
Geram tengok bila buat kek jadi gebu. Nak makan pun rasa sayang. Korang yang suka kek kukus bolehlah cuba buat kek kukus butter egg ni. Memang sedap tak menyesal buat.
Bahan-bahan :
4 biji telur
125 gm gula kastor
1/2 sudu ovallet
1 sudu susu pekat manis
200 gm mentega/butter
190 gm tepung kek
1 sudu teh esen vanila
Cara Membuat :
1. Pukul telur, gula, dan ovalet sampai putih dan pekat.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi.
3. Kacau butter bersama dengan susu pekat manis sehingga lembut
4. Kemudian masukkan butter tadi ke dalam adunan tepung dan gaul sehingga sebati.
5. Masukkan adunan dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak dan dikukus 40 minit – 1 jam.
~ Selamat Mencuba ~
Resipi Kek Coklat Moist Kukus Dengan Topping Melimpah Ruah. Sedap!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Geramnya Tengok Kek Sarang Semut Yang Cantik Ni!

Ada siapa di sini peminat kek sarang semut? Atau ada juga yang panggil kek gula hangus? Bila tengok kejadian kek sarang yang sempurna dengan lubang-lubangnya, memang geram kan.
Tambah pula, kek cukup rasa. Tak manis sangat dan sedang-sedang saja. Memang nikmat bila dapat makan untuk minum petang.
Tapi kan, dengar kata bukan senang nak buat kek sarang semut ni ye. Apa kata kita tengok resipi daripada Syafawatie Yatiey ini, yang hanya menggunakan kaedah kukus saja.
Nampak senang kan? Jom kita tengok bahan-bahan untuk membuatnya.
KEK SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula – beli di sini
1 cawan air panas
2 sudu marjerin atau mentega – beli di sini
4 biji telur (gred A atau B)
1 cawan susu pekat (kalau tak nak manis, boleh letak ¾ cawan saja) – beli di sini
Esen vanilla – beli di sini
1 cawan tepung gandum – beli di sini
2 sudu kecil soda bikarbonat – beli di sini
Dapatkan Gintell DeSpace Care Massage Chair dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA-CARA:
1. Masak gula sehingga menjadi perang atau nampak seperti rupa hangus. Apabila gula sudah perang, masukkan air panas. Hati-hati ketika tuang air panas kerana boleh terjadi letupan kecil. Tuang sikit demi sedikit.
2. Kemudian, masukkan marjerin atau mentega. Biarkan larut semua. Ketepikan.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Di dalam bekas yang lain, masukkan telur, susu pekat, esen vanila. Kacau sehingga sebati. Boleh juga gunakan cara whisk.
4. Selepas itu, masukkan tepung dan soda bikarbonat. Kacau lagi hingga sebati.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Apabila sudah sebati adunan kek tadi, masukkan air gula perang tadi. Kacau-kacau bagi sekata.
6. Tapiskan adunan sebelum dimasukkan ke dalam loyang (loyang yang digunakan ini ialah saiz 5).
7. Kukus selama 45 minit. Pastikan air betul-betul mendidih dan kukus dengan menggunakan api besar.
Sedikit tips untuk memasak kek sarang semut:
*Sapu minyak di bahagian bawah loyang sebelum masukkan adunan supaya senang untuk diterbalikkan.
*Untuk elakkan gula melekat ketika dipanaskan, masukkan 2 sudu air dan kacau sehingga gula betul-betul cair. Baru biarkan sampai jadi perang atau hangus. Guna api sederhana (tidak kecil dan tidak terlalu besar).
*Boleh gunakan gula perang untuk cepatkan proses membuat gula hangus.
*Masukkan bahan-bahan lain ketika air gula sedang mendidih.
* Jika guna kaedah bakar, panaskan oven 20 minit suhu 180°. Bakar guna api bawah 30 minit pertama atau kalau kek dah berbuih tinggi. Lepas itu, baru guna api atas bawah, fan on.
Kredit resipi & foto: Syafawatie Yatiey
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak laman web Rasa:
Resipi Mudah & Ringkas Untuk Kek Coklat Tanpa Telur

Anda nak buat kek coklat tapi telur habis pula kat dapur? Jangan risau, masih boleh buat kek coklat tanpa telur.
Cara buat pun mudah je dan sedap hasilnya. Resipi yang dikongsi Sabarina Saad ini, sesuai juga untuk mereka yang ada alahan dengan telur.
KEK COKLAT TANPA TELUR
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega/marjerin – beli online di sini
1 cawan susu pekat – beli online di sini
1 cawan air ais cream soda
TONTON Red Velvet Creampuff | Dapur Rasa Live
TONTON Danish Cinnamon Cheese
BAHAN AYAK:
*2 cawan tepung gandum – beli online di sini
*1/2 cawan serbuk koko
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bikarbonat
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA-CARA:
1. Ayak bahan-bahan yang bertanda * dan ketepikan.
2. Putar mentega hingga kembang.
3. Masukkan susu pekat, pukul hingga sebati.
4. Masukkan bahan ayak berselang-seli dengan air ais cream soda. Kacau hingga sebati.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Gris loyang saiz 8 inci dan lapik baking paper.
6. Masukkan adunan dan ratakan, hentak-hentak sikit acuan bagi buang udara.
7. Bakar pada suhu 180°c selama 50 minit atau ikut ketuhar masing-masing.
8. Dah siap sejukkan. Hias dengan topping coklat atau cream cheese.
*Guna cawan kopi ye. Saya guna cawan sukat beras dan guna loyang 7 inci, kek jadi rendah. Kalau loyang 6 inci, baru cantik.
Kredit resipi: Sabarina Saad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tak Sampai 10 Minit Dah Siap Masak, Sambal Ikan Menu Wajib Ada
Buat Pencinta Rendang, Resipi Daging Rempah Cili Padi Harus Dicuba!
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Kek Kurma Walnut, Tetap Sedap Lembut Tanpa Telur

Bagi mereka yang alergi biasanya akan mengelakkan dari menikmati kek, kerana kebanyakan resipi kek mengandungi telur. Iya tak semua orang boleh menjadikan telur sebagai rutin makanan mereka.
Tapi kek kurma walnut inspirasi Chef Fame ni memang enak, tetap sedap lembut walaupun tanpa telur.
Kurma makanan sunnah dah lah menyedapkan juga cukup menyihatkan. Jom cuba…
KEK KURMA WALNUT
BAHAN-BAHAN :
- 200ml susu UHT
- 300gm buah kurma | dibuang biji
- 400gm tepung kek
- 20gm serbuk penaik
- 5gm garam
- 300gm gula perang
- 336ml minyak jagung
- 10gm serbuk kayu manis
- 15gm esen Vanila
- 250gm kacang Walnut | dipanggang dan hancur kasar
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C
2. Rebuskan kurma bersama susu dan esen vanila sehingga hancur dan simpan semalaman
3. Masukkan minyak, gula, garam, serbuk kulit kayu manis, serbuk penaik, tepung dan susu yg di masak bersama kurma ke dalam mesin mengadun, gaul sehingga adunan menjadi sebati
4. Masukkan kacang walnut yang dihancur kasar ke dalam adunan.
5. Tuangkan kedalam loyang kek
6. Bakar didalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga dan menjadi warna keemasan.
7. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan.
Saiz Hidangan : 10
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek kurma yang manis dan walnut rangup yang tak jemu dimakan
Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF : Jika nak cepat anda boleh masukkan bancuhan susu dan kurma ke dalam ketuhar gelombang mikro hingga hampir mendidih dan biarkan ia sejuk
RESIPI : CHEF FAME TAUFIQ FAKARUDIN
TERIMA KASIH: UOW Malaysia KDU University College, Utropolis Glenmarie
Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shan Alam, Selangor
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA VIDEO NIH :