Sarapan pagi kali hari ini kita buat istimewa sikit. Biasanya jika makan popia yang berinti sayur-sayuran seperti taugeh, lobak merah dan macam-macam lagi kan. Tapi kita buat kelainan dengan letak sos carbonara pula dan rasa lebih sedap.
Gaungan rasa carbonara yang berlemak dan kerangupan kulit popia memang buat berselera. Gorengnya pun kena pandai, supaya isinya tidak bocor.
Creamy Cheesy Popia Carbonara
Bahan-bahan : Sedikit butter/ marjerin-BELI ONLINE DI SINI 1 tin sos carbonara prego / apa apa jenama 6 batang sosej dipotong dadu Isi ayam/ ayam cincang/ daging cincang 1/2 bawang Holland * 3 ulas bawang putih * 1/2 batang carrot * 3 keping cheese / kalau ada mozarella cheese pun ok 2 sudu besar tepung gandum yang dibancuh dengan air -BELI ONLINE DI SINI Sedikit susu segar kalau tak ada guna 2 sudu besar susu tepung fullcream nespray/ everyday Sedikit serbuk lada hitam ajishio/ serbuk lada putih Garam & serbuk perasa secukupnya Oregano kering / Parsley kering-BELI ONLINE DI SINI
Cara-cara : 1.Kisar bahan bertanda * untuk pekatkan kuah nanti. 2.Panaskan marjerin dan masukkan sosej yang dipotong dadu dan daging cincang masak seketika. 3.Kemudian masukkan bahan kisar tadi masak sehingga mendidih. 4.Masukkan bancuhan tepung gandum, susu segar/ susu serbuk dan sos carbonara. 5.Masukkan garam, serbuk perasa, serbuk lada hitam, serbuk lada putih 6.Masukkan cheese. 7.Masak sehingga kuah menjadi pekat
Ads
8.Akhir sekali, taburkan oregano dan parsley.
9.Biarkan sejuk seketika sebelum balut dengan kulit popia.
Suka makan KuihPeria? Kuih tradisional ni memang punya peminatnya yang tersendiri. Ramai yang beranggapan kuih ni susah nak buat. Tapi sebenarnya mudah je. Jom cuba resipi perkongsian saudari Aida Syuhada ni. Nampak mudah dan tidak renyah. Nanti anda boleh cuba. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa.
RESIPI KUIH PERIA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung pulut dan tepung gandum. Gaul sebati.
2. Masukkan santan cair sedikit demi sedikit sambil uli tepung hingga jadi doh.
3. Jika mahu buat kuih berwarna, tambahkan sedikit pewarna makanan.
4. Cubit doh dan leperkan. Letak inti secukupnya dan bentukkan menjadi bentuk kuih peria.
5. Sapu sedikit minyak masak supaya kuih tidak melekat. Kemudian lorekkan corak pada kuih dengan menggunakan garpu.
6. Letak kuih ke dalam periuk kukusan yang telah dialas dengan plastik atau daun pisang. Kukus kuih dengan api sederhana selama 10-15 minit.
Kangkung goreng belacan, menu ini memang selalu kita pesan bila makan di restoren. Walhal kalau nak buat sendiri pun punyalah senang.
Modal beli kangkung saja pun sebab bahan yang lain dah ada kat dapur rumah sendiri. Apa kata lepas kita cuba masak sendiri, caranya boleh ikut perkongsian Azlizah Izzah.
Bahan tumbuk:
Bawang merah
Bawang putih
Belacan
Cili hidup merah
Bahan lain
Sos tiram (optional)
Serbuk perasa
Garam
Udang/sotong (optional)
Kangkung (boleh juga guna kailan atau pucuk paku)
Minyak masak
(Sukatan bahan ikut kuantiti kangkung)
Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga garing (jangan terlalu garing)
2. Masukkan udang atau sotong jika suka kemudian kacau hingga masak.
3. Masukkan sedikit sos tiram bersama serbuk perasa dan garam.
4. Kemudian masukkan kangkung dan kacau, biar kangkung masak.
Siap untuk dihidangkan, makan dengan lauk ayam goreng kunyit pun dah sedap.
Orang Malaysia memang suka makan mi, tidak kiralah mi kuning, kuey teow, bihun, mahupun aneka mi kering yang pelbagai jenis. Istimewa untuk penggemar mi, ini RASA bawakan 8 jenis mi yang digemari dan menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia. Apa lagi, pilih sahaja mana satu menu kegemaran untuk dicuba sebagai hidangan sendiri mahupun keluarga.
MI GORENG MAMAK
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KUAH KACANG:
CARA MEMASAK:
CHAR KUEY TEOW
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masuk udang dan ditumis sebentar. Masukkan bawang putih, terus masukkan kuetiau untuk digaul bersama.
2. Semasa gaul, pastikan kuetiau tidak melekat antara suatu sama lain.
3. Masukkan cili boh, lada putih dan kicap cair, gaul sehingga rata.
4. Pecahkan telur di tengah kuali dan kacau sehingga sedikit kering dan gaulkan bersama kuetiau.
5. Masukkan kucai dan tauge.
6. Hidangan siap dihidangkan.
MI SOTO AYAM
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SAMBAL KICAP CILI PADI:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan tiga sekawan iaitu buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai, daun limau purut yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan rempah sup, serbuk ketumbar dan serbuk lada hitam dan tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air biar sehingga mendidih. Masukkan isi ayam dan perasakan dengan garam secukup rasa.
5.Biar mereneh dan tutup api.
6. Untuk membuat sambal kicap, kisar semua bahan. Seimbangkan rasanya.
7. Untuk menghidang, masukkan mi ke dalam bekas. Masukkan potongan nasi impit. Tuang kuah soto dan hiaskan dengan bawang goreng,hirisan cili merah, tauge di atasnya. Sedia dinikmati.
BIHUN SINGAPORE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih sehingga masak
2. Masukkan lada putih dan lada hitam. Masukkan isi ayam, udang dan sotong. Masak dan pastikan bahan-bahan tersebut masak sepenuhnya.
3. Masukkan mihun dan pecahkan telur di tengah kuali dan gaul sekata.
4. Masukkan sayur-sayuran dan gaul sehingga sebati.
MI LADNA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Tumis halia,bawang putih yang dihiris halus.
2. Masuk kan isi ayam, udang dan sotong. Biarkan sehingga masak.
3. Tambahkan sos tiram, gaul sehingga sebati dan masukkan air.
4. Pekat kan sos ladna dengan tepung jagung.
5. Biar sehingga mendidih, kemudian masukkan semua sayur.
6. Tambah sedikit minyak bijan untuk memberi aroma.
7. Masukkan garam secukup rasa.
8. Angkat, tuangkan ke atas mi dan sedia dihidangkan.
BIHUN TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PES:
BAHAN SUP:
CARA MEMASAK:
1. Semua bahan pes tom yam dikisar kecuali serai, air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar bersama serai, air dan daun limau purut.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
4. Masak sehingga menjadi pes tom yam.
5. Masukkan air.
6. Kemudian masukkan bahan-bahan untuk sup tom yam. Biarkan mendidih.
7. Tuang kuah tomyam ke atas bihun yang siap dihidang.
MI HAILAM
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air dan celur mi kuning. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah kisar sehingga naik bau. Masukkan ayam dan udang. Kacau sehingga separuh masak.
3. Masukkan air secukupnya, kicap, sos tomato, sos tiram, lada hitam, bunga kubis dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Tambah bancuhan tepung jagung dan didihkan sehingga kuah pekat. Masukkan sawi dan pecahkan telur. Tambah garam dan gula secukup rasa.
5. Tuang kuah di atas mi dan hiaskan dengan cili merah, sawi, bawang goreng.
MI BAKSO
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis barang yang dikisar sehingga pecah minyak
2. Masukkan rempah sup, lada hitam dan lada putih dan tambah air. Tunggu sehingga mendidih.
3. Masukkan bebola daging, biarkan sehingga mendidih.
4. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Masukkan mi yang telah dicelur ke dalam bekas dan tuang kuah di atasnya. Hias dengan hirisan cili merah dan tauge.