Kurma Telur sememangnya satu juadah yang sangat enak. Kuahnya yang pekat berempah dan berperisa, enak dinikmati bersama nasi hangat. Ada juga cili padi untuk yang sukakan rasa pedas. Gigit sahaja. Pasti bertambah selera. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nurul Ateekah ni. Memang terbaik dan anda pasti gemarkan rasanya.
CARA MEMASAK: 1. Serbuk kurma, serbuk sup dan ½ cawan air disatukan dan jadikan pes. Ketepikan. 2. Tumiskan buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, bawang putih, halia dan daun pandan sehingga naik bau.
Ads
3. Masukkan bawang merah. Tumis lagi sehingga sedikit keperangan.
4. Masukkan bahan yang dikisar dan masak sehingga pecah minyak.
5. Apabila sudah pecah minyak, masukkan pes bancuhan rempah kurma. Tumis lagi sehingga rempah masak dan masukkan cili padi.
6. Seterusnya masukkan air dan santan. Kacau sebati.
7. Akhir sekali, masukkan kentang, tauhu, telur dan kiub pati ayam. Gaul sebati dan biarkan ianya masak seketika. Rasa dan tambah garam jika perlu.
Ads
8. Kurma Telur Bersama Kentang dan Tau Kua sedia untuk dihidang.
Musim buah Avocado sudah bermula, berita baik untuk penggemar buah lonjong berwarna hijau berisi lembut dan lemak rasanya ini juga sudah mula dijual di kebanyakan pasaraya-psaraya utama. Sempena dengan musim ini juga, Taste Australia dengan kerjasama Jaya Grocer Starling Mall telah melancarkan kempen ‘Tasty And Nutritious Avacado’.
Sesuai dengan kempen untuk memberi kesedaran tentang makanan berkhasiat melalui pengambilan buah Avocado yang kaya dengan nutrisi yang baik untuk diet sihat. Menariknya, selain dapat berkongsi info berkaitan dengan buah avocado yang tengah musim di Australia ini, berikut RASA kongsikan tiga menu berasaskan avocado yang disediakan oleh Alexandra Prabahan (Certified Nutritionist and Health Advocate) sewaktu menunjukkan demo menyediakan tiga menu sihat yang sungguh lazat ini di majlis terserbut.
AVOCADO DEVILLED EGGS
BAHAN-BAHAN:
1 biji acocado masak
4 biji telur | rebus
2 sudu teh mustard
1 cubit cayenne
1 cubit paprika
Sedikit daun ketumbar
Sedikit perahan jus limau nipis
CARA MEMASAK:
Telur yang direbus dibelah dua, keluarkan telur kuning.
Masukkan telur kuning dalam mangkuk dan gaul rata dengan isi avocado, mustard, jus limau, cayenne dan paprika.
Gaul hingga rata dan cukup rasa.
Kemudian sudu atau paipkan ke dalam telur putih tadi dan hiaskan dengan daun ketumbar.
Avocado Devilled Eggs sedia dihidangkan.
MALAYSIAN AVOCADO SMOOTHIE
BAHAN-BAHAN:
1 biji avocado
1 sudu gula Melaka | dimasak dengan sedikit air dan daun pandan
3/4 cawan susu badam
1/4 cawan santan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dalam mesin pengisar.
Kisar hingga halus
Tuangkan dalam gelas dan sedia dihidangkan.
Jika suka boleh tambahkan ais.
AVOCADO CHOLATE MOUSSE
BAHAN-BAHAN:
1 biji avocado
1 biji buah pisang masak
1/4 cawan santan
1-3 sudu teh madu | boleh tambah atau kurang ikut citarasa
2-3 sudu teh serbuk koko | boleh tambah atau kurang ikut citarasa
Buah beri untuk topping
CARA MEMASAK:
Campurkn semua bahan dalam mesin pengisar.
Kisar halus, kemudian masukkan dalam mangkuk.
Sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit.
Hias atasnya dengan buah beri sebelum dihidangkan.
Kalau korang nak cuba menu yang disediakan ini, sebelum membeli avocado, berikut tip untuk mengenalpasti kematangan buaha avocado sebelum ia boleh diolah dalam pelbagai sajian atau dimakan terus:-
Belum masak : Kulit berwarna hijau cerah dan fizikalnya agak keras.
Hampir masak : Kulit berwarna seakan coklat dan tidak berkilat.
Sudah masak : Kulit berwarna hitam dan jika dirasa fiziknya lebih lembut.
.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Menu Lala Kam Heong memang sedap kalau dinikmati bersama nasi panas. Jangan masak terlalu awal. Bila hampir waktu berbuka, barulah dimasak sebab masakan ini tidak mengambil masa yang lama untuk disediakan. Kalau hari ini teringin hendak makan Lala Kam Heong, jom kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Liza Idris ini.
RESIPI LALA KAM HEONG
BAHAN-BAHAN UTAMA:
1/2 kg lala
BAHAN TUMISAN:
1 sudu besar udang kering (tumbuk /cincang) 3 @ 4 ulas bawang putih (cincang) –BELI ONLINE 1 biji bawang besar (cincang) 2 inci halia dimayang halus 6 biji cili padi (potong halus) boleh juga guna cili kering – BELI ONLINE 2 tangkai daun kari Sedikit garam, gula dan serbuk perasa 5 sudu besar minyak
BAHAN-BAHAN UNTUK PES:
1 sudu besar rempah kari –BELI ONLINE 1 sudu besar sos tiram – BELI ONLINE 2 sudu besar kicap (boleh guna kicap Mudim)
BAHAN UNTUK HIASAN:
Daun sup/daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak 5 sudu besar.
2. Masukkan bawang putih, halia, bawang besar, udang kering, daun kari dan cili padi. Goreng sampai naik wangi.
3. Masukkan pes kari yang digaul bersam sos tiram dan kicap. Goreng sampai pecah minyak. Tambah air sedikit supaya tak kering.
4. Letakkan garam, gula dan serbuk perasa mengikut citarasa kalian.
5. Masukkan lala gaul sebati sehingga lala masak.
6. Masukkan kicap lagi untuk pekatkan kuahnya dan gaulkan sebati.
Ni snek paling sekejap buatnya. Rangup dan manis dengan badam, kuaci dan bijan bersama tepung florenta memang laris kalau buat jualan ni. Kraap…krupp mengunyahnya.
Badam dan kuaci dibakar dulu. Kemudian dah sejuk baru gaul dengan tepung florenta. Kalau takde tepung ni tak sempurna bepang badam ni.
Tepung florenta ni harganya mahal sikit sebab itu lah dijual dalam gram. 500gm kat hampirr RM19 harganya. Tepung atau serbuk ni lah yang melekatkan hirisan badam, kuaci dan bijan tu.
Jom cuba resipi yang dikongsikan di laman FB : Masa apa ye ?. Tapi ingat masa buat ni jangan leka sebab ia cepat masak.Ok ni resepinya:
CRUNCHY CARAMEL ALMOND
BAHAN-BAHAN :
500gm serbuk @ tepung florenta
500gm hirisan badam
200gm kuaci hijau (biji labu)
100gm kuaci putih ( biji bunga matahari)
20gm bijan putih
20gm bijan hitam
*Gunakan kertas cup cake yang licin dalamnya, size L (ada lapisan plastic biasanya bercorak polka dot. Boleh guna 60 keping.Senang nanti boleh isi banyak-banyak dulu.
CARA MEMASAK :
Bakar hirisan badam dalam dulang pembakar, ratakan. Bakar pada suhu 160c selama 5minit.
Kemudian bakar kuaci hijau dan putih campurkan dan ratakan dalam dulang dalam 5minit.
Bijan hitam dan putih pun saya bakar 3 minit bagi wangi.
Sejukkan semua betul-betul dan campur semua dalam satu bekas bersama serbuk florenta.
Foto : Bila dapur busu berasap
5. Gaul sehingga sama rata.
6. Sudukan guna sudu besar ke dalam kertas cup cake ratakan. Tak nipis dan tak terlalu tebal
7. Bakar selama 15 minit suhu 160c. Semua oven tak sama, jadi bakar yangg pertama tu rajin-rajin tengok, bila dah kekuningan keluarkan dari oven.
8. Biar sejuk dulu baru tekan bawah cup tu dan mudah je tanggalkan. Kertas cup cake boleh guna semula untuk round seterusnya.
9. Simpan dalam bekas kedap udara.
10. Selesai semua boleh simpan dan guna semula kertas cup cake tu..
Ni dia tepung florenta.. ada macam-macam jenama
Buat jualan untuk puasa nanti, pasti laku keras…
Sumber : FB : Masak apa ye ?
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Nak buat aiskrim homemade lembut, halus dan murah? Ini resipi viral dengan 5 bahan ringkas yang rasanya setanding jenama mahal. Mudah, cepat dan confirm menjadi!