Anak-anak kecil sedang membesar memang kuat makan. Bila tengok anak suka mengunyah, kita sebagai ibu pastinya ‘excited’ nak bagi kan? Tapi kena tengok-tengok juga jenis dan kandungan bahan makanan yang diberi. Untuk lebih selamat, anda boleh hasilkan sendiri kudapan buat si kecil anda. Salah satu yang boleh dicuba ialah Garlic Bread @ Roti Bawang Putih perkongsian Puan Aya Zuki. Resipi ni beliau olah untuk dijadikan kudapan anaknya. Hanya menggunakan 4 bahan mudah, finger food ini tentunya lebih sihat, bersih dan yang paling penting adalah air tangan ibu sendiri. Jom cuba!

GARLIC BREAD UNTUK KANAK-KANAK

BAHAN-BAHAN:

Resipi Garlic Bread. Sesuai Dijadikan Finger Food Untuk Si Kecil Anda.

  • Roti gardenia (potong panjang-panjang)
  • 1 ulas bawang putih
  • Sedikit Parsley flakes
  • Unsalted butter / mentega tanpa garam secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Tumbuk bawang putih sampai lumat.

Resipi Garlic Bread. Sesuai Dijadikan Finger Food Untuk Si Kecil Anda.

2. Unsalted butter dah habis. So Aya beli yang ni. Sebaiknya, beli unsalted butter ye.

Resipi Garlic Bread. Sesuai Dijadikan Finger Food Untuk Si Kecil Anda.

IKLAN

3. Tumis bawang putih dengan mentega tadi. (Nota RASA:  untuk 1 ulas, anggaran 1 sudu teh lebih kurang.)

Resipi Garlic Bread. Sesuai Dijadikan Finger Food Untuk Si Kecil Anda.

4. Tumis sampai macam ni. Jangan sampai hangit pula.

Resipi Garlic Bread. Sesuai Dijadikan Finger Food Untuk Si Kecil Anda.

5. Campurkan tumisan bawang putih tadi dengan ( Nota RASA: jumlah emntega bergantung pada roti yang anda guna.)

Resipi Garlic Bread. Sesuai Dijadikan Finger Food Untuk Si Kecil Anda.

IKLAN

6. Gaul sampai sekata.

Resipi Garlic Bread. Sesuai Dijadikan Finger Food Untuk Si Kecil Anda.

7. Letak sikit parsley flakes. Jangan banyak sangat.

Resipi Garlic Bread. Sesuai Dijadikan Finger Food Untuk Si Kecil Anda.

8. Gaul sampai macam ni.

Resipi Garlic Bread. Sesuai Dijadikan Finger Food Untuk Si Kecil Anda.

IKLAN

9. Sapu dekat roti.

Resipi Garlic Bread. Sesuai Dijadikan Finger Food Untuk Si Kecil Anda.

10. Bakar dalam oven/ pemanggang ajaib hingga garing. ( Nota RASA: Kalau guna ketuhar, suhu antara 160C dan bakar dalam 5 minit atau hingga roti nampak keperangan.)

Resipi Garlic Bread. Sesuai Dijadikan Finger Food Untuk Si Kecil Anda.

11. Taraaaa siap! Sedia di hidang untuk si kecil anda!

Resipi Garlic Bread. Sesuai Dijadikan Finger Food Untuk Si Kecil Anda.

INFO: Kalau ada sup cendawan, memang lagi sedap.

Kredit resipi & foto: Aya Zuki