Pizza homemade resipi perkongsian saudari Shai Anne Ahemed ni nampak sangat sedap. Dari doh hinggalah ke topping, ringkas sahaja namun bila buat sendiri ni, bermacam-macam resipi boleh dicuba. Topping pun boleh letak mengikut selera dan cita rasa. Tak kedekut bahan! Silap haribulan, lebih mewah dan enak berbanding pizza di restoran. Jom cuba buat pizza homemade ni untuk keluarga. Pasti ramai yang suka.
CARA MEMBUAT PIZZA HOMEMADE YANG SEDAP
BAHAN DOH PIZZA: 1/2 cawan air suam 1 sudu makan yis – beli online disini 1 sudu teh gula 2 cawan tepung gandum – diayak – beli online disini 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh pelembut roti (softener/bread improved) – beli online disini 2 sudu makan minyak sayuran atau minyak zaitun
BAHAN TOPPING: Sos spageti secukupnya – beli online disini Keju (empunya resipi guna cheddar dan mozzarella) Bahan topping mengikut kegemaran masing-masing (sosej, pepperoni, capsicum, nanas, bawang, cili, tuna, daging kisar dan sebagainya)
Ads
CARA MEMASAK: 1.Bancuh yis dan gula bersama air suam. Biarkan sehingga berbuih (lebih kurang 15 minit). 2. Di dalam bekas lain, gaul tepung bersama garam dan pelembut roti. 3. Masukkan minyak dan campuran yis tadi. Uli sehingga menjadi doh (boleh tambah @ kurangkan air mengikut kesesuaian) 4. Sapukan bekas besar dengan minyak. Perap doh lebih kurang 60 minit atau sehingga doh naik dua kali ganda. 5. Bahagikan doh kepada dua bahagian. Canai doh menjadi leper dan masukkan ke dalam bekas pembakar yang sesuai.
6. Sapu sos spageti pada doh dengan secukupnya. 7. Seterusnya tabur topping dan keju mengikut selera dan cita rasa masing-masing.
8. Bakar pizza selama 25-30 minit menggunakan api atas bawah pada suhu 200C atau sehingga masak.
Anda yang ingin membuat kek, tapi tidak ada oven, apa kata anda gunakan sahaja pengukus untuk melaksanakan impian buat kek. Berikut dikongsikan resipi Kek Coklat versi kukus yang sangat sedap, lembut gebu dan gerenti jadi kalau anda mencubanya. Pasti anak-anak sukakannya.
KEK COKLAT KUKUS BAHAN-BAHAN: DIBLENDER SEKALI:
2 cawan serbuk koko
2 cawan gula
2 cawan minyak masak
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
8 biji telur | diblander asing dan ketepikan. DIAYAK BERSAMA:
2 cawan tepung gandum
2sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecik baking powder BAHAN TOPPING:
Coklat masak secukupnya
Sedikit mentega atau marjerin
Badam cincang secukupnya | sangai dahulu
CARA MEMBUAT:
Dalam mangkuk, masukkan bahan yang diblender berselang seli dengan tepung yang telah diayak bersama.
Atau jika ingin lebih senang campurkan semua sekali bahan dalam blender dan blend sebati.
Sapukan loyang dengan marjerin atau mentega terlebih dahulu, kemudian tuangkan adunan ke dalamnya.
Panaskan air dalam pengukus, setelah mendidih, masukkan loyang adunan kek ke dalamnya, kukus selama 1 jam atau hingga masak menggunakan api sederhana.
Untuk topping, masak coklata bersama sedikit mentega atau marjerin secara double boil hingga coklat cair sepenuhnya dan sentiasa kacau.
Tuangkan atas kek, kemudian taburkan badan cincang di atasnya.
Setelah sejuk, kek sedia dipotong dan dihidangkan.
Koleksi resipi masakan Western, mudah dan sedap. Bagi peminat masakan Western, bolehlah cuba masak sendiri di rumah. Tak dinafikan kalau beli di luar, harganya sangat mahal. Kalau masak sendiri, boleh makan sepuasnya.
Jom kita cuba resipi yang RASA kongsikan ni!
CHICKEN PARMESAN
BAHAN-BAHAN:
665gm sos pasta
4 keping dada ayam
Parmesan
10 biji cendawan butang
Mozzarella
Oregano
Pasta
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PEANNE BAKAR BERKEJU
BAHAN-BAHAN:
Minyak
1 biji Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1 paket Daging Cincang
Cendawan Butang Segar
1 biji Tomato
1 botol Sos Bolognese
1 sudu makan Sos Tiram
1 paket Pasta Penne
2 sudu makan Italian Mix Herbs
1 sudu makan Lada Hitam
1 sudu makan Oregano
Brokoli
Garam
Perasa
Keju Cheesedale
1 paket kecil Mozzarella
Bakar pada suhu 150c selama 15 minit
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat Mencuba!
CHEESY BAKED MACARONI
BAHAN-BAHAN:
200gm makaroni | rebus ikut arahan pada bungkusan
150gm Keju Perfect Italiano Perfect Bakes
½ cawan Susu Tepung Fernleaf Family
1 cawan Anchor Cooking Cream
¼ cawan Mentega Anchor Unsalted
¼ cawan tepung gandum
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh serbuk paprika
Garam secukup rasa
Parsli kering | hiasan
Cara membuat boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
MAC & CHEESE SOSEJ
BAHAN-BAHAN:
2 cawan susu segar
2 cawan makaroni
½ cawan air
2 batang sosej
1 sudu serbuk keju
2 keping keju
Chili flakes secukupnya
Daun parsley secukupnya
Cara membuat boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
LASAGNA CHEESE
Bahan-bahan:
Sos Merah
1 biji bawang holland potong dadu
4 ulas bawang putih potong dadu
300gram daging cincang hancur
2 tin sos pasta merah
2 sudu besar cili sos
1 sudu kecil lada hitam kasar
3 sudu kecil italian herbs
Olive oil secukupnya
Mushroom seasoning secukup rasa
1/2 buku Anchor Butter
2 keping Cheddar Cheese Anchor
1 tin mushroom button
BAHAN-BAHAN SOS PUTIH:
4 ulas bawang putih dipotong dadu
1/4 bawang holland potong dipotong dadu
1/2 buku Anchor Butter
5 sudu besar Susu Tepung Fernleaf Full Cream dibancuh
2 sudu besar Perfect Italiano Mozzarella Cheese
2 sudu besar Perfect Italiano Parmesan Cheese
Lada putih secukupnya
1 cawan Culinary Cream Anchor
Mushroom seasoning secukup rasa
3 Kepingan Lasagna
MUSHROOM SOUP & GARLIC BREAD
BAHAN-BAHAN MUSHROOM SOUP:
2 sudu mentega
1 biji bawang holland | dipotong dadu
3-4 ulas bawang putih
Cendawan shitake | dihiris
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu full cream
Lada hitam & lada putih
1 cawan air
Garam | jangan masuk kalau guna salted butter
1 kiub pati ayam
BAHAN-BAHAN GARLIC BREAD:
Roti
Sedikit mentega
3 ulas bawang putih | dicincang
Sedikit mixed herbs
Parmesan cheese (optional)
Sedikit lada putih
Sedikit lada hitam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Jika terasa nak makan tomyam tapi kehabisan pes, boleh cuba resipi ni. Ringkas, mudah tapi sedap! Memang berbaloi untuk anda cuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
TOMYAM AYAM TANPA PES
BAHAN-BAHAN:
Isi ayam secukupnya – potong kecil
2-3 ulas bawang putih – tumbuk kasar
4 batang serai – ketuk
2-3 hilir lengkuas
2-3 helai daun limau purut
3-4 sudu makan sos cili
Sedikit kubis – hiris
1 batang saderi – hiris
1 biji bawang holland – hiris
1 biji tomato – potong 4
Cendawan secukupnya
Beberapa biji cili padi
2-3 biji limau nipis
Gula dan garam secukup rasa
2-3 tangkai daun ketumbar – hiris kasar
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air, bawang putih, serai, lengkuas dan daun limau purut ke dalam kuali. Masak hingga mendidih.
2. Kemudian masukkan isi ayam. Biarkan hingga empuk.
3. Seterusnya tambahkan sos cili. Kacau hingga sebati.
4. Bila kuah menggelegak, masukkan kubis, saderi dan bawang holland. Anda juga boleh pelbagaikan sayur ikut citarasa.
5. Setelah kubis lembut, masukkan cendawan, tomato dan cili padi. Masak seketika.
6. Akhir sekali, perasakan dengan garam, gula dan juga jus limau nipis dengan secukupnya. Jika kurang suka rasa masam, boleh kurangkan jumlah jus limau.
7. Tambahkan hirisan daun ketumbar dan bolehlah diangkat serta dinikmati.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...