Bila sekarang ni asyik cuaca mendung dan hujan je, sedap kalau dapat makan hidangan beke ubi Terengganu kan. Memang asyik lagi-lagi makan bersama keluarga.
Resipi yang dikongsi Muliadi Ramli ini, senang sahaja dan boleh dibuat bersama anak-anak. Jom kita cuba!
BEKE UBI TERENGGANU
BAHAN BAHAGIAN BAWAH:
900gm ubi kayu 2 keping nissey @ gula melaka – beli online di sini 10 sudu besar gula merah (untuk warna yang lebih menarik) – beli online di sini 3 helai daun pandan 4 cawan air
1. Ubi kayu dibuang kulit dan basuh bersih. Kemudian, sagat dan perah. Ada beza rasa atau tekstur ubi bila kita sagat berbanding kisar. Kita buang air yang ada pada ubi untuk elakkan rasa pahit, ketepikan.
2. Masukkan nissey, gula merah, air dan daun pandan dalam periuk. 3. Masak hingga cair kemudian ketepikan. Bila air nissey dah sejuk, satukan dengan ubi kayu.
4. Kacau rata. Lepas tu masuk dalam loyang. Kukus selama 25 hingga 30 minit. Ketepikan.
5. Untuk bahagian atas putih; satukan semua bahan dalam periuk, kacau rata supaya tidak berketul. 6. Selepas itu, baru hidupkan api yang kecil. Masak hingga ia menjadi agak pekat, matikan api.
7. Ambil ubi kita yang dalam bekas yang dah masak tadi, letakkan bahagian putihnya. 8. Kemudian kukus lagi 5 hingga 10 minit sahaja, dah siap.
Ads
9. Saya suka bahagian atas yang berlemak dan bahagian bawah yang tidak terlalu manis serta kepala santan jenis yang lembik-lembik sikit, rasa lemak-lemak masin sikit.
Siapa yang tidak suka kuih muih melayu. Banyak keistimewaannya dan cara membuatnya juga banyak langkah. Maka tidak hairan ia enak, cukup lemak manisnya. Salah satu kuih melayu yang digemari ialah seri muka. Nak dapatkan hasil kuih yang enak dan cukup
rasa, kenalah cukup ramuan. Pastikan bahan-bahan penting tidak pula diketepikan.Dikongsikan cara membuat kuih seri muka jika ada yang nak mencuba.
KUIH SERI MUKA
LOYANG PETAK 8 INCI ( lapik plastik) Bahan-bahan:
4 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
4 cawan santan pekat + 2 sudu teh garam
( Dah masukkan garam terus asingkan:
2 cawan untuk pulut
2 cawan untuk topping)
5-6 helai daun pandan
2 biji telur gred A
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
Cara memasak:
BAHAGIAN PULUT
1.4 cawan beras pulut (dibasuh). Dah selesai basuh, rendamkan dengan 2 cawan santan cair selama 30 minit.
2.Selepas 30 minit rendam, simpulkan daun pandan.
3.Kukus selama 30 minit.
BAHAGIAN TOPPING
Kisar halus 5-6 helai daun pandan + 1 cawan air. Dah kisar sila tapis.
Akan dapat lebih kurang 2 cawan air pandan. Ketepikan.
Seterusnya masukkan 2 biji telur gred A, kacau sekejap dan masukkan:
1 cawan gula,
1 cawan tepung gandum
2 cawan air pandan yg kita buat tadi.
2 cawan santan pekat
Kacau bahan-bahan di atas ni sebati. Dah sebati masukkan 1 sudu kecil pewarna hijau dan 1 sudu kecil pewarna kuning.
Kacau sebati. Ketepikan
Pulut tadi selepas kukus 30 minit, masukkan 2 cawan santan pekat tadi ( baca balik bahagian bahan-bahan.Santan pekat dah diasingkan selepas ditambah garam)
Ratakan santan tadi dan sambung kukus lagi 10 minit.
Sementara itu ambil topping dah siap tadi tapis dan masakkan atas api perlahan sampai berwap atau ade sedikit gumpalan.Anggaran atas api hanyalah 2 minit. Ingat api perlahan. Ini untuk dapat texture licin dan cantik atas topping.
Tip:
Tutup api dan tuangkan ke atas pulut tadi. Sambung kukus selama 30-40 minit sehingga masak. Api perlahan. Kalau api kuat topping akan jadi berkedut.
Tip:
Balut penutup dengan kain agar wap tak jatuh atas topping tadi.
Dah masak sila sejukkan dulu selama 20 minit dan masukkan dalam peti selama 30 minit lagi dan potong ikut kreativiti.Potong pakai pisau plastik dan layangkan atas
toping perlahan-lahan baru potong. Jangan potong panas-panas,nanti tak cantik.
Sajian tradisional seperti Kuih Lepat Liat memang punya rasa serta keenakannya yang tersendiri. Kalau beli, jarang jumpa kuih yang rasanya memuaskan hati. Jadi, apa kata anda cuba buat sendiri. Salah satu yang boleh dicuba ialah resipi perkongsian saudari Mas Cotek ni. Sangat mudah rupanya nak buat kuih ni. Bahan-bahannya pun tidak susah dan tak banyak. Lebih istimewa lagi sukatan bahannya pun menggunakan cawansahaja. Senanglah nak sukat. Jom cuba. Pasti rasanya sedap.
KUIH LEPAT LIAT
BAHAN A:
3 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula
BAHAN B:
Daun pisang untuk membungkus
Kelapa parut ( gaul dengan sedikit garam) – untuk inti / jika suka
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan A dan masak atas api. Tak perlu hingga mendidih. Cukup masak hingga gula larut dan tidak berketul.
2. Angkat dan tapis bahan-bahan yang dimasak tadi. Sejukkan.
3. Kemudian tuang campuran tadi ke dalam bekas berisi tepung pulut sedikit demi sedikit.
4. Uli dan adun hingga menjadi sebati. Pastikan doh jadi lembut dan tidak keras.
5. Sediakan daun pisang dan sapu sedikit minyak di permukaannya.
6. Ambil 2 sudu makan adunan, letak atas daun pisang yang telah disapu minyak tadi. Leperkan.
7. Kemudian letakkan inti kelapa dengan secukupnya. Jika tidak mahu inti, boleh abaikan penggunaannya.
8. Bungkus kuih dengan kemas dan susun dalam periuk kukusan. Kukus hingga masak. ( empunya resipi kukus selama 40 minit menggunakan api perlahan.)
9. Bila dah masak, angkat kuih dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Kalau ikut stail masak orang dulu-dulu kuih muih ini dibakar gunakan dapur kayu , arang dan sabut sahaja. Tetapi sekarang ni masukkan aje dalam oven.
Kuih bakar, cara, bingkang dan kek pisang ni pasti ada dalam koleksi resipi ibunda dan ninda kan. Kuih zaman berzaman ni memang ‘favourite’ sepanjang zaman dan tak jemu dimakan.
CARA MEMASAK :
1. Cuci daun pandan, potong kecil dan kisar bersama santan kemudian tapis.
2. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan ‘whisk’ hingga semua sebati.
3. Masukkan secubit garam secukup rasa, kacau dan tapis adunan, ketepikan sebentar.
4. Panaskan acuan kuih cara atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima, griskan acuan dengan minyak masak menggunakan daun pandan yang diikat dan dcarik hujungnya.
5. Isi adunan dengan bekas bermuncung dan tuang adunanan hingga hampir penuh.
6. Masukkan sedikit gula 1/3 atau atau 1/2 sudu teh. Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk.
7. Masak hingga kuih masak kemudian angkat. Jangan lupa griskan minyak setiap kali menuang adunan baru dalam acuan.
Saiz hidangan : 30 ketul kuih Masa memasak : 30 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Lembut dan inti gula yang cair di mulut
INFO CHEF: Jika menggunakan daun pandan asli, aromanya sungguh menyelerakan.. Jika menggunakan santan kotak tuang dalam 1/2 cawan dan campur air lagi setengah hingga penuh untuk jadikan
sederhana pekat.Sukat santan selepas dicampur air.
2. KUIH BAKAR
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
3 biji telur
2 cawan santan /santan kotak yang pekat
1 cawan air /kisar bersama 5 helai daun pandan dan tapi
Secubit garam
Pewarna hijau jika suka
1 sudu teh esen vanila jika suka
Bijan secukupnya/ disangai sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
1. Satukan semua bahan kecuali bijan ke dalam mangkuk.
2. Adun sebati dan tapis bagi memastikan adunan tidak berketul.
3. Sapukan sedikit minyak pada loyang (panaskan loyang dengan minyak supaya kuih bakar tidak melekat.
4. Tuang adunan kuih bakar dalam acuan dan tabur bijan sangai.
5. Masukkan ke dalam ketuhar menggunakan api atas bawah pada suhu 180 C selama 40 minit.
6. Bakar lagi 10 minit (bahagian atas sahaja).
7. Siap untuk dihidang. Tunggu sejuk baru potong.
Saiz hidangan : Loyang berukuran 17.8 sm ( 7 inci) Masa memasak : 45 minit hingga sejam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Rasa santan berlemak manis dan aroma rasa daun pandan
INFO CHEF: Kuih bakar perlu lembut dan lemak manis. Jika keras bermakna ia kurang menjadi dan tidak sedap. Boleh dibakar menggunakan dapur gas.
3. BINGKA UBI @ BENGKANG UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
4 cawan ubi kayu /sukatan selepas diparut
2 cawan santan pekat /daripada 1 biji kelapa
3/4 cawan gula pasir
Sedikit sagu daripada ubi kayu
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK :
1. Ubi kayu dibuang kuli dan dibersihkan, kemudian sagat atau parut ubi.
2. Setelah habis diparut, perah ubi dengan kain bersih/muslin untuk mengeluarkan airnya.
3. Air perahan tadi jangan terus dibuang, biarkan 20 minit di dalam mangkuk.
4. Setelah itu tuang air perahan perlahan dan kita akan dapati sagu ubi kayu (pati yang mendap di dasar mangkuk).
5. Kemudian campurkan ubi kayu, sagu, gula , garam dan santan. Gaul hingga sebati.
6. Tuang adunan dalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Ratakan loyang
7. Panaskan suhu oven 175 darjah celcius (api atas bawah) selama 1 jam hingga 1 1/2 jam bergantung kepada jenis oven anda.
8. Tunggu bingka sejuk baru dipotong.
Saiz hidangan : Satu loyang bersaiz 17.8 sm x 17.8 sm (7 in x 7 in) Masa memasak : 1 jam hingga 1 1/2 jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Bingka ubi lembut dan rasa lemak manis
INFO CHEF :Resipi ini tidak perlu menggunakan tepung sebab ubi kayu ini sudah berkanji.
4. KEK PISANG
BAHAN-BAHAN :
5 biji pisang emas /dilecek
1 cawan gula castor
1 cawan minyak jagung
4 biji telur gred B
Bahan diayak :
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan lain
1 sudu kecil esen vanila atau ekstrak vanilla @ esen pisang
CARA MEMASAK :
1. Panaskan oven pada suhu 170 C. Lengser mentega pada loyang atau acuan kecil, ketepikan.
2. Putar gula, telur dan minyak dalam anggaran 3-5 minit hingga putih.
3. Masukkan pisang dan kacau rata. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit.
4. Kacau sebati menggunakan spatula.
5. Masukkan esen vanila, dan gaul sebati.
6. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40-60 minit, jika menggunakan acuan kecil pendekkan masa ke 15 minit. Hiaskan hirisan pisang di atasnya sebelum dibakar dalam oven.
Saiz hidangan : 4- 5 orang makan Masa memasak : 15 minit jika acuan kecil, jika loyang 40- 1 jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek lembut dengan aroma dan rasa pisang asli.
INFO CHEF: Selain pisang emas, pisang lemak manis , pisang rastali atau pisang raja juga sedap dibuat kek. Gunakanlah pisang yang lembut isinya dan manis. Tidak semua pisang yang boleh dibuat kek.