1. Syarat utama, halia kena lebih. Kena tambah lagi 1/2 bahagian halia tu. Cili kering tak perlu buang biji sangat macam sambal. Buang sikit-sikit je, kisar kasar je biar berkeping sikit halia, bawang dan cili. Memang ada kelainan rasanya.
2. Basuh bersih hati, pedal, kaki. Rebus lama sikit dengan garam dan kunyit sampai kaki tu lembut. Buang air rebusan dan toskan.
4. Angkat gorengan, tumis bahan kisar. Kejap je dah pecah minyak, sebab guna minyak yang sama. Kalau guna api besar, kacau-kacau selalu, cepat siap. Kalau api kecil, tutup kuali supaya tak merecik. Bahan tumis sepatutnya lebih kasar.
5. Nampak macam sambal tapi rasanya lain. Tambah garam dan perasa je, pasti ada kelainannya. 6. Dah siap! Hati, pedal, kaki. Kalau ada tengkuk, rusuk atau bahagian tulang-tulang ayam pun sedap
*Pedal tu, seeloknya kikis bersih lemak-lemak yang melekat, tarik kulit dalam, bahagian 2 bonggol tu hiris sikit.
Ads
*Bahagian tapak kaki kalau ada kerak, hiris buang. Bila goreng tak meletup sangat, selain nampak bersih.
Di negeri pantai timur hidangan nasi minyak ini tak perlu tunggu majlis kahwin. Ia jadi hidangan harian yang kebiasaannya dinikmati waktu pagi.
Ini kerana hidangan nasi minyak dibuat dengan cara yang mudah. Tak perlu guna beras basmathi pun. Jika terasa nak makan nasi minyak cara mudah dan sedap ini boleh ikut resipi perkongsian Mizah Ngatiman.
Bagi penggemar sajian Nasi Ayam, Bihun Sup, Bubur Nasi dan Spageti Carbonara, boleh cuba resipi yang RASA kongsikan ni. Sangat mudah, ringkas dan sedap. Tentunya membuka selera bagi yang mencubanya. Bagi ibu-ibu yang sibuk, keempat-empat resipi ni memang sesuai disediakan kerana sebahagian dari bahan-bahan asasnya boleh disediakan awal dan boleh menjimatkan masa. Menarik kan? Berikut empat idea menu yang enak,sihat, ringkas dan mudah disediakan di rumah. Selamat mencuba.
1. BIHUN SUP
BAHAN-BAHAN:
250 gm bihun | celur dengan air campur sedikit serbuk kunyit
Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumiskan bawang putih dan bawang Holland hingga wangi.
Masukkan cendawan, kacau rata dan masukkan pula sos carbonaraaaaa.
Seterusnya masukkan susu cair, diikuti spageti kacau rata.
Perasakan dengan garam dan serbuk pati ayam.
Kecilkan api dan terus gaul lebih kurang 1-2 minit.
Tutup api, taburkan serbuk keju parmesan, serbuk lada sulah dan hirisan cili padi. Gaul rata.
Hidangkan bersama hirisan fillet ayam goreng tadi.
INFO CHEF: Untuk menyediakan spageti carbonara ada pelagai versi ikut cita rasa anda. Resipi ini paling ringkas. Sesuai sebagai hidangan makan malam keluarga.
Kari mamak merupakan antara menu kegemaran ramai. Bila pergi mamak je, mesti kita akan order kari mamak. Sebenarnya, boleh sahaja masak kari mamak di rumah. Tak perlu lagi susah-susah ke kedai mamak. Cuba buat sendiri kari mamak di rumah menggunakan resipi Nourhayaty Mat Saat ini. Memang terjamin kesedapannya!
RESIPI KARI MAMAK IKAN TENGGIRI
BAHAN-BAHAN:
1.5 kg ikan tenggiri
4 labu bawang merah bombay dimayang halus
5 ulas bawang puteh dimayang halus
1 inci halia dimayang
2 keping kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
1 setengah sudu besar halba campur
4 tangkai daun kari
100 gram kari ikan Babas
30 gram serbuk cili Babas
1 sudu besar asam jawa
200 gram santan pekat
Sedikit minyak untuk menumis
Tomato
Cili besar hijau atau merah
Bendi atau terung bulat
Sedikit gula
Sedikit garam
*Kari dan serbuk cili digaul dengan air.
CARA PENYEDIAAN:
1. Tumiskan halba campur, kulit kayu manis, bunga lawang, halia serta bawang yang telah dimayang.
2. Bila dah kekuningan, masukkan pes kari dan serbuk cili.
3. Bila dah pecah minyak dan warna berubah kemerahan, boleh masukkan santan cair. Kalau tak nak guna santan, boleh juga guna susu cair.
4. Masukkan daun kari, asam jawa, garam dan gula. Daun kari juga boleh ditumis awal bersama bawang tadi.
5. Bila dah mendidih, boleh masukkan ikan. Kacau perlahan.
6. Ambil periuk lain dan rebus air terlebih dahulu. Kemudian, celur terung bulat seketika. Masukkan juga bendi ke dalam periuk rebusan tersebut.
7. Kemudian, masukkan bendi dan terung bulat yang sudah dicelur, tomato dan cili besar.
8. Siap!
Selamat mencuba.
Jika anda sedang mencari BLENDER, boleh klik DISINI.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.