Nampak menarik betul resipi puding swiss roll ni. Resipi ni boleh olah juga guna jenis kek swiss roll perisa apa yang kita suka. Cara penyediaan pun sangat mudah dan tak terlalu susah untuk disiapkan. Bahan-bahan yang diperlukan juga mudah dijumpa di pasaraya berdekatan dengan rumah. Resipi ni dikongsikan Mr. Ali di Facebook ni meraih sambutan yang sangat hangat. Air tangan lelaki ni memang lain macam sikit kalau dah pandai memasak, betul tak? Apa kata korang cuba redipi puding swiss roll ni nanti? Bolehlah buat stok minum petang.
Dapur bersepah?? Gunalah Muzy 3 Layer Anti Dust Dish Storage Boxbarang dapur tersimpan rapi confirm tak sakit mata lepas ni! Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5disini!!!
Ads
CARA PENYEDIAAN:
– Panaskan 900 ml air bersama sama 12 gram agar agar tali atau boleh pakai serbuk agar agar dan 185 gram gula .
-Bila agar agar dah terurai, gula dah larut and mendidih sila masukkan satu titik or dua titik pewarna hijau. Kacau hingga tiada ketul dan warna sebati . Dh sebati off api. Tunggu dalam 2-3 minit.
-Masukan agar agar tadi kedalam bekas. Masukan dalam 2-3 senduk sahaja . Boleh rujuk gambar.
Ads
– Selepas tu masukkan swiss roll yg siap dipotong. Susun keliling dinding bekas. Seterusnya potong kecil kecil dan mampatkan biar ia jadi satu layer swiss roll. Rujuk gambar
– Masukkan lagi agar agar sedikit demi sedikit sampai agak agak dah menutupi lapisan swiss roll tadi. Masukan dalam peti atau chiller selama 10 minit bagi dia set
– Sementara itu lebihan agar agar tadi on atas api balik dan masukkan 135 susu full cream atau boleh pakai susu cair. Kacau sebati. Dah sebati off api. Ketepikan dalam 4-5 minit
Pulut kuning makanan tradisional yang sedap dimakan dengan rendang ayam atau daging, mahupun kuah kari. Selalunya pulut kuning disediakan untuk majlis-majlis tertentu tetapi jika tekak ingin menikmati tak perlu tunggu samapai ke petang, buat terus ya. Selamat mencuba!
RESIPI PULUT KUNING DIRAJA
BAHAN-BAHAN:
Beras Pulut 1kg ( 10- 15 org mkn )
Santan kelapa sebiji ( 2cwn pati santan)
Daun pandan
Serbuk kunyit babas 1 sudu besar
Asam keping ( 3 keping )
Garam ( 1 sudu teh )
CARA MEMASAK:
Cuci beras pulut sebanyak 3 kali
Rendam beras pulut dgn serbuk kunyit babas dan asam keping selama lebih kurang 5 jam. Kak normi guna serbuk kunyit babas sbb colour pulut kuning kita akan jadi lebih cantik.
Kukus beras pulut yg telah ditapis bersama daun pandan selama 30 minit
Kemudian kecilkan api dapur sementara kita nak gaul santan yg telah diletak 1 sudu teh garam
Gaul pulut kukusan pertama tadi bersama santan (ketika pulut masih panas )
kemudian kukus utk kali kedua dgn daun pandan juga selama 20 minit shj.
Siap
RAHSIA KAK NORMI: Kak normi share sikit tips kenapa perlu letak asam keping semasa rendam. Okay supaya pulut kita akan lebih berkilat dan cantik. Insha Allah jadi sama macam dalam gambar. Selamat mencuba
Bila pekena puding terasa nikmat ditekak. Lebih-lebih lagi kalau dimakan sejuk. Sangat mudah membuatnya dengan bahan-bahan yang mudah didapati.
Kalau buat lebih bolehlah dibawa ke pejabat untuk kawan-kawan merasanya. Rupanya yang berwarna-warni umpama pelangi sungguh mengundang sesiapa jer untuk menjamahnya.
Puding Sagu Pelangi
Bahan-Bahan:
1 cawan biji sagu putih
1 liter air
20gm serbuk agar-agar
11/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan
1 tin susu cair – 400ml, boleh guna santan
3 jenis pewarna kegemaran
Cara memasak:
1.Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih. Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir untuk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.
2.Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.
3.Dalam sebuah periuk yang lain, masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan, masak hingga mendidih.
4.Masukkan susu cair.Kemudian tutup api. Cedok 200ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sagu tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau.
5.Cedok 200ml larutan agar-agar tadi dan masukkan ke dalam 1 bekas sagu dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi.
6.Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.
7.Ulangi beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sagu digunakan. Sejukkan di dalam peti ais.
NOTA:
Untuk setiap lapisan saya masukkan ke dalam freezer 1-2 minit suhu max. Supaya puding cepat membeku.
Sumber : FB Resepi Puding Sedap
Lauk paling sempoi serta masam dan manis sesuai dengan selera satu keluarga. Sangat mudah ayam digoreng garing, tumis bahan-bahan dihiris, kacau sebati dengan sos cili dan sos tiram.
Memang tak jemu makan, sajian tanpa santan yang cukup sedap .
AYAM MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
Seekor ayam
3 ulas bawang merah sebesar penumbuk bayi
1 labu bawang putih (kalau tidak suka letak sedikit sahaja)
2 inci halia (letak seinci pun boleh mengikut selera)
2 sudu makan sos tiram
Secawan sos cili (agak-agak ikut citarasa anda)
Cili besar dan bawang Holland untuk hiasan
Secawan air
Sedikit garam
CARA MEMASAK: 1. Perap ayam dengan garam kunyit selama 15-30 minit 2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak. 3. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang semuanya dimayang sahaja dalam minyak gorengan ayam.
4. Setelah naik bau boleh masukkan sos tiram dan Sos cili. Diikuti dengan secawan air.
5. Gaul sebati tunggu sampai menggelegak.
6. Bila sudah menggelegak, masukkan ayam yang telah digoreng tadi. 7. Dengan api sederhana, sesekali kacau ayam supaya tidak hangit bahagian bawah.
8. Bila kuah sudah kering, masukkan garam dan gaul rata. Kemudian masukkan cili hijau dan bawang Holland.
9. Bila cili dan bawang sudah layu matikan api. Siap.