Kehabisan bekalan telur di rumah tapi hendak buat kek? Kini tiada masalah lagi. Anda kini boleh buat kek tanpa menggunakan telur. Resipi Kek Jagung tanpa menggunakan telur yang dikongsikan oleh Norfazida Gda ini cukup mudah disediakan. Rasanya pun sedap dan sesuai untuk dihidangkan ketika tetamu datang bertandang.
KEK JAGUNG (RESIPI TANPA TELUR)
BAHAN-BAHAN:
1/2 tongkol jagung dihiris 1 dan 1/4 awan tepung gandum – BELI ONLINE 2 sudu kecil baking powder 1/4 sudu kecil baking soda – BELI ONLINE
Masa tengah PKP ni macam-macam idea kena fikir untuk masak. Kalau biasa masak sekali atau dua kali sehari, ni dah kena fikir untuk minum petang jugak. Maklum lah bila dah berkumpul ramai kat rumah.
Dapat makan kek yang simple aje ramuannya pun dah cukup heaven. Jom kita semak resipi dari Farisha Sofea yang nampak enak nih. Mudah aje buatnya.Bahan pun tak rumit.
KEK CONGO BARS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A : 150gm mentega berkualiti tinggi 220gm gula perang
Bahan B : 3 biji telur gred A 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan C : 315gm tepung naik sendiri 3/4gm cawan coklat chip ( boleh juga letak bahan lain )
Bahan Hiasan ( terpulang nak letak apa ya ) : coklat chip coklat coin kepingan badam badam cincang
CARA MEMASAK :
1. Putarkan Bahan A sehingga kembang . 2. Masukkan Bahan B , tuangkan telur satu persatu sambil diputar rata . 3. Masukkan tepung dan kaup balik . 4. Masukkan pula coklat chip , kacau sebati . 5. Alaskan loyang dengan baking paper . 6. Tuangkan adunan dan ratakan .
7. Taburkan bahan hiasan .
8. Panaskan oven , bakar pada suhu 180°C selama 40 minit bergantung pada oven masing masing .
Bila tiba Ramadan, ramai dikalangan kita yang dah mula buat biskut raya. Salah satu yang menjadi kegemaran ramai adalah Biskut Coklat Cip ala Famous Amos. Memang sedap. Bukan setakat kanak-kanak, yang dewasa pun suka biskut begini. Istimewa buat anda, Raas kongsikan resipi biskut dari Opah Mas Cotek. Bolehlah cuba nanti.
RESIPI BISKUT ALA FAMOUS AMOS
BAHAN A:
1 1/2 cawan gula perang
1 cawan minyak
1 buku mentega (250gm)
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan susu segar
2 sudu teh serbuk vanila/esen vanila
BAHAN B ( diayak):
4 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh cream of tartar
2 sudu makan serbuk koko (jika suka)
BAHAN C:
1 1/2 cawan coklat cip
3/4 cawan badam cincang
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan A dan sebatikan menggunakan whisk. Boleh juga guna senduk.
2. Masukkan bahan B. Kaup balikkan hingga sebati.
3. Akhir sekali, masukkan bahan-bahan C. Gaul rata.
4. Sudukan adunan dalam tray yang telah dialas baking paper dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
(Masa membakar mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.)
Betapa indahnya kalau petang-petang dapat makan sepotong kek bersama secawan kopi. Apatah lagi kalau kek keju kan? Kali ni RASA nak kongsikan resipi Oreo Cheesecake yang senang nak dibuat dan rasanya oulak sangat sedap. Resipi ini dikongsikan oleh Hidayati Hana di facebook RASA Share Resepi.
CARA MEMBUAT
1. Putar cream cheese dengan gula kastor sehingga sebati dan lembut.
2. Masukkan telur dan yogurt
3. Masukkan krim oreo yang diketepikan tadi.
4. Masukkn esen vanila dan garam. Gaul sebati semuanya.
5. Patah-patahkan Oreo atau tumbuk separuh hancur.
6. Masukkan Oreo dalam adunan tadi.
7. Sediakan loyang yang dilapik dengan baking paper.
8. Tuangkan adunan dan letakkan Oreo di atasnya
9. Panaskan oven pada suhu 160 darjah selsius dan bakar selama 40 minit api atas bawah. Suhu oven bergantung pada oven masing-masing)
10. Selepas siap, sejukkan dahulu baru keluarkan dari loyang.