Bagi penggemar seaweed, korang boleh cuba buat cucur. Bunyi mungkin macam pelik tapi rasanya sedap. Boleh cuba buat untuk anak-anak yang cerewet makan. Kiranya, ini salah satu alternatif untuk korang sediakan juadah sarapan atau minum petang untuk seisi keluarga. Asyik buat cucur bilis atau cucur bawang je kan? Nah, kali ni kita buat cucur seaweed pulak.
RASA kongsikan resipi daripada facebook Anne Natashya D’Ismail.
CUCUR SEAWEED
BAHAN-BAHAN
Tepung gandum
2 biji telur ayam
Seaweed (yang diguna untuk balut shushi)
Garam secukup rasa
Air
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Masukkan tepung gandum dalam bekas. Kemudian pecahkan telur ayam.
2. Hancurkan seaweed dan masukkan dalam bekas tadi.
3. Masukkan garam dan tuang air sedikit demi sedikit.
4. Bancuh sebati. Jangan cair sangat sebab nanti tak sedap.
5. Bancuh agak-agak boleh jadi bebola.
6. Panaskan minyak masak. Goreng bancuhan 1 sudu besar setiap satu. Goreng sampai kekuningan. Angkat, toskan dan sedia dimakan.
Selamat mencuba!
Resipi Oleh Anne Natashya D’Ismai
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Bingka Tumis Yang Super Sedap. Bakar Guna Pemanggang Ajaib. Memang Ajaib Betul Hasilnya
Resipi daripada pemilik FB Noor Lela ini memang terlihat sangat sedap. Cara membuatnya pun tidak terlalu sukar. Lebih senang lagi bila bakar guna pemanggang ajaib je. Resipi ini dikongsi melalui page mahn.
BAHAN-BAHAN:
- 2½ cwn tpg gandum
- ¾@1 cawan gula
- ½ biji kelapa size besar
- (hasilkan 5 cawan santan)
- 1 cwn air daun pandan
- (6 helai daun pandan blend)
- 2 biji telur size B
- 2 sb butter atau marjerin
- Sedikit garam
- Sedikit pewarna hijau
BAHAN TUMIS
- 10-12 ulas bawang kecil
- 2 sb butter atau marjerin
- Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK:
LANGKAH 1
- Masukkan air daun pandan bersama 4 cawan santan. Kemudian masukan telur dan tepung, blend sampai sebati. Kemudian masukkan ke dalam periuk.
- Kemudian masukkan baki 1 cawan santan, gula, butter dan garam
- Masak atas dapur gunakan api perlahan selama 5-10 minit atau sehingga adunan pekat
- Setelah pekat, padamkan api dan ketepikan sebentar.
LANGKAH 2
- Sediakan bahan tumis. Panaskan butter dan minyak.. Goreng bawang sehingga kekuningan. Toskan bawang tadi.
- Minyak bawang tadi masukan ke dalam adunan tepung tadi dan gaul sehingga sebati.
LANGKAH 3
- Masukkan ke dalam pemanggang ajaib, taburkan bawang goreng.
- Bakar 30-40 minit..api perlahan…setelah 20 minit…terbalikan pemanggang ajaib .lakukan sehingga masak.
SIAP:
INFO:
Untuk oven: bakar suhu 170-180 darjah celcius selama 30 minit bergantung pada oven masing-masing-masing
Setelah masak sapukan permukaan bingka dengan butter atau marjerin..untuk kelihatan lebih cantik..
Resipi ni untuk sukatan pemanggang ajaib. Jika nak buat banyak, gandakan bahannya
Ok selamat mencuba
Kuih Talam Pelbagai Jenis Yang Disukai Ramai
Kuih muih tradisi memang disukai ramai. Lemak, lembut, manis yang sedang elok, memang tak jemu. Bagi penggemar sajian kuih tradisional, kuih talam terdiri daripada pelbagai jenis. Semuanya enak-enak belaka. Dikongsikan resipinya. Bolehlah cuba nanti.
TALAM GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
(LAPISAN BAWAH)
- 1 cawan gula merah – Boleh beli online di sini
- Secawan air
- 1 ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
- 1 sudu besar tepung ubi – Boleh beli online di sini
- Sesudu besar air kapur (jangan pekat sangat)
- 1 sudu besar kicap pekat (Saya guna jenama Jalen untuk bagi warna cantik. Tiada kesan rasa)
- 2 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Sapukan loyang dengan minyak masak dan lapikkan dengan plastik. Ketepikan.
2.Secawan gula merah masak bersama secawan air. Ketepikan. Jika suka manis, boleh tambah sedikit gula putih.
3.Air gula merah satukan dengan air biasa jadikan 3 cawan air. Jangan lebih.
4.Satukan kesemua tepung, air kapur, kicap dan gula pasir jika nak tambah. (Saya memang pakai gula merah je.)
5.Tapiskan. Masukkan dalam kuali. Kacau sehingga naik wap. Jangan sampai pekat.
6.Masukkan ke dalam loyang dan kukus 15 – 20 minit dengan api agak besar.
(LAPISAN ATAS)
- 2 ½ cawan santan pekat (Jangan pekat sangat. Tambah air kalau santan pekat sangat)
- 1 ½ cawan tepung – Boleh beli online di sini
- 1 sudu kecil garam (atau secukupnya)
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan kacau sebati. Tapiskan.
2.Kemudian, masukkan dalam kuali dan kacau sehingga naik wap.
3.Tuang di atas lapisan gula merah tadi.
4.Kukus lagi selama 25 minit atau sehingga masak.
5.Sejukkan dan boleh potong dengan pisau plastik.
Kredit: Shakinah Zainal
TALAM KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
(LAPISAN BAWAH)
- 1 cawan keledek (siap didadu)
- 1 + ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
- 3 cawan santan – Boleh beli online di sini
- Secubit garam halus
- **Kisarkan semua (kecuali keledek)
(LAPISAN ATAS)
- 3 cawan santan
- 1 + ½ cawan tepung gandum
- ½ cawan gula pasir – Boleh beli online di sini
- 2 sudu besar tepung jagung – Boleh beli online di sini
- Pewarna oren secukupnya
**Kisarkan kesemua bahan di atas.
CARA MEMASAK:
1.Kisarkan semua bahan lapisan bawah.
2.Kukus keledek yang dipotong dadu hingga lembut.
3.Kemudian, campurkan keledek dengan adunan tepung siap kisar tadi.
4.Lapik loyang 7 inci dengan plastik dan digris dengan minyak. Boleh mula dikukus selama 25 minit.
5.Kemudian, kisarkan semua bahan lapisan atas.
6.Selepas 25 minit, keluarkan loyang. Carik-carik dengan garpu permukaan kuih.
7.Terus masukkan adunan lapisan atas tadi. Kukus lagi 25 minit hingga masak.
8.Tutup api dan sejukkan.
9.Selepas sejuk, bolehlah dipotong. Guna pisau plastik yang disapu minyak.
10.Siap. Sedia untuk dihidangkan.
Kredit: Mizah Ngatiman
TALAM PANDAN
BAHAN-BAHAN:
(Lapisan Bawah)
- 8 helai daun pandan
- 3 cawan air
- 1 kotak kecil santan Kara (guna santan kelapa pun boleh) – Boleh beli online di sini
- 1 cawan gula pasir
- 1 ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
- ½ cawan tepung ubi – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
1.Kisar daun pandan dengan air.
2.Kemudian, tapis dan ambil airnya sahaja. Secawan air pandan bikin aroma menawan.
3.Isi tepung penuh secawan. Cawan inilah guna sukatan untuk semua bahan.
4.Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar dan kacau.
5.Godak semua bahan sehingga semuanya sebati. Sehingga tiada tepung yang berketul-ketul.
6.Selepas kesemua bahan tersebut larut, tapiskan ke dalam bekas lain untuk buang saki baki tepung yang berketul atau jika ada bendasing dalam adunan.
7.Sediakan loyang 10×10 inci. Lapikkan dengan plastik. Sekiranya tak mahu lapik dengan plastik, bolehlah sapu permukaan loyang dengan minyak dahulu.
8.Panaskan pengukus yang telah berisi air.
9.Tuang adunan pandan ke dalam loyang. Kukus di dalam pengukus yang telah pun sedia mendidih airnya selama 20 minit. Api jangan terlalu besar, jangan terlalu kecil. Sederhana sudah memadai.
BAHAN-BAHAN:
(Lapisan Atas)
- ½ cawan tepung ubi – Boleh beli online di sini
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1 kotak kecil santan – Boleh beli online di sini
- 1 sudu kecil garam atau secukup rasa
- 3 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Masukkan kesemua bahan, kacau dan tapis siap-siap.
2.Apabila adunan lapisan bawah telah cukup 20 minit, terus masukkan ke dalam loyang. Tak perlu turunkan kukusan, terus tuang sahaja. Berhati-hati ye.
3.Kukus lagi selama 20 minit.
4.Selesai cukup tempoh 20 minit, buka penutup pengukus. Jika ada air di dalam loyang, mengiringkan supaya senang air itu diceduk dan dibuang.
5.Dah siap. Tunggu kuih sedikit sejuk, barulah dipotong.
6.Adunan ni jadi lembut dan kenyal-kenyal saja. Sedap sangat. Selamat mencuba!
Kredit: Lia Yob Ibrahim
TALAM SAGU
BAHAN LAPISAN BAWAH:
- Sagu – rendam bagi kembang seketika & buang airnya – beli online disini
- Gula halus – gaul dalam sagu ikut agak-agak manis + pewarna merah @ sirap – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Oles loyang dengan sedikit minyak dan ratakan sagu tanpa perlu tekan. Ia bertujuan supaya bagi ruang pada sagu untuk mengembang.
- Boleh tambah sedikit air dalam sagu supaya bila sejuk, sagu tidak liat.
- Kukus sagu sehingga masak. Masa kukus tidak lama sangat, cukup hingga sagu bertukar rupa.
- Sebelum letak lapisan atas, cakar-cakar sedikit permukaan sagu supaya lapisan atas senang melekat.
NOTA: Sukatan sagu agak-agak sahaja ikut saiz loyang yang digunakan. Jangan terlalu penuh nanti tiada ruang untuk letak lapisan atas.
- BAHAN LAPISAN ATAS:
- 1 cawan tepung (tepung gandum + 2 sudu makan tepung ubi) – beli online disini
- 2 sudu makan tepung jagung – beli online disini
- 3 cawan santan (santan pekat + air. Lemak terpulang. Nak guna
- santan sama banyak dengan air pun boleh. Empunya resipi tak suka terlalu lemak. Nisbah yang digunakan adalah 1:2) – beli online disini
- Sedikit garam- untuk menaikkan rasa lemak
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan adun hingga larut. Tapis jika tepung berketul.
2. Masak guna api perlahan dan kacau hingga naik wap sedikit. Jangan biarkan tepung berketul.
3. Bila sudah siap, tuang ke atas sagu yang telah dikukus tadi.
- Kukus sekali lagi dalam 10 minit atau hingga kuih betul-betul masak. Sejukkan sebelum dipotong.
- Kuih Talam Sagu siap untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Harum Wangi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Ikan Masin Pembuka Selera, Bertambah Nasi Dibuatnya
Kak Mas Kongsi Resipi Pajeri Nanas Sedap & Kuah Pekat Tanpa Guna Santan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Kuih Tepung Puli. Manisan Tradisi Orang Melaka Wajib Cuba
Pernah cuba Kuih Tepung Puli? Nampak sangat sedap kan? Kuih dwi warna berbentuk gulungan ini kelihatan sangat unik. Rupanya seakan laksam namun mempunyai rasa lebih lemak dan manis.
Katanya kuih ini adalah kuih tradisional orang Melaka tetapi sekarang boleh juga dikatakan susah untuk jumpa peniaga yang menjual kuih tradisi ni. Cara masaknya sangat mudah. Hanya perlu kukus adunan kuih kemudian gulung dengan kemas. Pastikan adunan tidak terlalu tebal, barulah kuih ini kelihatan cantik bila dipotong.
Bagi anda yang nak cuba masak sendiri, saudari Hairunniza Ahmad ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH TEPUNG PULI SEDAP. KUIH TRADISI ORANG MELAKA
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus tepung pulut (500gm) – beli online disini
2 1/2 cawan tepung sagu – beli online disini
5 cawan santan
2 cawan gula pasir – kurangkan jumlah jika tak suka manis
Pewarna pilihan – beli online disini
Daun pisang secukupnya – dilayurkan
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung pulut bersama tepung sagu. Adun rata dan ketepikan.
2. Masak santan dan gula pasir hingga larut. Padam api dan biarkan sejuk.
3. Tuang santan ke dalam bekas berisi campuran tepung pulut dan tepung sagu. Adun hingga rata dan tidak berketul.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan pada warna asal dan satu lagi ditambah pewarna. Kuih ini biasanya dibuat menggunakan warna hijau atau merah.
5. Panaskan kukusan dan sapu sedikit minyak pada tudung periuk atau loyang.
6. Tuang satu senduk adunan. Ratakan dan masak selama 5 minit.
7. Kemudian tuang satu senduk lagi adunan berlainan. Biarkan masak.
8. Gulung kuih dengan kemas dan pindahkan ke atas daun pisang. Gulung kemas sekali lagi.
9. Setelah sejuk, Kuih Tepung Puli boleh dipotong dan dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Hairunniza Ahmad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Aiskrim Jeruk Mangga Macam Dulu-Dulu. Begini Cara Buatnya
Dijamin Bersih & Halal, Buat Sendiri Sawi Jeruk Hanya Guna 5 Bahan
Cara Mudah Buat Ikan Masin / Ikan Budu / Ikan Jeruk Secara Homemade
Tak Sakit Tekak, Buat Sendiri Jeruk Mangga Sedap Tanpa Guna Ibu Jeruk
Buat Sendiri Jeruk Limau Nipis Homemade. Mudah, Sedap, Pelbagai Guna
Cara Buat Cili Jeruk Homemade Yang Sedap, Rangup & Tak Lembik
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official