Kuih Dangai atau Rangin merupakan salah satu kuih tradisional warisan yang semakin terpinggir dan jarang dilihat dek arus permodenankini. Iany sedap di makan di waktu petang bersama hidangan kopi O panas. Cara penyediaannya pun sangat mudah. Jom kita kenali satu lagi resepi kuih tradisional kita. Selamat mencuba puan-puan!

 

RESIPI KUIH RANGIN/DANGAI Tak Perlu Pembakar, Guna Magic Pan Jer Buat Kuih Dangai Ni Mudah Sangat! 

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 4 cawan kelapa parut
  • 2 cawan tepung pulut
  • 3/4 cawan gula
  • 1 1/2 sudu kecil garam

 Tak Perlu Pembakar, Guna Magic Pan Jer Buat Kuih Dangai Ni Mudah Sangat!

Tak Perlu Pembakar, Guna Magic Pan Jer Buat Kuih Dangai Ni Mudah Sangat!

CARA MEMASAK:
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati. Jangan biar kelapa berketul2, leraikan ye..!
2. Tuang ke dalam loyang yang telah disapu marjerin (Miza sapu marjerin kat pemanggang ajaib — play save kekekeke)
3. Bakar dalam oven dengan suhu 150c selama 30 minit (ikut suhu oven masing2) — kalau guna pemanggang ajaib, guna api perlahan supaya kelapa tak hangus.. lepas 5 minit camtu, terbalikkan ke side lagi satu… supaya garing merata di kedua2 belah…
4. Keluarkan dari loyang, tunggu sejuk sikit.. potong dan boleh la dihidangkan (dasar pelahap… miza layan panas2 tu, sedap woooo)

IKLAN

 

IKLAN

Kongsi resipi & gambar: Miza Zamani

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI