Kehabisan bekalan telur di rumah tapi hendak buat kek? Kini tiada masalah lagi. Anda kini boleh buat kek tanpa menggunakan telur. Resipi Kek Jagung tanpa menggunakan telur yang dikongsikan oleh Norfazida Gda ini cukup mudah disediakan. Rasanya pun sedap dan sesuai untuk dihidangkan ketika tetamu datang bertandang.
KEK JAGUNG (RESIPI TANPA TELUR)
BAHAN-BAHAN:
1/2 tongkol jagung dihiris 1 dan 1/4 awan tepung gandum – BELI ONLINE 2 sudu kecil baking powder 1/4 sudu kecil baking soda – BELI ONLINE
Viral biskut coklat rice yang sangat sedap dan boleh berjimat jika buat sendiri resipi ini, hanya dengan satu adunan boleh dapat 150 biji biskut berbeza jika beli siap belum tentu dapat banyak seperti itu. Sedap ke? Cuba dulu baru tahu! Selamat mencuba.
Siapa yang suka biskut wajib cuba buat semperit susu ini. Paling mudah dan gerenti tak penyek bunganya bila buat biskut ini. Hanya guna lima bahan dah siap biskut semperit susu.Buat banyak boleh simpan buat stok untuk kudapan.
SEMPERIT SUSU
Bahan-bahan:
1 butter 250g guna pure butter (ni petua,jangan sampai butter lembut sangat kena sederhana, kalau lembut sangat nanti memang bunga semperit senang penyek) 1/2 cawan susu pekat 1/2 cawan susu tepung 1 sudu kecil esen vanila 1 sudu kecil pewarna kuning (pilihan)
Cara membuat: 1.Kacau guna senduk untuk sebatikan bahan.
2.Tambah empat cawan tepung jagung sikit-sikit sambil uli.
3.Siap doh yang lembut di tangan.
4.Ambil sikit dan tekan atas tray.
5.Tak payah tinggi-tinggi nanti lambat masak.
6.Letak coklat chip 7.Bakar suhu 170-180. Masak pada suhu 20-25 minit.Api atas bawah.
Buah pisang bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja malah juga boleh menghasilkan pelbagai jenis resipi yang menarik dan enak. Jom kita cuba resipi-resipi ni! Boleh dihidangkan dan dinikmati bersama keluarga..
COKODOK PISANG
BAHAN-BAHAN
5 biji pisang bersaiz besar – jika kecil, boleh guna 8-10 biji. Empunya resipi guna pisang bunga.
2 sudu makan marjerin
5 sudu makan gula pasir
1 sudu teh soda bikarbonat – sukatan tidak terlalu membukit
1 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum
CARA PENYEDIAAN:
Satukan semua bahan (kecuali tepung gandum) dan lenyek hingga sebati.
Bila dah sebati, masukkan tepung gandum. Gaul lagi hingga sekata bersama adunan pisang tadi.
Rehatkan adunan selama 10-15 minit.
Panaskan minyak dan jemputkan adunan tadi. Goreng guna api perlahan hingga garing dan masak.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO:
Tujuan guna marjerin ialah untuk merangupkan tekstur luaran kulit cekodok bila digoreng nanti. Malah ia juga menghalang minyak dari terserap ke dalam isi.
Cekodok akan menjadi wangi tetapi masih mengekalkan rasa asli.
Jangan goreng cekodok dengan api besar kerana nanti akan hangit dan tidak masak di dalam.
Untuk hasil cekodok yang cantik, hanya jemputkan bancuhan ke dalam minyak. Nanti ia akan membulat dengan sendiri (jika bancuhan tu dibuat dengan baik)
Campurkan kelapa di dalam mangkuk adunan yang berisi pisang yang sudah dilenyek.
Gaul rata, kemudian tambahkan garam, gula kabung yang telah dihancurkan.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga mendapat bancuhan yang diperlukan.
Panaskan kuali non-stick, letakkan daun pisang di atasnya dan tepekkan adunan lempeng pisang di atasnya dan panggang hingga masak.
Enak dihidangkan panas-panas.
BANANA FILLED FRENCH TOAST
BAHAN-BAHAN
Roti Bata
Nutella / Peanut Butter Lady’s Choice
3 biji telur
1/2 cawan susu kotak
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji pisang (dihiris bulat)
Butter
CARA PENYEDIAAN
Masukkan telur, susu dan esen vanilla dalam mangkuk, kacau sebati. Ketepikan.
Potong roti bata lebih kurang 1 inci, buat poket ditengah. Sapu nutella dibahagian dalam poket, kedua belah. Kemudian, susun hirisan pisang didalam poket.
Celupkan roti ke dalam campuran telur dan goreng dalam kuali dengan sedikit butter. Biarkan masak kekuning-kuningan.
Sudah boleh dihidangkan (boleh ditabur dengan gula icing)
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...