Rasanya sungguh tersendiri, pedas, sedap, masam dan memang sesuai sebagai juadah yang boleh memikat selera makan. Inilah yang istimewanya masakan autentik  Gulai Asam Rong Ayam Kampung. Selain ayam kampung korang boleh tukar  dengan ikan sungai lagi sedap.

GULAI ASAM RONG AYAM KAMPUNG

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg ayam kampung  |  potong kecil & bersihkan
  • 5-6  tangkai daun kesum
  • 1 kuntum bunga kantan | belah empat
  • 5 biji terung telunjuk
  • 3 sudu makan asam rong
  • 1 keping asam gelugor
  • Garam dan perasa secukup rasa
  • Air secukupnya

BAHAN KISAR:

  • 30 biji cili padi
  • 4cm kunyit hidup

CARA MEMASAK:

  1. Masukkan dalam periuk air, bahan kisar dan asam rong, kacau rata.
  2. Renehkan atas dapur, bila mendidih masukkan ayam.
  3. Apabila ayam masak, masukkan asam gelugor, terung, bunga kantan dan daun kesum.
  4. Setelah sayur layu masukkan garam dan perasa secukupnya.
  5. Tutup api bila cukup rasa.
  6. Gulai sedia dihidangkan.