Juadah sempurna satu periuk nasi, cukup lengkap untuk dihidangkan seisi keluarga. Jimat masa dan tenaga, kalau masak pagi sebelum pergi kerja pun sempat boelh diabiarkan warm dan petang nanti balik kerja boleh makan! Selamat mencuba.

RESIPI NASI CLAYPOT

BAHAN-BAHAN:

  • 400gm peha ayam (dipotong kecil)
  • 4 sudu makan kicap cair
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 3-4 cendawan shitake *hiris
  • Halia sebesar 2 ibu jari *parut dan ambil air dalamnya 2 sudu makan
  • Ikan Masin *goreng dan ceraikan isi
  • 2 cawan beras
  • Air untuk memasak nasi

Tambahan/Hiasan:

  • Sayur Sawi/Pok Choy *celur
  • Daun Bawang
  • Cili Kicap
  • Sedikit minyak bijan

CARA-CARA:

1. Campurkan kicap, sos tiram, cendawan, air halia dan perap ayam.
2. Masak nasi seperti biasa di dalam periuk nasi, masa nasi nak kering masukkan perapan ayam tadi. Gaul-gaulkan sedikit. Biarkan masak.
3. Bila dah masak boleh gaul-gaulkan dengan isi ikan masin yang digoreng tadi.
4. Taburkan dengan daun bawang, sawi, minyak bijan dan boleh dihidangkan.

IKLAN

Tip:

1. Untuk individu yang sibuk, boleh perap ayam siap-siap dan bila nak makan boleh terus masak. Perap malamnya, esok boleh bawa bekal pergi sekolah/kerja.
2. Kalau suka rasa halia, letak sedikit kepingan halia dalam nasi atau serbuk halia.
3. Sedap dimakan bersama cili kicap. (Potong cili padi dan campurkan sedikit kicap cair)

IKLAN

Senang kan?

 

 

IKLAN

Kongsi resipi: sedapfood.com

Video: chef hassan hen

 

Posted by Hassanhen Bin Abdullah on Saturday, 3 March 2018