Sedapnya Puding Agar Agar Karamel. Makan sejuk-sejuk memang nikmat. Bagi yang nak makan manisan Puding Karamel tapia da alahan dengan telur, atau ‘takut’ dengan jumlah telur yang digunakan, bolehlah cuba resipi Puding Agar Agar Karamel yang tak guna telur perkongsian saudari Nordiana Ab Kadil ni. Sangat mudah dan tentunya sedap. Tak perlu kukus pun. Cubalah. Anda pasti puas hati.
PUDING AGAR-AGAR KARAMEL TANPA TELUR & TANPA KUKUS
1. Masukkan gula pasir ke dalam kuali dan masak dengan api yang kecil. Biarkan gula cair dan jadi perang. Kemudian tutup api dan masukkan air. 2. Masukkan karamel ke dalam loyang puding. 3. Satukan semua bahan puding ke dalam periuk dan kacau sebati. 4. Kemudian masak di atas api yang besar sehingga betul-betul mendidih dan pekat. 5. Biarkan puding suam sebentar kemudian masukkan ke dalam loyang yang berisi karamel tadi. 6. Masukkan loyang puding ke dalam peti sejuk dan biarkan selama 2-3 jam. 7. Bila puding telah mengeras, terbalikkan loyang tadi di atas pinggan kemudian potong.
8. Puding Agar-Agar Karamel tanpa telur sedia untuk dinikmati.
Tip: Pastikan puding dimasak sehingga betul-betul mendidih dan kelihatan pekat.
Kuih talam memang digemari ramai. Kalau ke pasar malam macam macam jenis talam yang anda boleh pilih. Tapi sekarang kerana PKP, kuih talam yang biasa dijual tidak pula kelihatan. Teringin pula nak makan kuih talam ubi kayu. Dek kerana nak makan, kenalah gigihkan diri beli ubi kayu.
Talam Ubi Kayu Bahan-bahan:
Lapisan bawah 2 cawan ubi kayu. Parut. Perah. Jangan buat air perahan lagi..Buang bahagian atas air,Ambil mendapan saja. Gaul dengan ubi yang diperah tadi. Gaul ubi dengan mendapan dari perahan ubi tadi 11/2 cawan gula kastor Pewarna kuning 1 cawan santan pekat ½ cawan santan cair.
Cara buat: 1.Gaul sebati semua. 2.Masuk dalam periuk masak hingga santan nampak sikit pekat ,tutup api. 3.Panaskan kukusan. 4.Tuang masuk dalam loyang 5.Sapu minyak dulu Loyang, kemudian lapik plastik 6.Tuang adunan dalam loyang 7.Kukus 30minit
Lapisan atas 1 cawan tepung beras 1 cawan santan pekat 11/2 cawan santan cair Sedikit garam 1 biji telur – tak nak letak pun tak apa Esen vanilla
Cara buat: 1.Masuk semua bahan dalam satu bekas 2.Kacau sebati. 3.Tapis masuk periuk 4.Masak atas api sederhana. 5.Kacau hingga nampk pekat 6.Tutup api 7.Tuang atas lapisan ubi tadi 8.Kukus 25minit 9.10minit sekali angkat tudung kukusan supaya air tak menitik atas lapisan.
Siap untuk dihidang. Tunggu sejuk baru dipotong.
Kredit:ieda Iedaa Jahaya
ADA YANG NAK MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI.
Apa benda yang bergulung tu ? Haah ni ada resipi yang intinya digulung dengan ‘crepe’ tepung. Dalam resipi ni ada yang menggunakan kulit popiah dan tortilla.
Janji ada daging dan sayur-sayuran memang ‘meletop’ rasanya. Snek sihat sedap dimakan petang dan pagi. Cubalah nanti ya.
1.MALAYSIAN ROLL WITH SHRIMP BASIL
BAHAN-BAHAN : Bahan inti :
¼ cawan daun selasih (basil) segar | dibilas dan keringkan, dicincang
6 ekor udang saiz sederhana | masak celur dan potong dua
½ cawan parutan lobak merah
½ cawan sengkuang yang diparut
20gm badam panggang | ditumbuk kasar
3 helai daun salad merah, buangkan urat daun jadikan 6 bahagian
Kulit popiah secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Didihkan air dan celur kesemua sayur-sayuran. Toskan dan bilas selama 30 minit. 2. Rasa inti dan perisakan dengan gula dan garam dan gula, campurkan badam.Gaul sebati. 3. Masukkan inti ke dalam mangkuk dan ketepikan. 4. Tebarkan sekeping kulit popiah di atas papan canai. Letakkan salad di atas kulit popia dan letakkan inti di atas salad, lipatkan di kedua belah hujung popia dan gulungkan.
Saiz hidangan : 5-6 orang Waktu memasak :30 minit Cara memasak : Digaul tanpa masak Jenis masakan : Kudapan Keistimewaan : Sedap dihidangkan bersama mentega kacang
Info Chef : Kacang badam dicampur bersama sayur-sayuran menambahkan vitamin dan khasiat. Badam kaya dengan vitamin E,lemak sihat , serat, protein dan magnesium yang diperlukan oleh tubuh sihat.
2. CHICKEN VEGETABLE WRAP
BAHAN-BAHAN :
1 sudu makan minyak sayuran
1 biji bawang besar | dicincang halus
1 ulas bawang putih | dicincang halus
3 cawan ayam rebus tanpa kulit dan telah disiat-siat
3 cawan salad ‘iceberg lettuce’ | dicincang
¾ cawan tomato yang didadu
11/2 cawan keju cedar yang diparut
1 cawan pistachio panggang
1 cawan kacang pis hijau | toskan selepas dikeluarkan dari tin
6 keping tortillas (diperbuat dari tepung)
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak di dalam kuali dengan api yang sederhana. 2. Masukkan bawang dan masak hingga lembut, kira kira 3 minit. 3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau selama seminit 4. Masukkan ayam, kacau dan masukkan garam. Biarkan masak 1 hingga 2 minit. 5. Kemudian letakkan tortilla ditengah dua kertas/tisu gulung yang dilembabkan (paper towels) dan masukkan di dalam ketuhar mikro selama 10 saat untuk melembutkan tortilla 6. Sudukan dengan salad di atas setiap satu kepingan tortilla, kemudian letakkan ayam, sayurr, keju cedar, kacang pis dan pistachio. 7. Gulung dan kerat dua. Sajian siap dihidang.
Saiz hidangan : 5-6 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis Jenis masakan : Kudapan sandwich ala burrito Keistimewaan : Inti yang lebih lemak dengan kacang pis dan pistachio
Info Chef; Kandungan kacang pis dan pistachio dipercayai dapat meningkatkan kadar imunisasi badan dan mengurangkan risiko penyakit darah tinggi. Sajian rendah lemak yang menyihatkan.
3. CHICKEN BURRITO
BAHAN-BAHAN :
1 sudu makan minyak masak
1 biji bawang holland /dicincang halus
1 ulas bawang putih/ dicincang halus
100 gm dada ayam/ dipotong kecil
Garam secukup rasa
6 keping tortilla jagung /dibeli siap dari pasaraya
3 cawan salad /dipotong kecil
1 1/2 keju cheddar parutan keju
1/4 sudu teh garam
Bahan sos burrito:
3 sudu makan mayonis
1 sudu teh serbuk paprika
2 sudu makan sos lada hitam
* Dicampur sekali
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak di dalam kuali, api sederhana 2. Masukkan bawang besar dan masak hingga lembut, kira-kira 3 minit. 3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau 1 minit 4. Masukkan ayam dan 1/4 sudu teh garam. Masak hingga empuk, ketepikan. 5. Panaskan kepingan tortilla jagung mengikut arahan di bungkusan. 6. Letakkan salad di atas setiap tortila, letakkan ayam yang dimasak tadi, dengan parutan keju chedar dan sos burrito. Gulung tortila dan potong dua.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 10 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Mexico Keistimewaan : Sajian sihat salad dan ayam bersos keju dan burrito
INFO CHEF: Sajian ini sunguh mengenyangkan, sandwic versi Mexico. Sedap dihidang dengan ‘hash brown’
4. HO CHI MINH SPRING ROLL
BAHAN-BAHAN :
170 gm soo hoon (dicelur)
6 ekor udang saiz sederhana (dicelur)
12 keping kulit popia (dicelur)
BAHAN INTI :
1/2 kubis china (dihiris halus)
200 gm lobak merah (dihiris halus)
200 gm timun (dihiris halus)
200 gm saderi (dihiris halus)
200 gm salad Cina (chinese lettuce) (dihiris halus)
50 gm parsli Cina (dihiris halus)
50 gm selasih Thai (sehelai-helai)
50 gm daun ketumbar (dihiris halus)
50 gm taugeh
BAHAN SOS :
1/2 sudu teh sos ikan
1/4 sudu teh gula
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi
Air panas secukupnya (1-2 sudu makan)
CARA MEMASAK :
1. Celur soo hoon dalam air mendidih dan terus tos. Kemudian celurkan udang dalam air mendidih sehingga masak. Kulit popia direndam air biasa hingga lembut.
2. Kemudian sediakan dan susun bahan inti di dalam dulang.
3. Susun dan tebarkan kulit popia letakkan 2 ekor udang sedikit soo hoon, daun selasih, taugeh, lobak merah, saderi, daun ketumbar dan salad cina dalam setiap popia.. Biarkan sedikit ruang kosong di kedua hujung kulit popiah untuk membalut.
4. Gulung atau balut ikut kreativiti anda.
5. Di dalam mangkuk kecil campurkan sos ikan, air panas, bawang putih, gula dan cili padi. Jika suka anda boleh masukkan kacang tumbuk.
6. Hidangkan popia Ho Chi Minh dengan sos .
INFO CHEF : Sajian ini adalah sajian salad yang menyihatkan padat dengan sayur-sayuran segar.
Saiz hidangan : 4 orang Waktu Memasak : 3 jam Cara Memasak : Celur Jenis masakan : Vietnam Keistimewaan : Kudapan sesuai untuk mereka yang mementingkan menu sihat.
1. Kisar nasi sejuk dengan air sampai betul-betul hancur. Tapis ke dalam bekas. Ketepikan. 2. Ayak tepung beras dan tepung gandum bersama. Ketepikan. 3. Kemudian, satukan semua bahan di dalam satu bekas, termasuklah nasi sejuk yang sudah dikisar tadi. 4. Bancuh adunan tu biar betul-betul sebati dan tidak berketul (guna whisk pun boleh). 5. Peram selama 1 jam. Pastikan tutup bekas adunan. 6. Panaskan air dalam pengukus, sampai mendidih. 7. Untuk acuan kecil molek ni, saya kukus 10-15 minit. 8. Jangan lupa sapu sedikit minyak masak pada acuan sebelum tuang adunan ke dalam acuan.
BAHAN UNTUK KUAH:
3 ekor ikan saiz sederhana (ikan selayang, ikan sardin atau apa-apa ikan yang sesuai, rebus & perisikan) 2 cawan santan 1 biji bawang merah besar 1 ulas bawang putih Sedikit halia & lengkuas Sedikit kunyit 1 sudu besar ketumbar 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil lada hitam Gula melaka@nise Garam secukupnya
CARA MEMASAK: Kisar semua bahan hingga sekata. Masukkan dalam periuk, kacau selalu. Jangan tinggal, kacau sampai mendidih dan terus kacau. Kalau tak kacau, nanti pecah minyak tak sedap. Kredit resipi: Fineey Hai
Berita gembira buat semua pencinta makanan! Jabatan Warisan Negara secara rasmi telah mewartakan 117 jenis makanan Malaysia sebagai Warisan Kebangsaan di bawah Deklarasi Objek...