Kali ini RASA ingin kongsikan resipi daripada Ruzanna Abd Rahman. Wanita ini membuat kuih Puteri Ayu yang cantik kejadiannya.
Kuih ini sesuai untuk dinikmati pada waktu pagi sebagai sarapan. Boleh juga dihidangkan sebagai juadah minum petang.
Kuih orang lama, namun tetap diminati hingga kini. Jom kita cuba!
Ads
KUIH PUTERI AYU
BAHAN-BAHAN
3 biji telur ayam
1 cawan gula
1 sudu kecil ovellete
100 ml santan
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil emulco pandan
Sedikit pewarna hijau
Ads
Ads
CARA MEMBUAT
1. Satukan telur ayam, gula dan ovellete. Gunakan mixer dan kisar sehingga gebu serta ringan.
2. Masukkan santan. Kisar lagi sehingga ringan.
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder. Kisar lagi.
4. Masukkan emulco pandan dan pewarna hijau. Kacau lagi.
5. Masukkan dalam acuan dan kukus selama 10 minit.
Cantik kejadian kuih ini.Sentiasa menjadi kegemaran ramai.
Kuih bakul adalah kuih tradisi masyarakat Cina tatkala menyambut perayaan mereka. Apa kata cuti Tahun Baru Cina nanti kita cuba buat kuih ni.
KUIH BAKUL
BAHAN-BAHAN
190 gram gula pasir
400 gram gula merah
500 ml air
500 gram tepung pulut
200 ml santan
Daun pisang secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Masukkan gula pasir, gula merah dan air ke dalam periuk. Kacau sehingga larut dan biarkan sejuk.
2. Sementara itu, sediakan tepung pulut ke dalam mangkuk.
3. Tuangkan larutan gula dan santan tadi ke dalam tepung pulut dan kacau sehingga sebati.
4. Masukkan adunan tepung pulut yang telah sebati itu ke dalam kuali dan kacau sehingga adunan menjadi likat.
5. Sementara itu, alas tin dengan daun pisang. Pastikan daun pisang melebihi bahagian atas tin supaya senang mengikatnya di sekeliling (daun pisang dikelepetkan ke bawah).
6. Didihkan air dan kecilkan api.
7. Tuangkan adunan ke dalam tin dan kukus selama 8 jam. Pastikan air yang ditambah ke dalam pengukus adalah air mendidih.
Tip: Penutup kukus perlu dibungkus dengan beberapa lapisan kain atau pembalut aluminium supaya wap air tidak menitik ke atas kuih.
Ada sesiapa yang mengidam nak makan Vadai @ masalodeh petang ni? vadai ni sedap dimakan panas-panas.😋😋😁. Time goreng wangi harum semerbak bau rumah…😃 Boleh tiru resipi mak sy…
BAHAN-BAHAN: -kacang dal sy beli 1.50 -bawang 1biji potong dadu -jintan besar -cili kering potong kcik2 -daun kari
CARA MEMASAK: Rendam kacang dal 3 jam Kemudian kisar halus semuanye..tinggalkan segenggam jer yg tak kisar untuk di campur sekali dengan yang dikisar semasa kisar, air jgn bnyak sgt… Tos airnye kemudian bole la gaul sebati semua bahan2. Perasakan garam gule sikit n aji… Tunggu 1 jam boleh goreng… Siapp…🤗
Donat yang lembut dan gebu semestinya digemari ramai. Sekali gigit, doh seakan cair di mulut. Nikmatnya. Namun bila sudah banyak resipi yang dikongsi, ramai yang keliru mana satu resipi donat gebu yang harus dicuba terlebih dahulu. Min cadangkan anda cuba resipi dari saudari Nur Shuhada’ Ahmad Mahir ni. Mudah dan ringkas malah hasilnya nampak sangat menyelerakan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT DONAT YANG LEMBUT, GEBU & SEDAP
BAHAN-BAHAN A: 1 paket yis kering mauripan – beli online disini 2 sudu besar susu pekat manis – beli online disini Anggaran 1 cawan air suam 2 sudu teh gula – beli online disini (Campur semua bahan A dan biarkan sehingga berbuih)
1. Campurkan bahan A, B & C ke dalam bekas. Kemudian uli hingga sebati. (empunya resipi uli guna Breadmaker selama 30 minit). 2. Bila doh telah sempurna, bahagikan kepada beberapa bahagian. Bentukkan doh bulat-bulat dan buat lubang. 3. Agak-agak doh sudah mengembang hampir 2 kali ganda dari saiz asal, boleh mula menggoreng dengan api sederhana hingga masak. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum masukkan doh. 4. Angkat donat, toskan minyak dan salutkan bersama gula.
5. Donat gebu yang sangat sedap sedia untuk dinikmati.