Pasti ramai menyukai terung kerana buah ini boleh dipelbagaikan jenis masakan, ia boleh dijadikan  bahan campuran dalam gulai, sambal mahupun  pajeri, semuanya sedap.  Tapi tahukan ada bagaimana cara memilih, menyimpan dan memasak terung dengan cara yang betul kerana terung ada pelbagai jenis dan bentuk. Jawapannya anda kena baca info berikut:

PILIH YANG SEGAR

Perkara pertama bila anda ingin membeli terung pastikan kulitnya cerah berkilat dan tidak  calar atau kesan-kesan hitam. Elakkan membeli terung  yang telah kusam warna dan ada tanda kecut.

SIMPAN DI TEMPAT KERING

IKLAN

Disebabkan terung adalah lembut sifatnya, jangan simpan terlalu lama, paling lama sebaiknya tidak lebih dari tiga hari.  Simpannya di tempat kering dan elakkan dari menyimpan terung  di dalam peti sejuk atau terdedah  di tempat panas  atau disimpan dalam plastik yang berikat, hal ini menyebabkan terung cepat busuk.

PELBAGAIKAN CARA MEMASAK

IKLAN

Umumnya terung boleh dipelbagaikan cara memasak, boleh saja  dengan cara  Dipanggang, rebus,  atau digoreng. Sebaiknya dalam apa cara memasak, terung yang segar , rasanya lebih sedap berbanding terung yang sudah lama disimpan.

IKLAN

Diharapkan dengan tip ini, dapat membantu anda  memilih terung, kemudian menyimpannya dengan cara yang betul sebelum dimasak dengan menu kegemaran anda dan keluarga.

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI