Jika anda penggemar pajeri nenas, tentu anda pernah mencuba atau melihat pelbagai jenis dan cara masakan orang yang membuat menu ini.
Terdapat pelbagai cara untuk memasak pajeri nenas. Ada yang bersantan dan ada juga yang tidak menggunakan santan.
Menerusi perkongsian resipi daripada Mohd Rozmie ini, Pajeri Nenas ini adalah resepi warisan temurun dari arwah emaknya. Sedap dimakan bersama ikan pekasam goreng.
Masakan pajeri nenas utara ini kuahnya sedikit pekat dan rasanya manis.
1.Panaskan dalam ½ cawan minyak. Perlukan minyak yang banyak agar rempah masak elok nanti. 2. Bila minyak sudah panas, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dipotong nipis.
3. Masukkan rempah 4 sekawan dan daun kari. Tumis sehingga bawang layu dan naik bau.
4. Bila bawang sudah layu elok, masukkan bancuhan rempah. Tumis hingga mula pecah minyak.
5. Masukkan ikan bilis dan udang, gaul hingga sebati. Masukkan sedikit air(anggaran ¼ cawan atau lebih), tumis sehingga nampak rempah kering.
6. Ulang lagi masukkan air (¼ cawan) tumis sehingga rempah kering. Ulang begini dalam 4 kali supaya rempah masak elok dan sebati.
Ads
7. Bila rempah dah masak elok, masukkan nenas yang telah dipotong dan gaul sebati dengan nenas. Jika rempah terlalu kering, boleh ditambah sedikit air tapi jangan banyak sangat.
8. Tutup tudung dan kecilkan api, biarkan mereneh dalam 10 – 15 minit. Sekali sekala perlu kacau supaya rempah tak hangit. 9. Masukkan sedikit santan (anggaran 100ml atau setengah kotak). Jangan terlalu banyak santan. Pajeri Nenas yang elok tak perlukan santan yang banyak.
10. Masukkan kerisik dalam 2 sudu besar. Saya suka kuah pajeri yang pekat sebab tu masukkan 2 sudu besar. Kalau anda nak kurangkan pekat, boleh kurangkan kerisik.
11. Masukkan 2 atau 3 sudu gula. Pajeri ni rempahnya perlu rasa manis, barulah terangkat rasa pajeri nenas ini.
12. Masukkan sedikit garam untuk seimbangkan rasanya. Selepas masukkan santan dan bahan tadi dan mula mereneh elok, dah boleh ditutupkan api.
Sekaya Telur atau Seri Kaya Telur antara kuih tradisi kegemaran orang-orang Pantai Timur terutamanya di negeri Kelantan dan Terengganu. Rasanya yang lembut, lemak dan manis memamng sedap dan biasanya menjadi buruan ramai terutramanya bila tiba bulan puasa. Kalau dimakan sejuk, lagi nikmat. Teringin nak makan? Jom cuba resipi Sekaya Telur perkongsian saudari Mazni Abdul Rahman. Nampak mudah dan sedap! Guna empat bahan je.
CARA MASAK SEKAYA TELUR SEDAP GUNA 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN: 15 biji telur 2 keping besar nisan/nise (boleh ganti dengan gula melaka) – beli online disini 1 1/2 cawan air 2 1/2 cawan santan pekat – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Masukkan nise/gula melaka ke dalam periuk bersama air. Masak hingga gula cair. Ketepikan dan sejukkan seketika. 2. Basuh telur kemudian pecahkan ke dalam bekas yang bersesuaian. Pukul telur tadi manja-manja sahaja. 3. Seterusnya tapis air nise tadi ke dalam bekas telur yang telah dipukul. Sebatikan. 4. Kemduian tambahkan juga santan pekat. Pukul sekejap. 5. Tuang bancuhan campuran bahan-bahan tadi ke dalam loyang yang bersesuaian. Boleh guna loyang bulat atau loyang empat segi. 6. Kukus Sekaya Telur selama 45-50 minit atau sehingga manisan ini masak. Masa memasak mungkin berbeza bergantung pada pengukus masing-masing.
7. Bila Sekaya Telur telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong dan dinikmati. Sekaya Telur ini akan berasa lebih enak bila dimakan dingin.
SedapnyaKerabu Kerang Thailand ni. Cukup rasa pedas, masam, masin dan manisnya. Ditambah dengan ramuan bahan-bahan segar menjadikan hidangan ini enak sekali. Jika anda gemarkan kerabu, kena cuba resipi Kerabu Kerang perkongsian saudari Fia Sofia. Merecik rasa dia. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
CARA MASAK KERABU KERANG THAI
BAHAN-BAHAN:
1 kg kerang 1 sudu teh garam – beli online disini 3 sudu makan gula kabung – beli online disini 2 sudu makan sos ikan – beli online disini 3 sudu makan air asam jawa – beli online disini 4 biji limau nipis 3 biji tomato – dipotong 1 batang lobak merah – dipotong halus memanjang 2 ulas bawang merah – hiris nipis 5 biji cili api – ditumbuk 1 sudu teh serbuk perasa
CARA MEMASAK: 1. Basuh kerang dan rebus bersama 1 sudu kecil garam. 2. Buang air rebusan kerang dan segera masukkan ais dan juga air sejuk dari peti ais untuk elakkan kerang jadi kecut. (ini adalah tip untuk kerang nampak segar) 3. Buang sebelah cengkerang dan gunakan sebelah lagi yang ada isi untuk dibuat kerabu.
4. Dalam mangkuk berlainan, satukan air asam jawa, cili api yang ditumbuk, sos ikan, tomato, serbuk perasa dan air gula kabung. Sebatikan. 5. Kemudian gaulkan bersama kerang tadi sehingga mesra. 6. Akhir sekali perahkan limau kasturi. Campurkan sekali kulit limau, bawang merah yang dah dihiris, lobak merah dan juga daun ketumbar. Gaul hingga sebati.
7. Kerabu Kerang Thai siap untuk dinikmati.
INFO: Rasa masin, pedas, manis, masam boleh ubah suai ikut selera masing-masing.
1. Satukan santan, gula, garam dan masak hingga mendidih. 2. Toskan beras pulut dan kukus hingga separuh masak. 3. Angkat pulut dan gaulkan bersama santan dan kukus lagi sekali hingga pulut betul-betul masak.
Nasi Goreng Kerabu ni sedap dia lain macam. Selalu makan nasi kerabu yang memang tak asing lagi dalam dunia kulinari Malaysia, terkenal dengan keunikan warna biru nasinya, ulam-ulaman segar, sambal kelapa, dan ikan goreng.