Sedapnya Ayam Madu. Kalau ke pasar malam seketul paha dah harga RM2.50. Agak mahal. Dengan adanya resipi mudah perkongsian saudari Mar Che ni, bolehlah pakat cuba buat sendiri secara homemade. Sangat mudah dan tak guna banyak bahan.

CARA MASAK AYAM MADU SIMPLE & SEDAP

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 ekor ayam – potong ikut saiz digemari
  • 1 sudu makan mentega @ marjerin
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 3 sudu makan madu
  • 1 sudu makan cili giling
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos tomato

CARA MEMASAK:
1. Cairkan mentega. Masukkan madu, sos tiram, sos cili, sos tomato dan cili giling. Gaul sebati.
2. Masukkan ayam. Gaul rata kemudian tutup kuali dan kecilkan api. Biarkan ayam masak dan sos jadi pekat.

3. Bila ayam kelihatan seperti berkaramel (seakan dibakar seperti dalam gambar), angkat dan sedia untuk dihidangkan.

4. Sesuai dinikmati bersama nasi ayam atau nasi panas-panas.

 

Kredit resipi & foto: Mar Che

 

JOM CUBA!

Resipi Pais Ikan Yang Mudah & Sedap. Masak Guna Kuali Je.

Sedap, Lembut & Gebu. Ini Resipi Kek Karamel Paling Best.

 

JOM TONTON: CARA MASAK PAIS IKAN KEMBUNG DAUN KESUM & BUBUR PULUT HITAM HALIA