Nampak menarik betul resipi puding swiss roll ni. Resipi ni boleh olah juga guna jenis kek swiss roll perisa apa yang kita suka. Cara penyediaan pun sangat mudah dan tak terlalu susah untuk disiapkan. Bahan-bahan yang diperlukan juga mudah dijumpa di pasaraya berdekatan dengan rumah. Resipi ni dikongsikan Mr. Ali di Facebook ni meraih sambutan yang sangat hangat. Air tangan lelaki ni memang lain macam sikit kalau dah pandai memasak, betul tak? Apa kata korang cuba redipi puding swiss roll ni nanti? Bolehlah buat stok minum petang.
Dapur bersepah?? Gunalah Muzy 3 Layer Anti Dust Dish Storage Boxbarang dapur tersimpan rapi confirm tak sakit mata lepas ni! Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5disini!!!
CARA PENYEDIAAN:
– Panaskan 900 ml air bersama sama 12 gram agar agar tali atau boleh pakai serbuk agar agar dan 185 gram gula .
-Bila agar agar dah terurai, gula dah larut and mendidih sila masukkan satu titik or dua titik pewarna hijau. Kacau hingga tiada ketul dan warna sebati . Dh sebati off api. Tunggu dalam 2-3 minit.
-Masukan agar agar tadi kedalam bekas. Masukan dalam 2-3 senduk sahaja . Boleh rujuk gambar.
– Selepas tu masukkan swiss roll yg siap dipotong. Susun keliling dinding bekas. Seterusnya potong kecil kecil dan mampatkan biar ia jadi satu layer swiss roll. Rujuk gambar
– Masukkan lagi agar agar sedikit demi sedikit sampai agak agak dah menutupi lapisan swiss roll tadi. Masukan dalam peti atau chiller selama 10 minit bagi dia set
– Sementara itu lebihan agar agar tadi on atas api balik dan masukkan 135 susu full cream atau boleh pakai susu cair. Kacau sebati. Dah sebati off api. Ketepikan dalam 4-5 minit
Hari ni jom kita memenuhkan balang kuih sempena dah boleh rentas negeri. Buat banyak-banyak boleh hadiahkan kepada ibu bapa dan sanak saudara yang dah lama dirindui. Swiss Tart Almond Nutella dengan rasanya yang rangup ditambah dengan kacang badam dan Nutella memang jadi kesukaan ramai.
Swiss Tart Almond Nutella Bahan-bahan: 2 ketul buttercup pure 140 gram gula aising-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu esen vanila-BELI ONLINE DI SINI 3 cawan tepung jagung(ayak)-BELI ONLINE DI SINI 3 cawan tepung gandum cap ros(ayak) 1/2 cawan coklat rice(hiasannya) Nutella Kacang badam
Cara membuat: 1.Satukan buttercup bersama gula aising dan esen vanila. Gaul sebati guna senduk kayu. 2.Masukkan sedikit demi sedikit tepung jagung dan tepung gandum.Gaul sebati. 3.Selepas itu masukkan coklat rice ke dalam adunan dan gaul seketika. 4.Kemudian bolehlah masukkan adunan ke dalam piping beg yang telah diletakkan acuan. Picit ikut kreativiti masing-masing dan letakkan coklat nutella di tengah-tengah bersama kacang badam. 5. Bakar dalam suhu 150 darjah selama 25 minit mengikut oven masing-masing. Sebelum masukkan adunan, panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit. Selamat mencuba
Lauk ayam, daging, sotong dan udang, adakalanya bosan juga. Jika sesekali datang ‘mood’ nak makan makanan ringkas, lauk Sambal Sardin Cili Kering antara yang anda boleh pertimbangkan. Makan dengan nasi sedap, nak cicah dengan roti pun jalan. Best! Jom cuba!
BAHAN-BAHAN:
1 tin sederhana ikan sardin | diasingkan kuah dan ikan digoreng seketika
8 biji tomato ceri
1 biji ubi kentang | dihiris dan digoreng seketika
3 sudu makan pes cili kering
1/3 biji bawang besar | hiris
2 ulas bawang putih | cincang
Daun bawang | hiris
Garam secukup rasa | tambah gula jika perlu
3 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan pes cili, kacau hingga pecah minyak.
4. Masukkan kuah sardin dan sardin yang telah digoreng. Kacau rata.
5. Kemudian masukkan tomato ceri dan ubi kentang yang telah digoreng.
6. Perasakan dengan garam secukup rasa dan juga daun bawang. Masak seketika.
7. Tutup api, angkat dan hidangkan.
Tonton video penyediaan Sambal Sardin Cili Kering:
Sana sini orang bercakap tentang roti yang satu ini. Roti Pandan gula melaka yang dikeluarkan oleh syarikat Gardenia. Buat anda yang belum lagi mendapatnya dan suka nak membuatnya sendiri, jom tiruvasi gaya Ritz the BAKER pula.Roti mengikut resipi ini sedikit tawar dan siapa yang sukakan manis, boleh tambah kuantiti gula kepada 20% (100g). Jom kita mulakan.
Roti Pandan Gula Melaka (2 pax)
Bahan-Bahan: 500g tepung roti 15g tepung susu 15g tepung ubi 14g kelapa parut 8g garam 50g gula kastor 11g yis kering 5g bread improver *optional 10g pes pandan 40g shortening 330g air tapis 30g gula Melaka
Cara membuat: 1. Masukkan kesemua bahan kering ke dalam mixer (kecuali gula melaka). Seterusnya masukkan air dan pandan paste dan uli pada kelajuan perlahan. 2. Selepas doh terbentuk, masukkan shortening dan uli pada kelajuan sederhana sehingga doh “fully developed”
3. Pindahkan doh ke atas meja dan bahagikan doh kepada 2 biji. Anggaran 480g sebiji.
4. Gelek doh dan taburkan gula Melaka di atasnya. Anggaran 15g setiap doh.
5. Gulung doh dari atas ke bawah dengan kemas
6. Pindahkan doh ke dalam loyang pembakar. Saya pakai saiz 20cm x 10cm x 10cm
7. Kembangkan doh sehingga 3/4 ketinggian doh. *tadi saya biarkan kembang lebih sikit.
8. Bakar pada suhu 180-200 darjah selsius selama 30-40 minit. (Bergantung kepada oven masing-masing) Selamat mencuba.