Bila beli makaroni, pasti ada kalanya buntu nak masak apa. Kalau asyik masak makaroni goreng, bakar atau buat sup pun jemu juga. Kalau nak ubah selera, resipi perkongsian saudari Ziera Johari II antara yang boleh dicuba. Rasanya memang sedap dan sangatlah mudah nak dimasak. Malah rasanya pun sangat sedap. Memang berbaloi kalau masak ni. Cubalah! Boleh dijadikan hidangan makan malam dan juga bekal untuk anak-anak ke sekolah.

 

MAKARONI CHEESE GORENG PALING MUDAH & SEDAP

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm makaroni – direbus
  • 2 tin sos Cheese & Herbs 
  • 2-3 ulas bawang putih | diketuk/dihiris
  • 1 biji lada benggala ( merah & hijau) – hiris
  • 1 tin cendawan butang – hiris
  • 1 paket sosej ayam – hiris
  • 2 kiub pati ayam
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak masak

CARA MEMASAK:

1. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Kemudian masukkan kiub pati ayam. Kacau hingga hancur.

2. Masukkan sosej dan cendawan butang. Goreng seketika. Tambah sedikit minyak jika berkurangan.

3. Masukkan sos cheese & herbs. Kacau sebati.

4. Masukkan makaroni yang telah direbus. Jika kering sangat, masukkan 1/4 cawan air masak. Kacau sebati. Tabur sedikit garam jika perlu.

5. Seterusnya masukkan lada benggala.

6. Untuk lebih rasa berkeju, boleh tambahkan sekeping keju cheddar. Kalau tak masukkan pun tidak mengapa. Sedia untuk dinikmati.

Nota: Jika nak buat separuh paket makaroni, boleh kurangkan separuh untuk semua bahan kecuali cendawan butang. Untuk rasa lebih sedap, boleh tambah isi ayam yang dipotong kecil.

 

Kredit resipi & foto: Ziera Johari II