Siapa suka Cempedak Goreng? Memang nikmat makan panas- panas lepas digoreng.Kalau guna tepung segera, biasanya cempedak yang digoreng akan serap minyak. Saya kongsi resepi mudah bancuhan tepung untuk menggoreng.
Bahan-Bahan:
300 gram Tepung Beras
2 biji Telur
2 sudu kecil Serbuk Kunyit
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Kapur Makan
Air- tidak terlalu cair, tidak terlalu pekat
Ads
Tepung Beras Gajah Seekor
– Sesuai digunakan untuk salutan goreng-goreng seperti pisang goreng, ubi goreng, cempedak goreng.
Tepung Beras Gajah Tiga Ekor
– Lebih lembut dan licin. Sesuai untuk buat kuih tradisional seperti tepung pelita,kuih talam, putu, kuih lapis dan sebagainya.
Ads
Tepung Beras Gajah Lima Ekor
– Sesuai untuk buat laksa
Ads
Kredit resipi :: Zaky Mat Ali
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Melalui facebook group Rasa Share Resipi, Samsiah Hj Mat Ali telah berkongsi resipi kuih angku kacang merah.
Menurut Samsiah, kuih angku ini teksturnya kenyal. Rasanya pula lemak manis dan sangat membuka selera.
“Boleh saja gunakan apa-apa bentuk acuan pun asalkan cantik dan menarik perhatian,” kata Samsiah.
Ayuh kita lihat resipinya.
KUIH ANGKU KACANG MERAH
(resipi untuk 18 biji)
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan santan
3/4 cawan air
Pewarna merah
Pewarna kuning
1 cawan inti kacang merah
Minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan tepung pulut.
2. Kemudian masukkan tepung gandum.
3. Masukkan pula garam.
4. Masukkan santan dan air.
5. Gaul sebati semua bahan. Masukkan air sedikit demi sedikit ketika menggaul.
6. Gaul sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada tangan.
7. Bahagikan kepada dua bahagian.
8. Satu bahagian diletakkan pewarna merah. Gaul sehingga doh menjadi warna merah sekata.
9. Satu lagi letakkan warna kuning. Gaul sebati sehingga doh menjadi warna kuning sekata.
10. Ambil satu sudu inti kacang merah. Bulat-bulatkan.
11. Sapu acuan dengan minyak masak.
12. Ambil sejemput doh warna merah. Bentukkan bulat leper. Kemudian letakkan inti kacang merah. Balut kemas. Padatkan pada acuan.
13. Ulangi langkah ini sehingga semua adunan merah dan kuning habis.
14. Masukkan dalam pengukus dan kukus selama 15 minit.
15. Potong daun pisang ikut bentuk bulat ikut saiz acuan.
16. Keluarkan kuih angku dan letak atas daun pisang tersebut.
17. Siap!
Mana peminat Nasi Goreng Mamak? Ha… Bagi yang tercari-cari resipi nasi goreng sedap ni, boleh cuba resipi resipi perkongsian saudara Wan LuQman ini. Menurut beliau, resipi ini hasilnya 100% sama dengan Nasi Goreng Mamak yang dibeli di restoran. Wow… Bolehlah cuba kan. Pasti puas hati bila dimakan. Selamat mencuba!
RESIPI NASI GORENG MAMAK PALING SEDAP. MASAK SENDIRI MEMANG JIMAT
BAHAN-BAHAN: 1 pinggan (membukit) nasi 1 potong ayam goreng mamak 1 biji telur Sawi dan kubis secukupnya Kicap cair secukup rasa – beli online disini 1 sudu teh perencah kari mi segera 3 biji cili padi – ketuk 1/2 biji bawang merah – potong kasar – beli online disini 2-3 ulas bawang putih – tumbuk kasar – beli online disini Sambal tumis mamak – empunya resipi bungkus dari kedai mamak
Ayam goreng mamak selalunya kelihatan kemerah-merahan. Rasanya pula memang cukup sedap sama ada dijadikan lauk bersama nasi atau diratah begitu sahaja.
Melalui facebook Rasa Share Resipi Iedaa Jahaya berkongsi resipi ayam goreng mamak yang kelihatan amat menyelerakan.
Jom kita lihat resipinya.
AYAM GORENG MAMAK
BAHAN KISAR
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering
2 inci halia
3 sudu besar serbuk kari ayam dan ikan (campur)
Garam secukup rasa
2 sudu besar serbuk lada
1 biji telur ayam
BAHAN-BAHAN
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung beras
Daun kari
1 ekor ayam (potong 8)
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Kisar semua bahan kisar dan kemudian masukkan dalam bekas.
2. Dalam bekas yang sama, masukkan tepung jagung, tepung beras dan daun kari.
3. Gaul sebati semua bahan ini.
4. Masukkan ayam yang telah dibersihkan. Gaul rata-rata. Perap selama 1 jam.
5. Panaskan minyak masak.
6. Goreng ayam dengan api sederhana.