cawan.
3.Uli hingga adunan tak melekat dekat tangan.
4.Perap hingga naik dan kembang. Lebih kurang 1 jam atau lebih.
5.Canaikan doh dan potong ikut bentuk yang kita suka.
6.Goreng dengan api sederhana.
Sambal Air Asam
7-8 biji lada kering
3 ulas bawang puteh
5 sudu besar gula pasir
1 sudu teh garam
2 sudu tepung jagung
Cara membuat:
1.Blend hingga lumat.
2.Rebus bahan blend. Masukkan 3 keping asam keping.Letak air secukupnya. Tambah sedikit cuka makan. Tunggu hingga didih.
3.Perasakan masam,masin dan pedas secukupnya.
4.Lebihkan manis untuk sambal air asam ini.
Kredit: Rossita Omar
Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:
Buat Sendiri Popia Sayuran Vietnam. Isi Padat, Puas Hati Makan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kuih Kaswi Gula Merah, Mudah Buat Untuk Minum Petang

Sedapnya Kuih Kaswi / Kosui Gula Merah ni. Lembut, lemak manis dan makan pula dengan kelapa parut, memang buka selera. Bagi anda yang nak cuba belajar buat kuih ni, resipi Kuih Kaswi Gula Merah perkongsian saudari NorDiana Mat Desa ni antara yang terbaik yang boleh dicuba. Resipi ni memang lembut dan bergoyang. Bila dah sejuk pun masih lembut. Pasti puas hati. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH KASWI / KOSUI GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1/2 cawan tepung ubi – beli online disini
1 sudu air kapur (secubit kapur + sesudu air kapur yang siap dibancuh) – beli online disini
1 cawan gula merah – beli online disini
1 helai daun pandan
3/4 cawan gula pasir – beli online disini
5 cawan air
Kelapa parut – ambil bahagian putih sahaja
Sedikit garam garam
CARA MEMASAK:
1. Larutkan gula pasir dan gula merah dengan 2 cawan air. Masak atas api sekejap untuk hancurkan gula. Letak daun pandan untuk aroma. Bila gula telah larut, biarkan sejuk.
2. Dalam bekas berasingan, campurkan tepung gandum, tepung ubi dan air kapur bersama 3 cawan air. Sebatikan.
3. Kemudian masukkan air gula yang dimasak tadi. Kacau sebati dan tapis.
4. Guna adunan ke dalam loyang bersaiz 8×8.
5. Kukus adunan kuih selama 30 – 40 minit.
6. Bila Kuih Kaswi telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
7. Gaul kelapa parut bersama sedikit garam. Kemudian kukus sekejap supaya kelapa tahan lama dan lambat basi.
8. Gaulkan potong Kuih Kaswi bersama kelapa parut. Sedia untuk dinikmati.
TIP UNTUK POTONGAN KUIH KASWI YANG CANTIK
- Tunggu kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong.
- Potong guna pisau plastik yang telah disapu dengan sedikit minyak.
Kredit resipi & foto: NorDiana Mat Desa
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Udang Masak Berempah Tersedap. ‘Confirm’ Tak Menyesal Cuba
Buat Kek Guna Resipi Dari Buku BM Darjah 2. Sedap & Memang Menjadi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official