![Untitled design (10)](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-10.png)
Peminat kuih muih lama kena cuba Kuih Lapis Talam Sri Delima ni. Cara nak buatnya pun tidak susah mana. Masak pun pakai periuk kukusan. Jom cuba. Bolehlah buat makan masa minum petang nanti.
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 2 cawan santan pekat
- 5 cawan santan cair
- 1 sudu kecil garam
- Pewarna merah, kuning dan coklat
CARA MEMASAK:
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
- Bahagikan adunan kepada empat bahagian.
- Masukkan pewarna ke dalam tiga bahagian dan satu kekal putih.
- Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang.
- Masukkan satu senduk adunan merah dan kukus selama lima minit.
- Lapiskan pula satu senduk adunan kuning dan kukus lagi selama 5 minit.
- Lapiskan warna coklat dan kukus selama lima minit lagi.
- Kemudian ulang sekali lagi lapisan.
INFO CHEF: Untuk lapisan terakhir, bungkus penutup kukus dengan kain agar air tidak menitis ke atas permukaan talam.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Lapis Cantik Kejadiannya, Guna Tiga Jenis Tepung.
![Kuih Lapis Cantik Kejadiannya, Guna Tiga Jenis Tepung.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/03/Untitled-design-2020-03-23T180732.273.jpg)
Buat kuih lapis ni kena kreatif, sekarang ni macam-macam warna lapisannya. Janji lembut dan rasanya berlemak manis. Resipi dari Maria Zainal ni memang menariklah, Guna sukatan cawan aje. Lebih senang diikut.
Tiga jenis tepung ni paling utama tepung beras, tepung gandum dan tepung ubi. Gunakan santan secukupnya. Baru nikmatnya berganda. Pemilk resipi menamankannya Kuih Lapis Terancam…tapi min rasa nampak mengancam selera aje..hihi
KUIH LAPIS TERANCAM
BAHAN-BAHAN :
2cwn tepung beras
3/4cwn tpg gandum
2sdb tpg ubi
4 1/2cwn santan dr sebiji kelapa (sy blender kelapa tu)
1cwn gula (jgn sampai penuh sgt yer…kurangkan manis…)
1/2sdt garam
Pewarna kesukaan(sy ltk emulco pandan+pewarna ijo epal….warna pink…emulco coklat …)
CARA MEMASAK :
1. Panaskan kukusan hingga air mendidih.
2. Letak warna kesukaan, sapu loyang dengan majerin atau minyak.
3. Masukkan dua senduk adunan dalam loyang dan kukus lima minit.
4. Ulang pada lapis seterusnya, setiap lapis 5 minit aje.
5. Lapisan terakhir kukuk 15 minit, sejukkan dan betul sejuk baru potong
TIPS : Semasa nak masukkan lapisan yg seterusnya, lap bahagian bawah penutup periuk kukus.(kena rajin sikit yer)
Masa nak potong kuih empunya resipi sarankan guna pisau plastik.
FB Grup Loyang dan Acuan
Resepi : Mariana Zainal
AND JUGA MUNGKIN SUKA RESIPI INI :
Cara Mudah Dan Senang Buat Cream Puff Gebu, Gemok, Gendut!
![Cara Mudah Dan Senang Buat Cream Puff Gebu, Gemok, Gendut!](https://cdn.rasa.my/2018/10/20-RESIPI-SARAPAN45.png)
Rasa kongsikan resipi dari Jemah Jematul Adawiyah buat Cream Puff 3G Gebu, Gemok dan Gendut. Caranya sangat senang dan mudah, yang puan-puan boleh cuba.
RESIPI CREAM PUFF MAK JEMAH
BAHAN-BAHAN:
- *100gm marjerin/butter
- *275gm air
- 150gm tepung gandum
- 3bj telur gred C
Bhn yg bertanda * Masak dlm kuali smpai marjerin cair
- Suhu oven 180cc
- Tempoh bakar 40minit
*Kalau oven cepat panas turunkan suhu jaa
CARA MEMASAK:
Kacau sebati smpai jadi mcm ni
Bila dah x melekat kt kuali dah bole tutup api.. terus alihkan ke dlm bekas lain
Rehatkn sat adunan biar hilang haba panas dulu.. bila dh suam2 kuku masukkn creamy vanilla 1sudu kecik
Kendian masuk kn teloq satu per satuuuu.. 😃
Rupa adunan selepas dimasukkan telur. Td dh buh tp terdelete kot.
Teloq kena masukkan satu persatu nohhh.. klau contoh resepi 4bj teloq.. masukkan 3 bj dulu tgk keadaan doh klau elok mcm ni tayah tmbah dh teloq. Klau agak kental pecah kn teloq dlm bks lain pastu godak skit tmbah ke dlm adunan skit2.. tutup mixer tadaaaa bule transfer masuk piping bag dah..
Masukkan dlm piping bag pastu paip ke dulang . Sblm tu panaskan oven 10-15minit suhu 180cc. Terpulang oven msg la nohhh
Sblm bakaq renjis2 dipilis sket dgn ayaq sejuk.. muncung2 cp tu penyekkan sket dgn jari.
Nahhh siap masak.. bagi sejukkk dah boleh paipkan special custard cream.
Simpan di peti ais. Sedap dimakan ketika sejuk.
Kredit resipi: Jemah Jematul Adawiyah
RESIPI CREAM CUSTARD
BAHAN-BAHAN:
- 1 sudu besar tepung
- 1 sudu besar tepung jagung
- 4 sudu besar gula
- 200ml (1 cup) susu segar
- 1 biji telur (L size)
- 1 sudu besar mentega
- 1 sudu teh esen vanila – ita tambah
- sedikit pewarna kuning – ita tambah
CARA MEMASAK:
- Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
- Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
- Masukkan telur dan kacau lagi.
- Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
- Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
- Masak sehingga pekat.
- Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
- Ulang sehingga pekat.
- Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.
Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.
Kredit resipi: Azlita masam manis
Cara Masak Cokodok Pisang Sedap, Lembut & Tak Serap Minyak.
![Cara Masak Cokodok Pisang Sedap, Lembut & Tak Serap Minyak.](https://cdn.rasa.my/2018/10/Untitled-design-18.png)
Sedapnya makan cokodok pisang panas-panas. Bagi yang teringin sangat nak makan, ni ada resipi Cokodok Pisang sedap dan mudah perkongsian saudari Cik Pooja yang boleh dicuba. Menurut empunya resipi, resipi ni memang hasilnya lembut dan tak serap minyak. Pendek kata, pasti puas hati. Tengok gambar je pun dah dapat rasa sedap. Rugi kalau tak cuba.
COKODOK PISANG TAK SERAP MINYAK
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji pisang bersaiz besar – jika kecil, boleh guna 8-10 biji. Empunya resipi guna pisang bunga.
- 2 sudu makan marjerin
- 5 sudu makan gula pasir
- 1 sudu teh soda bikarbonat – sukatan tidak terlalu membukit
- 1 sudu teh garam
- 2 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali tepung gandum) dan lenyek hingga sebati.
2. Bila dah sebati, masukkan tepung gandum. Gaul lagi hingga sekata bersama adunan pisang tadi.
3. Rehatkan adunan selama 10-15 minit.
4. Panaskan minyak dan jemputkan adunan tadi. Goreng guna api perlahan hingga garing dan masak.
5. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO:
1. Tujuan guna marjerin ialah untuk merangupkan tekstur luaran kulit cekodok bila digoreng nanti. Malah ia juga menghalang minyak dari terserap ke dalam isi.
2. Cekodok akan menjadi wangi tetapi masih mengekalkan rasa asli.
3. Jangan goreng cekodok dengan api besar kerana nanti akan hangit dan tidak masak di dalam.
4. Untuk hasil cekodok yang cantik, hanya jemputkan bancuhan ke dalam minyak. Nanti ia akan membulat dengan sendiri ( jika bancuhan tu dibuat dengan baik)
Kredit resipi & foto: Cik Pooja